HRM’er Kim van Alphen deelt in haar maandelijkse blog hoe ze verdieping aanbrengt in haar vak. Dit jaar richt ze zich op talentontwikkeling in tijden van een krappe arbeidsmarkt. In deze blog vertelt Kim hoe er steeds meer diversiteit onder werknemers zichtbaar wordt op de werkvloer, en welke oplossingen er kunnen worden toegepast om de communicatie onderling te verbeteren.
In mijn vorige blog vertelde ik over de groeiende diversiteit in ons personeelsbestand en welke uitdagingen dat met zich meebrengt. Zo noemde ik het voorbeeld van de Poolse medewerker die zijn broer meenam en aan het werk zette. We hebben een gesprek gehad met beiden waarin we hebben uitgelegd waarom dit in Nederland niet zomaar kan. En daarna gingen we in gesprek met de broer om te kijken wat zijn plannen zijn en of hij bij ons kan komen werken. Dit soort gesprekken voeren we trouwens wel het liefst met een tolk erbij zodat er niet alsnog misverstanden ontstaan.
In deze blog deel ik graag met je welke oplossingen ik samen met de teamleiders introduceerde. Niet met als doel om medewerkers met een andere culturele achtergrond zo snel mogelijk te laten integreren, maar wel om de omgang met elkaar te vergemakkelijken en misverstanden te voorkomen.
Beeldtaal
Een belangrijke factor in de miscommunicatie is dat een aantal nieuwe collega’s niet of onvoldoende de Nederlandse of Engelse taal beheersen. Dit maakt communiceren met elkaar ingewikkeld, los van eventuele andere verschillen in houding en gedrag. Daarom hebben we iconen geïntroduceerd. Dat kan kinderachtig overkomen, maar we merkten dat er ongemak is bij de niet-Nederlandse medewerkers omdat onduidelijk is wat de huisregels zijn bijvoorbeeld. De iconen variëren van veiligheidsmaatregelen tot het schoon achterlaten van je werkplek tot iconen over verlof, ziekte en contracten.
De iconen hangen op diverse plekken, maar we hebben ook losse sets om makkelijker met elkaar te kunnen communiceren. Eigenlijk hebben we een soort beeldtaal geïntroduceerd. Medewerkers hebben de beschikking over de iconen en kunnen daarmee ook informele gesprekken met elkaar voeren: variërend van ‘wat deed je in het weekend’, ‘heb je kinderen?’ tot ‘kun je mij even ergens mee helpen?’.
Verder plaatsten we een oproep of medewerkers die zowel Nederlands als een andere taal spreken, om als tolk op te treden bij belangrijke gesprekken zodat we niet hoeven te wachten op externe tolken. Daarnaast gaan we medewerkers die langer dan een halfjaar bij ons werken, een taaltraining aanbieden.
HR op de werkvloer
Naar aanleiding van de collega die zijn broer meenam en direct aan het werk zette, heb ik met de teamleiders afgesproken dat we zorgen dat er standaardcontracten liggen die de teamleider direct kan invullen en kan laten ondertekenen. Is de teamleider niet aanwezig bij de dagstart, dan schakelen ze mij in. Zo voorkomen we dat familieleden en vrienden ongezien en onverzekerd aan de slag gaan.
Verder gaan we een soort inloopspreekuur opzetten waar medewerkers terecht kunnen die op zoek zijn naar werk voor hun vrienden, familie of kennissen. En 1 keer per maand willen we een inloopdag organiseren om nieuwe medewerkers aan te trekken.
Houding & gedrag
Hoewel er wel wat vooroordelen heersen op de werkvloer over de motivatie van sommige collega’s (ze werken alleen maar voor het geld), wil ik vanuit HR toch stimuleren om in te zetten op andere motivatoren zoals complimenten geven en medewerkers betrekken bij het werk. Alle medewerkers spelen een belangrijke rol bij het behalen van doelen, de ontwikkeling van het bedrijf en verdienen daarom dat er naar ze geluisterd wordt. Dat ze gestimuleerd worden en begeleid.
En natuurlijk geldt ook hier: ga met elkaar in gesprek. Zowel teamleiders met hun teamleden, maar ook onderling. Leer elkaar kennen, leer over elkaars verschillen én overeenkomsten.
Ik vind de diversiteit op de werkvloer een interessante en inspirerende toevoeging aan het bedrijf en aan mijn werk als HRM’er. Het is mooi om te zien hoe medewerkers zich steeds meer thuis voelen, zich ontwikkelen en bijdragen aan de organisatie.
Welke oplossingen hebben jullie geïntroduceerd voor medewerkers met een andere culturele achtergrond? Laten we van elkaar leren!
Groetjes en tot gauw,
Kim van Alphen
HRM-adviseur
IMK Opleidingen