Maandag 8 februari is het de jaarlijkse dag van het zelfvertrouwen. Deze dag is in het leven geroepen om iedereen die weleens kampt met weinig zelfvertrouwen of onzekerheid een hart onder de riem te steken. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, word je niet geboren met veel of weinig zelfvertrouwen. Het is een vaardigheid die iedereen kan leren.
DISC en zelfvertrouwen
Hoe iemand omgaat met zelfvertrouwen of wat ze nodig hebben om dit op te bouwen, is wel per persoon verschillend. Ook of men in zwart (ik heb dit nog nooit gedaan, maar kan dit wel) of wit denkt (ik heb dit nog nooit gedaan, ik kan dit niet) is verschillend. Afhankelijk van in welke DISC-stijl je past ga je anders om met zelfvertrouwen.
D-stijl – Dominant
Van nature is deze stijl zeker van zichzelf. Ook al is hij/zij dat niet altijd natuurlijk. Niet bang om gezicht te verliezen, om niet aardig te worden gevonden of om op je snufferd te gaan.
Maar kan zwart-wit denken. Dat kan positief zijn maar ook negatief als; ik ben hier niet goed in of ik leer dit nooit. En onrealistische doelen zijn natuurlijk lastig te behalen.
I-stijl – Invloed
Deze stijl is van nature optimistisch en heeft het vermogen om eventuele onzekerheden, mindere kwaliteiten goed te verbloemen. Praat zich er wel uit. Of praat zich zelf vertrouwen aan, je kunt het!
Maar altijd dat stemmetje “wat vinden anderen ervan, van mij?”. Straks val ik door de mand en zien ‘ze’ dat ik eigenlijk niets kan. Je vergelijken met anderen werkt ook tegen.
S-stijl – Stabiel
Van nature wil deze stijl een veilige omgeving creëren. Werk en privé. Daarin is deze stijl een baas. Iemand op wie anderen kunnen bouwen, op kunnen steunen en iemand die er altijd staat!
Maar waardeer dit ook voor jezelf. Accepteer complimenten en cijfer je niet altijd weg. Af en toe is er onzekerheid en dat is prima, laat dit toe.
C-stijl – Consciëntieus
Van nature wil deze stijl het hoe en waarom weten. Kwaliteit staat altijd hoog in het vaandel. Als dat goed zit, zit vaak ook goed met het zelfvertrouwen. Soms misschien wel wat te. Een grotere criticus dan jouw innerlijke criticus is er niet. Omgaan met kritiek is ook een uitdaging. Tip: Vergeet niet te kijken naar wat je allemaal al hebt bereikt.
Wil je werken aan jouw zelfvertrouwen tijdens het werk? Kijk dan eens naar de volgende trainingen:
- Training Persoonlijke effectiviteit
- Training Persoonlijke effectiviteit voor managers
- Online cursus Persoonlijke effectiviteit
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner Q4 Profiles.