24 september 2024

Benieuwd hoe een DISC-analyse precies werkt en wat je ermee kunt bereiken? In dit artikel ontdek je hoe een DISC-analyse is opgebouwd en hoe je deze kunt gebruiken voor persoonlijke en professionele groei. 

Over DISC

Met DISC krijg je inzicht in je eigen gedrag en in dat van een ander. Het model definieert vier gedragsstijlen die vertaald worden naar kleuren. Bij de meeste mensen is één van deze kleuren het sterkst aanwezig en daardoor het meest zichtbaar voor anderen.

  • De rode D (Dominant): deze personen zijn resultaatgericht, direct en nemen graag het voortouw. Ze gedijen in uitdagende omgevingen en nemen snel beslissingen.
  • De gele I (Invloedrijk): mensen met deze stijl zijn sociaal, optimistisch en mensgericht. Ze zijn uitstekend in het motiveren van anderen en gedijen in omgevingen waar interactie en samenwerking centraal staan.
  • De groene S (Stabiel): dit type is introvert, geduldig en betrouwbaar. Ze hechten waarde aan harmonie. Ze gedijen in een stabiele omgeving en zijn vaak goede teamspelers.
  • De blauwe C (Consciëntieus): consciëntieuze mensen zijn nauwkeurig, analytisch en hechten veel waarde aan details. Ze houden van gestructureerde omgevingen en zijn toegewijd aan het leveren van kwaliteit. DISC wordt onder andere gebruikt om meer inzicht te krijgen in jezelf: wat zijn je voorkeuren op het gebied van gedrag en communicatie, wat zijn je sterke en zwakkere punten en waar krijg je energie van.

DISC-analyse van Q4 Profiles

Bij IMK Opleidingen maken we gebruik van de DISC-analyse van Q4 Profiles. Deze organisatie heeft de DISC-methodiek afgestemd op de Nederlandse markt, waardoor de voorbeelden en situaties voor veel mensen herkenbaar en relevant zijn. Dit zorgt ervoor dat de uitkomsten van de analyse direct toepasbaar zijn in jouw dagelijkse werk- en privésituaties.

Een DISC-analyse bestaat uit:

  • een korte online vragenlijst met persoonlijke vragen
  • een uitgebreide DISC-analyse in PDF-vorm
  • een nabespreking met een gecertificeerde DISC-trainer (optioneel)

DISC-analyse in de praktijk

Na het invullen van de vragenlijst ontvang je een persoonlijke DISC-analyse in een document van ongeveer 25 pagina’s. Hierin wordt jouw gedrag in verschillende situaties beschreven en krijg je inzicht in je voorkeursstijlen. Hieronder bespreken we de belangrijkste onderdelen van zo’n analyse.

Persoonlijk DISC-profiel

Op basis van je antwoorden wordt jouw voorkeursstijl weergegeven in grafiekvorm met de vier DISC-kleuren.

Het profiel onderscheidt jouw gedrag onder gunstige omstandigheden (gewenst gedrag) en ongunstige omstandigheden (natuurlijk gedrag). Waar gewenst gedrag aangeleerd en contextgebonden is, laat natuurlijk gedrag zien hoe je reageert onder druk of stress. Dit kan van elkaar verschillen.

disc analyse profiel kleuren

Voorbeeld: een kandidaat met overwegend groene en blauwe gedragsstijlen kan in stressvolle situaties rood gedrag vertonen, zoals directe communicatie en sneller beslissingen nemen.

Persoonlijke gedragsomschrijving

De analyse begint met een persoonlijke gedragsomschrijving. Dit is een op maat gemaakte beschrijving van je gedragskenmerken, gebaseerd op jouw antwoorden. Deze beschrijving geeft je inzicht in hoe je overkomt op anderen en welke eigenschappen het meest naar voren komen in bepaalde situaties.

disc analyse gedragsomschrijving

Voorbeeld: een kort stukje uit de persoonlijke beschrijving van een testkandidaat. 

Persoonlijke communicatiestijl

Naast gedrag wordt ook je communicatiestijl geanalyseerd. Dit geeft inzicht in hoe jij het liefst communiceert en hoe anderen het beste met jou kunnen communiceren. Dit is handig om te weten bij het samenwerken met verschillende persoonlijkheden.

disc analyse persoonlijke communicatiestijl

Voorbeeld: de persoonlijke communicatiestijl van een testkandidaat uitgelegd. 

Energieverdeling op het werk

Een belangrijk onderdeel van de DISC-analyse is de energieverdeling. Hierin wordt aangegeven welke taken en werkomstandigheden je energie geven, en welke je juist energie kosten. Dit helpt je om je werk zo in te richten dat je productief blijft en energie overhoudt.

disc analyse energieverdeling

Voorbeeld: wat energie en wat stress geeft bij een testpersoon. 

Persoonlijke groeimogelijkheden

De DISC-analyse biedt ook inzicht in persoonlijke groeimogelijkheden. Dit hoofdstuk geeft suggesties voor hoe je je gedrag kunt ontwikkelen, bijvoorbeeld door effectiever te communiceren of beter om te gaan met stressvolle situaties. Zo krijg je concrete handvatten om je zowel persoonlijk als professioneel te ontwikkelen.

disc analyse groeimogelijkheden

Voorbeeld: een kort stukje uit de persoonlijke groeimogelijkheden van een testkandidaat. 

Tips voor leidinggevenden en collega’s

Naast persoonlijke inzichten bevat de analyse ook tips voor anderen, zoals leidinggevenden en collega’s, over hoe zij het beste met jou kunnen samenwerken en communiceren. Deze tips helpen om de samenwerking te verbeteren.

Voorbeeld: een kandidaat met een rood profiel waardeert directheid en wil snel tot de kern komen, terwijl iemand met een blauw profiel meer tijd nodig heeft om informatie te analyseren voordat er een beslissing wordt genomen. 

Overige onderdelen

Naast de genoemde onderdelen bevat de DISC-analyse nog meer informatie, zoals:

  • Zelfbeeld: hoe de resultaten overeenkomen met je eigen perceptie van je gedrag
  • Persoonlijke basisbehoeften: inzicht in jouw kernwaarden en behoeften
  • Tips om je energie op te laden
  • Communicatietips voor interactie met andere stijlen
  • Achtergrondinformatie over DISC

Wat kun je met een DISC-analyse?

Een DISC-analyse helpt je om jezelf beter te begrijpen. Het geeft inzicht in je sterke en zwakkere kanten, groeimogelijkheden, en waar je energie van krijgt of juist verliest. Maar wat kun je daar nu echt mee?

Voor jezelf

Je kunt een DISC-analyse gebruiken om:

  • Een baan en werkomgeving te vinden die bij je past
  • Je werk prettiger en efficiënter te organiseren
  • Meer zelfinzicht te krijgen in je gedrags- en communicatiestijl
  • Je persoonlijke en professionele ontwikkeling te versnellen

Voor de werkgever

Werkgevers en leidinggevenden kunnen een DISC-analyse gebruiken om nieuwe teams samen te stellen, bestaande teams te verbeteren en ervoor te zorgen dat iedereen op de juiste plek zit. Het biedt ook een handleiding voor effectieve communicatie en kan helpen om conflicten te voorkomen en op te lossen.

DISC-analyse met uitgebreide uitleg

Een DISC-analyse geeft een goed beeld van je persoonlijke voorkeuren, maar de uitgebreide nabespreking met een specialist biedt nog meer verdieping. Door gericht vragen te stellen en extra uitleg te geven, kun je nog meer uit de analyse halen en stappen zetten om jezelf verder te ontwikkelen.

Lees ook: Eliza en Stefan lieten een uitgebreid DISC-profiel maken

Vraag een gratis voorproefje aan

Benieuwd hoe jouw DISC-profiel eruitziet? Vraag nu een gratis voorproefje aan en ontdek wat een DISC-analyse voor jou kan betekenen. Wil je liever de complete analyse met uitgebreide uitleg? Klik dan hier voor meer informatie en de volledige ervaring.

Ontdek je communicatiestijl en gedragspatronen met het uitgebreide DISC profiel. Mét een persoonlijke nabespreking door een gecertificeerd DISC trainer.

Ontdek jouw Disc profiel
uitleg disc model - IMK Opleidingen