4 februari 2025

Veel mensen weten niet precies wat hun kwaliteiten zijn of zien ze als vanzelfsprekend. Toch is het nuttig om ze te leren kennen. In dit artikel leggen we uit waarom en delen we tien manieren om jouw kwaliteiten te ontdekken. 

Wat zijn kwaliteiten?

Een kwaliteit is een aangeboren eigenschap waar je goed in bent en waardevol bij wat je doet. Denk bijvoorbeeld aan stressbestendigheid: wanneer deadlines naderen en de druk oploopt, blijf jij kalm en gefocust. Als je die kwaliteit bezit, klinkt het misschien als de normaalste zaak van de wereld. Maar voor anderen kan dit een grote uitdaging zijn. 

Kwaliteit, vaardigheid of competentie

Het verschil tussen deze begrippen wordt vaak door elkaar gehaald, maar het is eenvoudiger dan je denkt. Een kwaliteit is iets waar je van nature goed in bent. Een vaardigheid is iets wat je hebt geleerd of geoefend. En een competentie is de verzameling van kennis, kwaliteiten en vaardigheden die je over een bepaald onderwerp bezit. 

Voorbeelden van kwaliteiten

Om je een nog beter idee te geven, zijn hier twintig voorbeelden van kwaliteiten. 

  1. Analytisch vermogen 
  2. Creativiteit 
  3. Empathie 
  4. Zelfdiscipline 
  5. Geduld 
  6. Doorzettingsvermogen 
  7. Humor 
  8. Flexibiliteit 
  9. Stressbestendigheid 
  10. Zorgvuldigheid 
  11. Overtuigingskracht 
  12. Ondernemerschap 
  13. Leervermogen 
  14. Teamspeler 
  15. Verantwoordelijkheid 
  16. Initiatief nemen 
  17. Positieve instelling 
  18. Communicatieve vaardigheden 
  19. Oplossingsgericht denken 
  20. Integriteit 

Waarom je je kwaliteiten moet kennen

Je kwaliteiten kennen geeft je een voordeel in je werk. Als je weet waar je goed in bent, kun je die eigenschappen bewust inzetten. Stel, je hebt een talent voor overtuigen. Dit kan je helpen om ideeën te presenteren en anderen mee te krijgen. Weten wat je goed kunt, geeft zelfvertrouwen, plezier en maakt je effectiever in je werk. 

Blinde vlek

Veel mensen zien hun unieke kwaliteiten niet als bijzonder, omdat ze zo natuurlijk aanvoelen. Dit wordt een “blinde vlek” genoemd. Daarom is het waardevol om feedback te vragen bij anderen. Zo kun je kwaliteiten ontdekken die jij als vanzelfsprekend beschouwt. 

Manieren om jouw kwaliteiten te achterhalen

1. Analyseer je successen

Denk terug aan momenten waarop je trots was op wat je hebt bereikt. Welke kwaliteiten heb je toen ingezet? Dit geeft je inzicht in waar je goed in bent. 

Voorbeeld: na het afronden van je eerste grote project realiseer je je dat je goed bent in plannen en het motiveren van je team.

2. Vraag om feedback

Vrienden, familie en collega’s zien vaak dingen die je zelf over het hoofd ziet. Vraag hen wat zij als jouw sterke punten zien en welke kwaliteiten ze in je waarderen. 

Voorbeeld: je collega zegt dat ze je bewondert om je kalmte tijdens drukke situaties. Dit kan wijzen op stressbestendigheid als kwaliteit.

3. Doe een persoonlijkheidstest

Tests zoals DISC geven inzicht in je gedrags- en communicatievoorkeuren. Dit helpt je te begrijpen hoe je met anderen samenwerkt en welke rollen je van nature op je neemt. Dit kan waardevolle inzichten bieden over je kwaliteiten. 

Voorbeeld: Na een DISC-test ontdek je dat je van nature resultaatgericht bent en kort en bondig communiceert.

4. Let op wanneer je in een flow raakt

De momenten waarop je de tijd vergeet en helemaal opgaat in je werk, zeggen veel over waar je goed in bent en wat je leuk vindt. 

Voorbeeld: Tijdens het schrijven van een rapport merk je dat je de tijd vergeet en er plezier aan beleeft. Dit kan betekenen dat schrijven of analyseren een van je kwaliteiten is.

5. Reflecteer op uitdagingen

Denk terug aan een moment waarop je een lastig probleem hebt opgelost. Welke eigenschappen hielpen je om dit voor elkaar te krijgen? Dit zijn waarschijnlijk kwaliteiten die je vaker kunt inzetten. 

Voorbeeld: Toen je een fout in de projectplanning ontdekte, gebruikte je je analytisch vermogen en je oplossingsgericht denken om snel een oplossing te bedenken die werkte voor iedereen.

6. Besteed meer aandacht aan complimenten

Neem complimenten niet zomaar aan zonder erbij stil te staan of ze weg te wuiven. Als iemand zegt dat je ergens goed in bent, is dat waardevolle feedback over jouw kwaliteiten. 

Voorbeeld: Als een collega opmerkt dat je altijd helder kunt uitleggen wat een project inhoudt, is dat een aanwijzing dat je communicatiekracht een kwaliteit is.

7. Coaching

Een coach heeft geen last van jouw “blinde vlekken” en kan objectief kijken naar jouw kwaliteiten. Samen onderzoeken jullie waar je goed in bent en hoe je dat verder kunt ontwikkelen. 

Voorbeeld: Tijdens een coachingstraject ontdek je dat jouw vermogen om collega’s te motiveren je onderscheidt als leider. Dit helpt je om dit talent nog bewuster in te zetten.

8. Kijk naar waar je gelukkig van wordt

De dingen die je energie geven, zeggen veel over jouw kwaliteiten. Als je ergens gelukkig van wordt, ben je er vaak ook goed in. 

Voorbeeld: Als je geniet van het begeleiden van nieuwe medewerkers, kan dat wijzen op een kwaliteit zoals mentoring.

9. Houd een dagboek bij

Schrijf dagelijks of wekelijks op waar je trots op bent of wat goed ging. Na verloop van tijd ontdek je patronen die jouw kwaliteiten weerspiegelen. 

Voorbeeld: Je merkt dat je steeds opschrijft dat je goed bent in het oplossen van lastige situaties. Dit geeft aan dat probleemoplossend vermogen een belangrijke kwaliteit van je is.

10. Reflecteer op uitdagingen

Denk terug aan momenten waarop je met succes een moeilijk probleem hebt opgelost. Wat deed je precies en welke eigenschappen hielpen je hierbij? 

Voorbeeld: Als je een conflict in je team hebt opgelost door naar iedereen te luisteren en een compromis te vinden, is dat een teken dat conflictmanagement een kwaliteit van je is. 

Ontdek jouw kwaliteiten in een training

Wil je jouw persoonlijk kwaliteiten (nog beter) leren kennen? Volg dan de training Persoonlijke Effectiviteit. Je krijgt inzicht in jouw persoonlijke kwaliteiten en leert hoe je deze effectief kunt inzetten. Voor meer zelfvertrouwen en plezier in je werk! 

Moeite om je uit te spreken en voor jezelf op te komen? Oefen in een veilige omgeving aan je sociale vaardigheden. Na afloop sta je sterker in je schoenen en werk je prettiger samen.

Ontdek de training
Training Persoonlijke effectiviteit - IMK Opleidigen