Op zoek naar een online Kolb leerstijlen test? Wij hebben er één voor je gemaakt. Vul de vragenlijst in en ontdek jouw voorkeursstijl. Daarnaast vertellen we je op deze pagina wat je vervolgens met de resultaten van jouw Kolb leerstijlen test kunt doen.

Over de Kolb Leerstijlen

Volgens de Amerikaanse psycholoog David Kolb zijn er vier manieren waarop mensen iets nieuws leren. Deze vier leerstijlen zijn: denkers, dromers, doeners en beslissers. Mensen gebruiken verschillende leerstijlen, afhankelijk van de situatie. Toch heeft iedereen één voorkeursstijl – met bijbehorende voordelen en nadelen. Wanneer je jouw voorkeursstijl kent, weet je ook hoe jij het beste iets nieuws leert.

Lees verder: Wat zijn Kolb leerstijlen, welke zijn er en wat betekenen ze?

Doe de test en ontdek jouw leerstijl

Benieuwd wat jouw voorkeursstijl is? Vul de test in en kom erachter! Geef bij elke stelling aan of deze bij je past of juist niet. Na afloop zie je het aantal punten per stijl, zodat je kunt zien welke leerstijl jouw voorkeur heeft.

EensOneens
Voor het eerst tennissen? Ik stap het liefst meteen de baan op en merk dan vanzelf wel hoe het spelletje werkt.
Ik neem eerst alle gerechten op de menukaart door voordat ik iets bestel.
Ik neem snel beslissingen en vertrouw op mijn intuïtie.
Ik wil zeker weten dat iets klopt, voordat ik het toepas.
Als ik iets nieuws nodig heb, zoek en vergelijk ik online alle verschillende aanbieders.
Als de kraan niet meer lekt nadat ik ergens aan gedraaid heb, ben ik tevreden. Waarom dat de oplossing was, interesseert me niet zo.
Samenwerken en projecten vind ik fijne manieren iets nieuws te leren.
Ik verdiep me in mijn nieuwe hobby door er over te lezen.
Brainstormsessies zijn voor mij een feestje.
Bij het instellen van een apparaat, kijk ik niet eerst in de handleiding maar ga ik direct aan de slag.
Het liefst hoor ik eerst de mening van anderen voordat ik zelf een standpunt inneem.
Tijdens teamsport ben ik graag de aanvoerder.
Als ik bezig ben, kan ik me goed concentreren en informatie gemakkelijk onthouden.
Ik begrijp iets beter als ik het helemaal voor me zie in gedachten.
Ik kan me helemaal verliezen in het analyseren en uitpluizen van complexe vraagstukken.
Ik kan goed prioriteiten stellen en besluiten nemen, ook onder druk.

Resultaten van jouw Kolb leerstijlen test toepassen

Na het maken van de Kolb leerstijlen test weet je of je (voornamelijk) een doener, denker, dromer of beslisser bent. Met dat inzicht weet je hoe jij nieuwe informatie het liefst tot je neemt.

Hieronder geven we een korte omschrijving van elke voorkeursstijl en vertellen we welke leervormen geschikt zijn.

1. Doener

De doener is een echte aanpakker. Mensen met deze voorkeursstijl zijn praktisch ingesteld en leren door te ervaren. Niet te veel plannen of inlezen dus, maar gewoon lekker aan de slag. Ook werken ze graag in groepen. Experimenten uitvoeren en rollenspellen doen zijn voor de doener fijne leervormen.

2. Denker

Lijnrecht tegenover de doener staat de denker. De denker is gericht op logica, regels en reden. Een denker wil eerst de theorie achter een vraagstuk begrijpen, voordat er tot actie overgegaan wordt. Het liefst individueel. Ze leren het liefst door middel van gestructureerde teksten en presentaties.

3. Dromer

Blijkt uit jouw Kolb leerstijlen test dat je voorkeursstijl de dromer is? Dan kijk je waarschijnlijk graag hoe anderen een probleem aanpakken, voordat je je er zelf aan waagt. Ook de dromer is van het standpunt ‘eerst denken, dan doen’ en bekijkt een probleem graag vanuit verschillende ooghoeken. Visuele presentaties, voorbeelden en verschillende invalshoeken vinden dromers prettige leervormen.

4. Beslisser

Beslissers plannen en voeren vervolgens uit. Ze zijn vooral gericht op de oplossing en niet zozeer op de theorie erachter. Ze zijn praktisch ingesteld en houden van het toepassen van kennis. Daarbij houden ze vooral van situaties waarbij slechts één oplossing mogelijk is. Fijne leervormen voor beslissers zijn demonstraties, praktijkvoorbeelden en praktijkgerichte leerstof.

Onze trainingen met Kolb leerstijlen

Wil je meer leren over Kolb leerstijlen? Schrijf je dan in voor één van onze trainingen waarin de Kolb leerstijlen een belangrijke rol spelen.

  • Training Werkplekbegeleider – In je functie als werkplekbegeleider geef je wat jij geleerd hebt door aan de volgende generatie. Door rekening te houden met verschillende voorkeursstijlen doe je dat op een effectieve manier.
  • Cursus Praktijkopleider – Een goede ontwikkeling bieden aan stagiairs, collega’s en BBL’ers? Dat doe je door het stageproces goed te organiseren, maar soms ook door begeleiding te bieden op de werkvloer. Pas de leerstijlen van Kolb toe, zodat iedereen op zijn manier kan leren.
  • Training Train de trainer – In technische branches worden vakmensen steeds vaker ingezet als trainer om collega’s op te leiden en hun kennis over te dragen.  Ook voor deze groep komen de leerstijlen van Kolb van pas om hun kennis effectief over te dragen.

Sluiten jouw leerwensen niet aan bij dit aanbod? Vraag dan vrijblijvend studieadvies aan. Onze adviseurs helpen je graag om de juiste training te vinden!

Wie zijn wij?

IMK Opleidingen is de beste opleider voor doorgroeiers. Onze focus ligt op praktisch ingestelde bedrijven. We bieden meer dan 60 trainingen en opleidingen aan binnen onderstaande thema’s:

Meest gestelde vragen over de Kolb leerstijlen test

Wat zijn de leerstijlen van Kolb?

Volgens de Amerikaanse psycholoog David Kolb zijn er vier manieren waarop mensen iets nieuws leren. Denkers, dromers, doeners en beslissers. Ook al gebruiken mensen verschillende stijlen in verschillende situaties, toch heeft iedereen één voorkeursstijl.

Waarom is het handig om jouw voorkeursstijl te kennen?

Kennis van je voorkeursstijl helpt je efficiënter leren en communiceren, begrijpen hoe je informatie verwerkt en met anderen beter samenwerken door inzicht in verschillende leerstijlen.

Hoe werkt de online kolb leerstijlen test?

Onze online Kolb leerstijlen test bevat stellingen waarbij je aangeeft of ze bij je passen of niet. Na afloop krijg je punten per stijl, waardoor je jouw leerstijlvoorkeur kunt ontdekken.