“Dus je hebt een dagje rust morgen”, “Heerlijk, een dagje vrij”, “Lekker lunchen op kosten van de baas” – allemaal opmerkingen die je kunt horen als je naar een training gaat. Niet echt bevorderend voor de leercultuur in je organisatie. Hoe stimuleer je die leercultuur dan wél? Dat lees je hier.
Inhoud
Hoe creëer je een leercultuur?
Remko werkt als teamleider bij een energiebedrijf. Ondanks dat de organisatie leren en ontwikkelen hoog in het vaandeel heeft, begrijpt hij de grappige opmerkingen stiekem wel. Hij maakt ze soms zélf wel eens als hij eerlijk is. Hij heeft er best wel moeite mee dat hij én zijn teamleden regelmatig een training moeten volgen. Dat kost alleen maar tijd en wie doet het werk dan?
Bovendien: de helft van die trainingsdagen gaat op aan koffiedrinken, lunchen en geklets. Vindt hij. Zeker trainingen die gaan over persoonlijke ontwikkeling vindt hij echt verspilling van tijd en geld.
Tot hij de vraag kreeg wat er aan de hand is in zijn team: het verloop werd steeds hoger en de resultaten liepen terug. Zou dat iets te maken hebben met zijn weerstand tegen “al die trainingen”? Remko dacht van niet: “Prima dat ze af en toe een training volgen, maar het werk gaat voor. Voor kennisdeling hebben we geen tijd.”
De effecten van een lerende organisatie
Een bedrijfscultuur waar leren en ontwikkelen voorop staat, zorgt voor gemotiveerde medewerkers, betere prestaties en een toekomstbestendige organisatie.
In een omgeving waar kennis wordt gedeeld, fouten mogen worden gemaakt en leren wordt gestimuleerd, ontstaan nieuwe ideeën. Zo word je als organisatie wendbaar en toekomstbestendig.
Ruimte voor leren en ontwikkelen zorgt bovendien voor gemotiveerde medewerkers die langer bij de organisatie blijven werken en beter presteren. Alle reden dus om groei en ontwikkeling een speerpunt van je organisatie te maken.
Lees ook: Dit zijn de voordelen van personeel opleiden en ontwikkelen
Een leercultuur in de praktijk
Op advies van HR ging Remko met de nodige tegenzin toch maar eens met een andere teamleider in gesprek hoe hij dat hele gedoe van die leercultuur zag. En die vertelde het volgende:
“Ik merk dat een omgeving waarin leren centraal staat een heel positief effect heeft:
- De jongens in mijn team vinden het heel erg leuk om nieuwe dingen te leren en die toe te passen in het werk. Ze komen met ideeën hoe ze processen anders kunnen inrichten, hoe ze klanten nóg beter kunnen helpen en ze wisselen ervaringen uit.
- De productiviteit is toegenomen omdat ze weten dat ze fouten mogen maken en daarvan mogen leren. Juist daardoor voelen ze zich veel meer verbonden met het werk en voelen ze zich verantwoordelijk. Waardoor ze, je raadt het al, veel minder fouten maken.
- Mijn team is al een aantal jaar stabiel. Natuurlijk is er wel verloop door pensioneringen en verhuizingen of andere ambities maar niet uit onvrede. Juist de mogelijkheid om zich te ontwikkelen waarderen ze.
- Ik merk zelf ook dat ik soms moeite heb om de planning rond te krijgen als iemand een dag weg is voor een training. Maar die irritatie verdwijnt op het moment als ik het enthousiasme zie waarmee ze terugkomen en delen wat ze geleerd hebben.
- Zelf merk ik ook dat ik op een andere manier heb leren leidinggeven. Door de trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap sta ik steviger in mijn schoenen terwijl ik tegelijkertijd meer loslaat. Ik herken mijn valkuilen waardoor ik sneller kan bijsturen zodat ik er niet zo diep in val.
Hoe zit dat bij jou dan?”
Remko zucht. “Ik vind het allemaal zoveel tijd kosten. Ik kan nu al nauwelijks de planning rondkrijgen. En dan gaan die jongens lekker een dagje weg, terwijl ik maar weer moet zien hoe ik het oplos.”
Toch zetten de woorden van zijn collega Remko wel tot nadenken. Want hij is nu ook niet blij met hoe het gaat. Wat kan hij anders doen?
Hoe ontwikkel je een sterke leercultuur?
Op advies van zijn collega gaat Remko in gesprek met HR. De HR-adviseur is ervan overtuigd dat Remko zelf ook meer plezier zal krijgen in zijn werk als hij met de tips aan de slag gaat.
1. Stimuleer kennisdeling
Nodig medewerkers na een training uit om te vertellen wat ze hebben geleerd. En doe dat als leidinggevende ook zelf als je een training hebt gevolgd. Wat was je belangrijkste inzicht, wat is voor anderen ook goed om te weten? Dit vergroot het leereffect en versterkt de samenwerking binnen het team.
2. Geef het goede voorbeeld
Als leidinggevende heb je een voorbeeldrol, dus ook als het gaat om leren en ontwikkelen. Laat zien dat je actief deelneemt aan trainingen en wat je ervan leert. Vraag wat anderen hebben geleerd tijdens hun trainingen, wees geïnteresseerd en deel kennis. Vertel over fouten die jezelf maakt en wat je daarvan leerde. Kortom: creëer een omgeving waarin jij en je teamleden zich kunnen ontwikkelen.
3. Maak leren onderdeel van de werkdag
Leren hoeft niet alleen in een leslokaal: laat medewerkers met elkaar meekijken zodat ze van elkaar kunnen leren. Vraag of ze willen meedenken om een proces beter te laten verlopen, welke ervaringen ze hebben opgedaan bij een moeilijke klus of wat ze die dag hebben geleerd.
4. Vier en beloon ontwikkeling
Wees enthousiast als iemand een training gaat volgen en vier dat iemand een certificaat heeft behaald of een training heeft afgerond. Dit kan eenvoudig door het te benoemen in een werkoverleg, maar iets lekkers bij de koffie zal zeker ook gewaardeerd worden. Kijk wat het beste past bij jou en je team.
5. Creëer een veilige leeromgeving
Zorg ervoor dat medewerkers fouten durven maken en nieuwe dingen uitproberen zonder angst voor negatieve consequenties. Word niet boos, maar maak er een leermoment van: wat ging er mis, wat had anders gekund en hoe zou je het de volgende keer aanpakken?
Interessante trainingen
Zo langzamerhand raakt Remko overtuigd van het belang van leren en ontwikkelen en wil hij er actiever mee aan de slag. Hij overweegt zelfs om zélf een training te volgen die hem helpt om op een andere manier te leren kijken naar zijn rol als leidinggevende.
Trainingen die interessant voor hem kunnen zijn:
- Training Coachend leidinggeven waarin je een coachende stijl van leidinggeven ontwikkelt waarmee je het zefsturend en oplossend vermogen van medewerkers stimuleert.
- Training Werkplekbegeleider voor als je zelf collega’s, stagiairs en zij-instromers wilt begeleiden op de werkvloer.
- Training Feedback geven om effectief en respectcol feedback te geven en te ontvangen en de communicatie en samenwerking te verbeteren.