Je zit helemaal op je plek binnen het bedrijf waar je nu werkt. Maar je voelt dat je huidige functie niet het eindstation voor jou is. Doorgroeien naar een nieuwe functie, daar is de tijd rijp voor! Maar hoe pak je dat aan?
Inhoud
Waarom doorgroeien?
Ben je helemaal tevreden in je huidige functie en wil je dit wel tot je pensioen blijven doen? Perfect! Blijf dan vooral lekker doen wat je doet.
Toch hebben ook veel mensen de ambitie om zich richting een andere functie te ontwikkelen. Doorgroeien noemen we dat. Of: carrière maken. Verschillende redenen kunnen daarbij meespelen.
- Meer uitdaging of verantwoordelijkheid
- Andere werkzaamheden
- Een hoger salaris
- Nieuwe kennis en ervaring opdoen
- Jezelf ontwikkelen als persoon
Doorgroeien binnen een bedrijf
Doorgroeien wordt meestal gedaan binnen hetzelfde bedrijf waar iemand al werkzaam is. Je laat binnen je huidige functie zien wat je kunt, wat je meerwaarde is voor het bedrijf en bespreekt met je leidinggevende waar je ambities liggen. Samen kun je een plan maken om door te groeien naar een andere functie.
Welke doorgroeimogelijkheden zijn er?
In het kort zijn er twee manieren om door te groeien binnen een organisatie: horizontaal en verticaal.
- Verticaal doorgroeien: Een bekende manier van doorgroeien is van teamlid naar leidinggevende. Je past je opgedane vakkennis en ervaring dan toe binnen een andere functie. Dit wordt verticaal doorgroeien of ‘promotie maken’ genoemd omdat je een hogere functie bekleedt binnen de organisatiestructuur. Dit betekent overigens niet dat het ook een betere functie is.
- Horizontaal doorgroeien: Daarmee bedoelen we een compleet andere functie binnen de organisatie, maar op hetzelfde organisatieniveau. Denk bijvoorbeeld aan doorgroeien van marketingmedewerker naar HR-medewerker.
Doorgroeien van junior naar senior
Binnen een rol bestaan verschillende gradaties. Veelgebruikte termen zijn junior, medior en senior. Een junior voert andere werkzaamheden uit dan een senior. Toch spreken we niet van doorgroeien wanneer iemand zich van junior naar senior ontwikkelt, want dit wordt vooral bepaald door arbeidsjaren en ervaring. Doorgroeien gaat echt om een andere functie waar nieuwe vaardigheden voor nodig zijn.
Tips voor doelgericht doorgroeien
Wil je graag doorgroeien naar een andere functie? Zo pak je het aan.
1. Val op door goed werk
Doorgroeien binnen een bedrijf begint bij goed werk afleveren. Zorg dat je werkzaamheden op tijd af zijn, je prettig communiceert en dat je werk van hoge kwaliteit is. Zo val je positief op en sta je bekend als iemand waarop je kunt bouwen. Goede eigenschappen voor een volgende stap!
2. Ga op zelfontdekkingsreis
Wat zijn je goede en minder sterke kanten? Waar krijg je energie van en wat kost juist energie? Bij doorgroeien denken mensen vaak meteen een leidinggevende functie. Toch past dit lang niet bij iedereen. De training Persoonlijk leiderschap of DISC met uitgebreide uitleg geeft je het zelfinzicht om jouw doorgroeikoers te bepalen.
3. Bespreek en maak een plan
Doorgroeien doe je niet van de één op de andere dag. Je zult ervaring en nieuwe vaardigheden moeten opdoen om je klaar te stomen voor een volgende stap. De beste manier om dit te doen, is door je ambities te bespreken met je leidinggevende en samen een ontwikkelplan op te stellen. Een mooi moment om dit aan te kaarten, is tijdens het functioneringsgesprek.
4. Laat je niet tegenhouden
Sommige managers maken de fout dat ze zich niet behulpzaam opstellen. Ze willen jou als hardwerkend teamlid niet kwijt en dwarsbomen daarom je ontwikkeling. Laat je niet uit het veld slaan en zoek andere manieren om toch je droom waar te maken. Bijvoorbeeld via andere leidinggevenden en desnoods door elders te solliciteren.
5. Doe ervaring op
Het is slim om tijdens je huidige functie al te proeven aan je nieuwe werkzaamheden. Zo kom je erachter of het je ligt. Wil je bijvoorbeeld leidinggevende worden? Vraag je manager dan of je eens een vergadering of een werkgroep kunt aansturen, zodat je alvast eens kan oefenen.
6. Deel je ambities
Zeker als je met veel verschillende afdelingen en lagen binnen de organisatie werkt, loont het om je ambities (subtiel) kenbaar te maken in gesprekken met collega’s. Wie weet komt er op een andere afdeling een vacature vrij voor de functie die je zoekt. Grote kans dat ze dan meteen aan jou denken.
7. Ga in je gesprek met je ‘grote voorbeeld’
Is er iemand binnen de organisatie die de functie uitvoert die jij ambieert? Ga dan in gesprek. Trakteer op lunch en vraag hoe deze persoon dit bereikt heeft en vraag om tips. Maak wel duidelijk dat je er niet op uit bent om zijn baan te kapen.
8. Volg een relevante training, cursus of opleiding
Voor een nieuwe functie zijn nieuwe vaardigheden nodig. Tijdens een training doe je ze in sneltreinvaart op en kun je oefenen in een veilige omgeving. Beginnend leidinggevenden leren bijvoorbeeld de belangrijkste leiderschapsvaardigheden tijdens de cursus Starten met leidinggeven.
9. Speel in op ontwikkelingen
Door goed op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen in je vakgebied, kun je kansen voor jezelf creëren. Laat bijvoorbeeld aan je leidinggevende zien hoe jouw afdeling AI kan inzetten om sneller en beter te werken. Voor je het weet ben je ‘head of AI’. 😉
10. Blijf goed werk leveren
Als je in je hoofd al aan de volgende carrièrestap begonnen bent, kan het lastig zijn om gemotiveerd te blijven voor je huidige werkzaamheden. Toch is het belangrijk om je best te blijven doen. Je bent er namelijk nog niet. Misschien gaat een volgende stap tóch niet door. Door goed bezig te blijven, vergroot je de kans dat het de volgende keer wel lukt.
Doorgroeien = ontwikkelen
Doorgroeien naar een nieuwe functie betekent dat je nieuwe vaardigheden gaat aanleren. IMK Opleidingen is de beste opleider voor doorgroeiers. Onze focus ligt op praktisch ingestelde bedrijven en onze trainingen zijn altijd praktisch van aard.
We bieden meer dan 60 trainingen en opleidingen aan binnen onderstaande thema’s.
Lees hier meer over onze praktische werkwijze en neem contact met ons op voor vrijblijvend studieadvies.
Wil je de communicatie op je werk verbeteren? In deze whitepaper delen we praktische tips en tricks om direct mee aan de slag te gaan.
Download whitepaper