Burn-out is beroepsziekte nummer één in Nederland. Steeds meer werknemers ervaren burn-outklachten. Wat kun je als leidinggevende doen wanneer jouw teamleden ermee kampen? En hoe herken je de eerste signalen?
Inhoud
Wat is een burn-out?
Een burn-out ontstaat door te veel stress, te lang achter elkaar. Het lichaam en de geest raken uitgeput. Iemand voelt zich constant moe en heeft geen energie meer. Zelfs kleine taken kunnen al te veel zijn. Een burn-out is dus veel meer dan alleen ‘een beetje moe’ zijn.
Burn-out in Nederland
Burn-out is een groot probleem in Nederland. Volgens cijfers van het RIVM geeft bijna 1 op de 5 werknemers aan dat ze last hebben van burn-outklachten. Dat is een zorgwekkend hoog aantal. De toenemende werkdruk en hoge verwachtingen in veel sectoren lijken hierbij een rol te spelen.
Lees ook: Waarom Gen Z vaker last lijkt te hebben van burn-outklachten
Langdurige uitval
Een burn-out kan maanden duren. Soms zelfs langer dan een jaar. Tijdens die periode kan een medewerker weinig tot niets doen. Dit is zwaar voor de medewerker zelf, maar ook voor de organisatie. Door de krapte op de arbeidsmarkt is vervanging lastig te vinden, waardoor extra werkdruk voor de rest van het team ontstaat.
Burn-out signalen herkennen
Als leidinggevende kun je een burn-out soms voorkomen door op tijd de signalen te herkennen. Dit zijn vijf belangrijke symptomen:
1. Constant moe
Een medewerker die vaak moe is en weinig energie heeft, kan tegen een burn-out aanzitten. Let op tekenen zoals wallen onder de ogen, slaperigheid of een uitgebluste houding.
2. Minder concentratie, vaker fouten maken
Merk je dat een medewerker zich de laatste tijd minder goed kan focussen of fouten maakt die voorheen niet gemaakt werden? Dan kan hij of zij overbelast zijn. Door de stress functioneert het brein minder goed.
3. Vaker overwerken zonder resultaat
Sommige medewerkers blijven langer doorwerken om hun werk af te krijgen. Niet omdat de werkdruk toeneemt, maar omdat ze zich niet voldoende kunnen concentreren gedurende de werkdag. Dit is een duidelijk signaal dat er iets niet goed gaat
4. Prikkelbaar of emotioneel
Burn-out kan ervoor zorgen dat iemand snel geïrriteerd raakt of emotioneel wordt en moet huilen. Houd rekening met burn-out als een medewerker vaker boos, verdrietig of overgevoelig reageert.
5. Minder motivatie
Een medewerker die normaal enthousiast is, maar nu geen interesse meer toont in het werk of geen initiatief meer neemt, kan tegen een burn-out aanlopen.
Burn-out voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dit kun je doen om burn-outs te voorkomen:
- Houd de werkdruk in balans: zorg voor uitdagend, maar haalbaar werk met voldoende afwisseling.
- Creëer een fijne werksfeer: medewerkers presteren beter in een positieve werkomgeving.
- Maak het bespreekbaar: laat pro-actief weten dat het oké is om over stress te praten.
- Bied steun: wees er voor je medewerkers. Niet alleen wanneer ze hulp nodig hebben of erger, vastlopen in hun werk.
- Geef het goede voorbeeld: zorg zelf voor een gezonde werk-privébalans.
- Zorg voor balans: moedig medewerkers aan om voldoende pauze te nemen en op tijd te stoppen.
Als een teamlid tóch een burn-out krijgt
Als een medewerker toch een burn-out krijgt, kun je dit doen:
- Laat weten dat ze zich niet schuldig hoeven te voelen.
- Schakel direct de bedrijfsarts in.
- Zorg dat taken tijdelijk worden overgenomen door collega’s.
- Vraag de bedrijfsarts wat jij kunt doen om het herstel te ondersteunen.
- Pas het werk aan als iemand weer terugkomt, bijvoorbeeld met een lagere werkdruk en een rustige opstart.
Gezond werkklimaat creëren
Een gezonde werksfeer en werkdruk zorgen ervoor dat medewerkers met plezier naar hun werk gaan. Dit verkleint de kans op stress en burn-out. Wil je hiermee aan de slag? Volg dan de cursus Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie. Samen zorgen we voor een gezonde, duurzame werkomgeving!

Ontdek praktische tips en inzichten om werkstress te verminderen en met meer energie en plezier je werk te doen.
Download whitepaper