Aan het einde van het jaar blikken we graag terug, en we kijken óók graag vooruit. Juist in tijden van een krappe arbeidsmarkt, hoge inflatie en stijgende energiekosten is een visie op de toekomst onmisbaar. Want hoe zorg je ervoor dat je bedrijf ondanks tegenslagen blijft floreren? Door te kijken naar HR-trends 2023 krijg je meer grip op hoe je medewerkers aantrekt en behoudt. Hoe ze met plezier voor je blijven werken en willen bijdragen aan het doel van het bedrijf. Bert Pol, directeur Training & Development neemt de belangrijkste HR-trends met je door.
- Het goede gesprek
- Het nieuwe solliciteren
- Van moeten naar willen
- Ontwikkeling, scholing, inzetbaarheid en talentontwikkeling
- Strategische personeelsplanning
HR-trend 1: Het goede gesprek
Je hebt het bij ons al vaker bij ons voorbij zien komen: wij zijn voorstander van het voeren van het goede gesprek. En die gewoonte wint terrein, want het werkt! Het goede gesprek vindt plaats tussen leidinggevende en medewerker. Niet alleen tijdens het jaarlijkse functioneringsgesprek maar gewoon het hele jaar door en vanaf het moment dat iemand in dienst komt tot het moment dat iemand uit dienst gaat. Met het goede gesprek heb je het eerder in de gaten als er iets speelt. Zo komen we tegenwoordig veel tegen dat medewerkers financiële zorgen hebben. Dat heeft zijn weerslag op het werk. Als werkgever kun je dan in een vroeg stadium helpen door een financieel coach in te schakelen bijvoorbeeld. Gesprekken krijgen een andere inhoud want je weet wat als leidinggevende wat er speelt, waar de medewerker mee bezig is en wat hem of haar bezighoudt. Heel belangrijk om medewerkers te binden en te boeien en daarom staat deze trend bij ons op nummer 1.
HR-trend 2: het nieuwe solliciteren
Het werven van nieuwe medewerkers is een uitdaging. Niet alleen omdat er meer vacatures dan mensen zijn, maar ook omdat medewerkers hogere eisen stellen aan hun werk. Ze willen werken in een omgeving waar ze zich kunnen ontplooien. Waar ze van toegevoegde waarde zijn en waar ze mogen leren en fouten mogen maken. Waar de balans tussen werk en privé belangrijk is en ze gewaardeerd worden.
En dan heb je nog de generatie die nu aan het werk gaat (Generatie Z). Generatie Z kent grofweg twee soorten medewerkers: de idealisten en de materialisten. De idealisten vinden duurzaamheid en bijdragen aan de maatschappij belangrijk. De materialisten zijn op zoek naar de zekerheid van een vast contract en het comfort van een stabiel inkomen voor een luxe leven.
Een sollicitatiegesprek wordt steeds minder een gesprek waarin de sollicitant zijn best doet om een goede indruk te maken en steeds een gesprek waarin de werkgever moet laten zien wat hij allemaal te bieden heeft. Een verrassende ontwikkeling die werkgevers dwingt goed te kijken naar arbeidsvoorwaarden, cultuur, ontwikkelmogelijkheden. Een trend waar de afdeling HR haar tanden in kan zetten!
HR-trend 3: Van moeten naar willen
Een hoge werkdruk ontstaat door het gevoel te veel moeten doen. Dat kan de realiteit zijn omdat er gewoon heel veel werk te doen is. Het kan ook zijn dat iemand dat gevoel heeft omdat hij het móet doen (terwijl het werk of de taak misschien niet goed bij diegene past). Veel móeten geeft druk en vaak zien we dan ontwijkend gedrag ontstaan. Iemand gaat uitstellen, smoesjes bedenken of allerlei ander werk doen om maar niet te doen wat móet.
Deze derde HR-trend van 2023 laat een beweging zien van moeten naar willen. Bied als werkgever niet direct de oplossing aan, maar leg het probleem voor en laat het aan de medewerker over hoe hij het zou willen oplossen. Zo ontstaat er een ander soort motivatie omdat de medewerker zichzelf verantwoordelijk voelt en onderdeel van de oplossing is.
HR-trend 4: Ontwikkeling, scholing, inzetbaarheid en talentmanagement
Hoewel het werven van personeel belangrijk is, is het investeren in huidige medewerkers nog veel belangrijker. In een krappe arbeidsmarkt wil je medewerkers behouden. En dat doe je door te investeren in de ontwikkeling van je medewerkers. Dat kan met opleidingen en trainingen. Denk daarbij ook aan het ontwikkelen van soft skills zoals timemanagement of persoonlijk leiderschap. Bespreek welke talenten medewerkers willen ontwikkelen en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze fit inzetbaar zijn tot (na) hun pensioen.
HR-trend 5: Strategische personeelsplanning
Strategische personeelsplanning is een terugkerend HR-onderwerp en dat is niet voor niets. Het helpt voor een stabiele personeelsbezetting en voorkomt verrassingen zoals een plotselinge uitstroom van medewerkers die met pensioen gaan. Met een strategische personeelsplanning bewaak je de balans tussen meer ervaren medewerkers en starters. Het stelt je in staat om de juiste mensen op de juiste plek te zetten en het geeft inzicht waar de gaten vallen zodat je daar een passende oplossing voor kunt zoeken.
Met ons opleidingsprogramma sluiten we aan bij HR-trends, zoals met onze training Impactvolle gesprekken voeren. Ook zijn er vanuit de overheid meerdere manieren voor medewerkers om zich te ontwikkelen.
Kijk op onze website voor de mogelijkheden of neem contact op met onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56 of advies@imkopleidingen.nl.
De meest gestelde vragen over HR-trends
Waarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de HR-trends van 2023?
Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van HR-trends omdat deze een indicatie zijn voor de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. HR-trends geven richting en focus aan het HR-beleid.
Zijn de HR-trends in 2023 anders dan andere jaren?
De HR-trends gaan de laatste jaren veel meer over het binden, boeien en behouden van medewerkers. Door de personeelstekorten en uitstroom van babyboomers moeten we allemaal langer werken en is het belangrijker dan ooit om medewerkers zoveel mogelijk te ondersteunen in hun werk.
Hoe kan ik HR-trends toepassen in mijn eigen organisatie?
HR-trends toepassen in je eigen organisatie vraagt om HR-beleid dat meebeweegt met de arbeidsmarkt. Daarvoor heb je een HR-afdeling nodig met bekwame medewerkers die goed opgeleid zijn en zich regelmatig bijscholen, bijvoorbeeld met een opleiding Human Resource Management, een cursus Praktisch personeelsmanagement of een workshop Impactvolle gesprekken.