27 november 2024

Discipline op het werk kan soms een uitdaging zijn. Toch vormt het de sleutel om taken goed en op tijd af te ronden, samen te werken en je doelen te halen. In dit artikel leer je wat discipline precies is en delen we praktische tips om meteen mee aan de slag te gaan. 

Wat is discipline? 

Discipline betekent dat je doet wat je moet doen. Zonder je te laten afleiden of te verzaken. Het kan gaan om een taak die iemand anders je heeft opgelegd, die je jezelf hebt gegeven of het volgen van regels. Discipline draait om het uitvoeren van wat nodig is, zelfs als je er op dat moment geen zin in hebt. 

Denk aan:  

  • Een kantoormedewerker werkt elke dag aan een project met een duidelijke deadline. 
  • Een zonnepaneleninstallateur zekert zichzelf voordat hij het dak op gaat. 
  • Een student zet zijn telefoon uit om zich volledig te concentreren op leren voor een tentamen. 

Wat is zelfdiscipline? 

Zelfdiscipline is iets specifieker: het betekent dat je je eigen regels en doelen naleeft, zonder dat iemand anders je daartoe aanspoort. Je maakt bijvoorbeeld elke dag je bed op zodra je eruit stapt. Gewoon, omdat je dat belangrijk vindt. Met zelfdiscipline neem je zelf de verantwoordelijkheid voor je acties. 

Waarom is discipline op het werk belangrijk? 

  • Discipline helpt je om je werk goed en op tijd te doen 
  • Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen doelen, maar ook goed voor de samenwerking met collega’s.  
  • Wanneer iedereen gedisciplineerd werkt, kun je op elkaar bouwen en ontstaan er minder frustraties door gemiste deadlines of slordig werk. 
  • Als je gedisciplineerd bent, is de kans groter dat je goed presteert, wat je loopbaan een positieve boost geeft. 
  • Daarnaast zijn er vaak regels die nageleefd moeten worden, bijvoorbeeld om veiligheid of hygiëne te waarborgen. Discipline zorgt ervoor dat je hieraan voldoet.  

Discipline betekent niet overal ‘ja’ op zeggen 

Discipline wordt soms verward met simpelweg doen wat je wordt verteld. Maar dat is niet helemaal juist. Het gaat niet om militaire discipline waarbij je alles klakkeloos uitvoert. Het is juist belangrijk om te blijven nadenken over wat echt nodig is. 

Discipline betekent ook dat je ‘nee’ durft te zeggen tegen extra klussen als je agenda al vol zit. Of dat je meedenkt over hoe een proces efficiënter kan. Door assertief te zijn en prioriteiten te stellen werk je met focus én impact. 

Tips om (zelf)discipline op het werk te vergroten

1. Stel jezelf een concreet doel

Weet vooraf precies wat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld: “Ik schrijf vandaag een handleiding” of “Ik bel voor de lunch vijf kandidaten terug.” Hoe concreter je doel, hoe makkelijker het is om gefocust te blijven.

2. Maak een plan

Zet je taken op een rij en verdeel ze over de dag. Een korte, duidelijke to-dolijst is beter dan een lange lijst vol dingen die ooit moeten gebeuren. Lees ook onze timemanagement tips voor meer informatie hierover.

3. Ruim je werkplek op

Een opgeruimde werkplek geeft rust en voorkomt dat je wordt afgeleid door rommel. Leg papieren weg die je niet nodig hebt en doe spullen die je nu niet nodig hebt netjes in een laatje.

4. Zet notificaties uit

Schakel meldingen op je telefoon en laptop uit. Dit helpt je om onafgebroken te werken aan wat echt belangrijk is. Al je meldingen tijdens werktijd uitzetten, doe je bij iPhone door een Focus in te stellen en bij Android via Niet storen.

5. Hang een reminder op

Heb je een duidelijk doel voor ogen waar je energie van krijgt? Print er een foto of afbeelding van uit en hang het op een zichtbare plek. Dit kan helpen om je focus terug te vinden op momenten dat je er niet toe kan zetten.

6. Gebruik de Pomodoro-techniek

Werk 25 minuten intensief aan één taak, neem daarna vijf minuten pauze. Zet hiervoor een wekker. Dit helpt je om productief te blijven zonder jezelf te overbelasten.

7. Multitasken werkt niet

Multitasken klinkt efficiënt, maar in werkelijkheid doe je twee dingen half. Focus op één taak tegelijk voor het beste resultaat.

8. Vraag naar het ‘waarom’

Als je moeite hebt met een taak uitvoeren of regel na te leven, vraag dan waarom het belangrijk is. Het begrijpen van het doel zorgt vaak voor meer motivatie en discipline.

9. Verplaats je in de ander

Als je een taak voor een collega uitvoert, bedenk dan hoe fijn het is als zij hun werk ook op tijd en goed bij jou aanleveren. Dit geeft extra motivatie om je deadlines te halen.

10. Wees niet te streng

Discipline betekent niet dat je jezelf constant straft voor fouten. Lukt het even niet? Lach erom, herpak jezelf en ga weer door. 

Discipline kun je trainen 

Discipline is als een spier: hoe vaker je het traint, hoe sterker het wordt. Het gaat niet in één keer, maar door steeds weer bewust aan de slag te gaan, merk je dat het steeds makkelijker wordt. Het kost tijd, maar met consistent oefenen maak je van discipline een gewoonte die je werk én doelen eenvoudiger maakt. 

Check eerst je motivatie 

Als je merkt dat je het lastig blijft vinden om gedisciplineerd te werken, doe dan een stapje terug. Het kan zijn dat je simpelweg niet voldoende gemotiveerd bent voor het werk dat je doet of de studie die je volgt.  

Stel jezelf de vraag: is dit doel belangrijk genoeg voor mij? Tijdens een andere studie of een andere baan kun je wellicht wél de discipline vinden die nodig is. 

Ontwikkel je vaardigheden 

Discipline is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen, net als veel andere vaardigheden. Wil je jezelf beter leren kennen én efficiënter leren werken? Bekijk ons trainingsaanbod en werk aan een succesvolle carrière en toekomst. 

Moeite om je uit te spreken en voor jezelf op te komen? Oefen in een veilige omgeving aan je sociale vaardigheden. Na afloop sta je sterker in je schoenen en werk je prettiger samen.

Ontdek de training
Training Persoonlijke effectiviteit - IMK Opleidigen