De vrijdagmiddagborrel is in veel bedrijven een geliefde traditie. Een moment waarop collega’s samenkomen, ontspannen en de week afsluiten. Maar hoe ervaren productiemedewerkers dit?
Een breder probleem
De vrijdagmiddagborrel kan een breder probleem blootleggen. In organisaties waar zowel kantoormedewerkers als productiemedewerkers werken, kan de vrijdagmiddagborrel onbedoeld voor een kloof zorgen.
Kantoormedewerkers hebben vaak flexibele werktijden en de vrijheid om te stoppen als het 17.00 is. Op de productievloer staat er nog een levering gepland voor een vrachtwagen die om 18.00 een lading komt halen, terwijl de kantoormedewerkers hun eerste drankjes al op hebben.
Is dat erg? Wat heeft het voor effect? En belangrijker nog: wat kun je als leidinggevende doen om deze kloof te dichten ?
De gevolgen
Deze kloof gaat over diepere verschillen in werkcultuur, waardering en verbinding binnen een organisatie. Waar kantoormedewerkers vaak flexibele werktijden hebben, zijn productiemedewerkers gebonden aan strakke schema’s en ploegen.
- Productiemedewerkers kunnen zich buitengesloten voelen van sociale activiteiten die vooral gericht lijken op hun collega’s van kantoor.
- Productiemedewerkers kunnen het idee krijgen dat hun werk minder wordt gewaardeerd.
- Als productiemedewerkers niet worden betrokken bij sociale activiteiten, kan dit leiden tot minder binding met het bedrijf.
Ook collega’s die parttime werken, kunnen trouwens het gevoel hebben dat zij iets mislopen.
Is het erg?
Ja, want een goede samenwerking en onderlinge waardering draagt bij aan een gezonde bedrijfscultuur en een succesvol bedrijf. Een werkomgeving waarin iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt, verhoogt de motivatie, betrokkenheid en samenwerking. Als bepaalde groepen structureel worden buitengesloten, kan dat leiden tot frustratie, meer verloop en een minder hechte organisatie.
Wat kun je doen als leidinggevende?
Als leidinggevende heb je de kans om dit probleem aan te pakken. Hier zijn enkele stappen die je kunt zetten:
1. Creëer bewustwording
Breng dit thema onder de aandacht bij het management en de HR-afdeling. Leg uit hoe de huidige opzet van de vrijdagmiddagborrel kan bijdragen aan gevoelens van ongelijkheid. Probeer gezamenlijk tot oplossingen te komen die inclusief zijn voor alle medewerkers.
2. Organiseer alternatieve momenten
Kijk of er een moment kan worden gevonden waarop iedereen de week samen kan afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld een gezamenlijke lunch zijn of een borrel op een later tijdstip na het einde van de laatste dienst.
3. Stel een roulatieschema in
Als de vrijdagmiddagborrel belangrijk is binnen je organisatie, overweeg dan een roulatieschema waarbij productiemedewerkers af en toe eerder kunnen stoppen om deel te nemen of pas de planningen zo aan dat iedereen op vrijdagmiddag om 17.00 kan stoppen met werken.
4. Breng de borrel naar de werkvloer
Waarom de borrel beperken tot de kantooromgeving? Creëer een mobiele borrel die ook op de productievloer langskomt, zodat alle medewerkers kunnen deelnemen zonder hun werk direct te onderbreken (mits er veilig gewerkt kan worden natuurlijk!).
5. Vraag om feedback
Betrek medewerkers van verschillende afdelingen bij het bedenken van oplossingen. Wat hebben zij nodig om zich gezien en gewaardeerd te voelen
Gedeelde verantwoordelijkheid
Het verschil tussen kantoor en werkvloer gaat niet alleen over werktijden of borrels. Het gaat om de manier waarop verschillende afdelingen samenwerken, elkaar waarderen en samen de cultuur van een organisatie vormen. Als leidinggevende speel je hierin een cruciale rol. Zorg ervoor dat iedereen zich gehoord en gerespecteerd voelt, ongeacht waar of wanneer ze werken.