16 juli 2024

Alex is teamleider bij een productiebedrijf. Sinds hij zijn zomervakantie boekte, maakt hij zich zorgen. Hij is bang dat zijn team tijdens zijn afwezigheid de kantjes er vanaf loopt en de productiedoelen niet of nauwelijks behaald worden. In dit artikel nemen we het probleem onder de loep en onderzoeken we welke oplossingen er zijn.

Het échte probleem is anders dan Alex denkt

Alex denkt dat zijn team tijdens zijn vakantie de kantjes er vanaf loopt omdat hij er niet is om ze aan te sturen. Hij stuurt zijn team strak aan en vindt het spannend om geen invloed te hebben op het dagelijkse reilen en zeilen als hij er een langere periode niet is. Het zit hem niet lekker en daarom vraagt hij zijn manager om advies.

Welke oplossingen heeft Alex zelf bedacht?

Alex bedacht een aantal oplossingen die hij wil bespreken met zijn manager:

  • Vervanger aanwijzen: Alex denkt erover om een van de teamleden te vragen om tijdens zijn afwezigheid het team in de gaten te houden en collega’s erop aan te spreken als het werk blijft liggen.
  • Inchecken: om de vinger aan de pols te houden, kan Alex twee keer per dag telefonisch of met videobellen even inchecken bij het team zodat hij op de hoogte blijft en kan bijsturen als dat nodig is.
  • Strakke productiedoelen opleggen: hij kan het team strakke doelen opleggen die behaald moeten worden. Daarmee kan hij voorkomen dat er minder hard gewerkt wordt.

Zijn manager luistert naar het verhaal van Alex en de oplossingen die hij bedacht en vraagt hem: “Wat is het probleem?” Alex legt nog een keer uit dat hij bang is dat het werk tijdens zijn vakantie stil blijft liggen en dat dan de productiedoelen niet behaald worden.

“Nogmaals: wat is het probleem? Het échte probleem?”, vraagt zijn manager weer. Alex denkt na.

“Ik zal je helpen. Het echte probleem is niet dat het team het werk niet doet. Het echte probleem is dat jij onvoldoende erop vertróuwt dat zij hun werk goed doen. Als jij er bent én als jij er niet bent. Je zit er teveel bovenop. Jij bepaalt welk werk er gedaan moet worden, hoe en wanneer. En daarom maak je je nu zorgen. Dat kan terecht zijn, maar dat hóeft niet.”

Welke oplossing kiest de manager?

Alex heeft een sturende leiderschapsstijl: dit kan een prima leiderschapsstijl zijn als de situatie daarom vraagt. Bijvoorbeeld omdat een medewerker nieuw is in het bedrijf of in het vakgebied. Dan geef je duidelijke instructies over hoe het werk uitgevoerd moet worden en wat het verwachte resultaat is. Je legt stap voor stap uit hoe een taak gedaan moet worden en controleert na afloop of het goed gedaan is.

Toch is het goed om niet in deze leiderschapsstijl te blijven hangen. Wanneer de taakvolwassenheid groter wordt, kun je minder sturen en meer ondersteunen. Je geeft medewerkers dan meer verantwoordelijk zodat ze minder afhankelijk zijn van jouw aansturing.

Situationeel leiderschap betekent dat je verschillende leiderschapsstijlen toepast in verschillende situaties.

Dus de eerste oplossing is: situationeel of ondersteunend leiderschap gaan toepassen. Zijn manager wil dat Alex na de vakantie een leiderschapstraining gaat volgen om dit te leren.

Maar dit lost de situatie tijdens de zomervakantie van Alex niet op. Inchecken tijdens de vakantie vindt zijn manager geen goed idee. Het is juist goed om even afstand te nemen en los te komen van de dagelijkse sores van werk en privé.

Een teamlid aanwijzen als vervanger stuit ook op bezwaren: het teamlid kan in ongemakkelijke situaties komen en meer verantwoordelijkheid krijgen dan nodig. Ook het stellen van strakke doelen raadt zijn manager af: daarmee verhoog je de druk bij het team terwijl ze het ook al zonder teamleider moeten stellen.

Tussenoplossing

Wat dan wel? Het aanwijzen van een vervanger is op zich een goed idee, maar dan is het voorstel om dit aan een andere teamleider te vragen waarbij Alex hetzelfde kan doen als die andere teamleider met vakantie is.

Alex heeft nog drie weken te gaan voor zijn zomervakantie aanbreekt. Zijn manager stelt voor dat Alex alvast een duo vormt met zijn collega-teamleider en zij samen optrekken in het leidinggeven. Alex kijkt mee bij de teamleider en de teamleider bij Alex. Zo kan hij ervaring opdoen en leren van de andere teamleider, die al wel een leiderschapstraining heeft gevolgd, en kan de andere teamleider Alex tips en feedback geven. Daarmee start het leertraject alvast en hebben beide teams toch een teamleider bij wie ze terecht kunnen tijdens de zomervakantie.

Fijne vakantie

Hoewel Alex het lastig vond om te horen, herkent hij zich wel in de feedback van zijn manager. Het samen optrekken met een collega-teamleider spreekt hem wel erg aan. Op die manier kunnen ze over en weer wel zaken aan elkaar overdragen en is zijn team niet ineens helemaal zonder leiding.

Het leertraject vindt hij interessant, zeker omdat hij wel eens met bewondering heeft gekeken hoe zijn collega meer bezig is met teamontwikkeling dan met het aansturen van de productie. Hij voelt zich meer ontspannen en kijkt uit naar een fijne zomervakantie (en is stiekem ook wel opgelucht dat hij niet twee keer per dag hoeft in te checken).

Eind goed, al goed! Benieuwd hoe je je werk goed kunt overdragen en afronden voordat je op vakantie gaat? Lees dan verder in dit artikel.

Leidinggeven is een vaardigheid die je kunt trainen, net zoals je spieren kunt trainen. Welke training sluit het beste aan bij jouw leerwensen?

Ontdek de mogelijkheden
Kwalificerend beoordelen - IMK Opleidingen