27 augustus 2024

Door alle afleiding om ons heen is het soms lastig om geconcentreerd te werken. Heb je ook moeite om je te concentreren op je werkzaamheden? Wij verzamelden de beste tips voor meer concentratie op het werk.

Over concentratie

Met concentreren bedoelen we dat je je aandacht bij een taak kunt houden. Je richt je enkel op de taak die je aan het uitvoeren bent en laat je daarbij niet afleiden. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij het studeren of bij werkzaamheden die denkwerk of precisie vereisen.

De concentratieboog

Een gezonde volwassene kan zich gemiddeld drie kwartier achter elkaar concentreren. Daarna moet er eerst een kwartier pauze volgen om weer geconcentreerd verder te kunnen.

Bij een training of project kick-off wordt daarom geadviseerd om maximaal 45 minuten achter elkaar te presenteren en dit af te wisselen met discussies, rollenspellen en opdrachten.

Tips voor meer concentratie op het werk

Hoe kun je je beter concentreren op je werk? Onderstaande concentratietips zullen je helpen.

1. Houd rekening met de concentratieboog

Na ongeveer 45 minuten geconcentreerd werken, zul je merken dat je aandacht verslapt. Maar het werk is nog lang niet af, dus zet je door. Dit is niet effectief. Om de concentratieboog van 45 minuten weer opnieuw aan te spannen, is eerst een kwartiertje pauze nodig. Neem deze pauze ook echt.

2. Concentratiepauze nuttig besteden

Tijdens je concentratiepauze kun je werkzaamheden uitvoeren waar je weinig concentratie voor nodig hebt. Haal bijvoorbeeld een bakje koffie, loop langs bij een collega voor een vraag of ruim je bureaublad en mailbox op.

3. Zet meldingen uit

Een belletje, bericht of notificatie van je smartphone trekt je direct weg uit je concentratie. Zet daarom je telefoon in de focusmodus en je Teams-applicatie op ‘niet storen’. Tijdens je concentratiepauze kun je kijken wat je gemist hebt en reageren op berichten.

4. Plan je dag in acht blokken

Een belangrijke timemanagement tip is om je dag te plannen. Een werkdag bestaat uit acht uur. Voor werk dat veel concentratie vereist zijn dat dus acht blokken waarin je steeds drie kwartier geconcentreerd kan werken. Het liefst focus je je per blok volledig op één taak.

5. Koptelefoon met noise cancelling

Vooral wanneer je in een drukke omgeving werkt, kan een koptelefoon met noise cancelling wonderen doen. Zodra je hem opdoet waan je je in complete rust en kun je je volledig concentreren op je taak. Rustgevende klassieke muziek of jazz kan dit effect verder versterken.

6. Werk in de juiste omgeving

Thuiswerken of hybride werken is tegenwoordig voor kantoorbanen de normaalste zaak van de wereld. Merk je dat je thuis geconcentreerder kan werken? Plan dan je concentratiewerk in tijdens je thuiswerkdagen.

7. Breek op in kleine taken

Een taak waar je tientallen uren aan verwacht te besteden, kan overweldigend voelen. Door een grote taak op te delen in kleine taken maak je het behapbaar. Zeker als je er steeds één kunt afronden tijdens een concentratieblok.Wekker alarm - IMK Opleidingen

8. Zet een wekker

Merk je dat je toch vaak doorwerkt terwijl je eigenlijk de concentratie niet meer kunt opbrengen? Dat is niet effectief. Zet een alarm op 45 minuten. Daag jezelf uit om geconcentreerd te werken tot het alarm afgaat en daarna ook daadwerkelijk even rust te nemen.

9. Gebruik je hoofd om te denken

Niet om te onthouden. Schrijf daarom alles wat je moet onthouden op. Bijvoorbeeld in een takenlijst. Zo voorkom je dat je afgeleid wordt door andere gedachten en kun je je blijven concentreren op je taak.

10. Opgeruimde werkplek

Voor betere concentratie is het fijn als er ook fysiek weinig afleiding is. Wanneer er veel spullen om je heen liggen, trekt dit je aandacht waardoor je concentratie verbreekt. Ruim daarom eerst je werkplek op voordat je aan de slag gaat.

11. Juiste timing

Ochtendmensen kunnen zich vaak aan het begin van de dag beter concentreren. Voel je je meestal na de lunch pas een beetje jezelf worden? Dan kun je concentratiewerk beter later op de dag inplannen.

12. Voldoende bewegen

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bewegen goed is voor je hersenen. Je geheugen en je concentratie worden er beter van. Kies bij concentratiewerk daarom voor een lunchwandeling of een korte wandeling tussen je concentratieblokken door. Door een andere omgeving in te gaan, stimuleer je ook meteen je creativiteit en kun je je gedachten verzetten.

13. Voldoende slaap

Na een korte nacht ben je veel minder productief dan wanneer je volledig uitgerust wakker wordt. Zorg daarom dat je voldoende slaapt, zeker wanneer er de volgende dag concentratiewerk op de planning staat.

14. Beloon jezelf

Niet alle taken zijn even leuk. Vind je het lastig om de intrinsieke motivatie voor een bepaalde taak te vinden? Bedenk dan een beloning voor jezelf die je ontvangt na afronding.

Ontwikkel jezelf

Met meer focus je werk uitvoeren? Onze cursus Timemanagement helpt je om weer grip op je werk en tijd te krijgen, zodat je efficiënter kunt werken en meer ontspanning en plezier in je werk ervaart. Werk je veel vanuit je mailbox? Volg dan de cursus Timemanagement met Outlook.

Loop je altijd achter de feiten aan? Volg de cursus Timemanagement en krijg grip op je tijd!

Ontdek de cursus
Grenzen aangeven 4 - IMK Opleidingen