Binnen een team stuurt de leidinggevende de teamleden aan. Soms werkt hij zelf mee, maar vaak ook niet. Benieuwd hoe je als teamleider effectief kunt leidinggeven aan een team? In dit artikel vertellen we je alles over de valkuilen, do’s en don’ts en delen we tips.
Inhoud
Wat is leidinggeven?
Leidinggeven betekent sturing geven aan een groep medewerkers. Het gaat om het instrueren, coachen en ondersteunen van medewerkers en het delegeren van taken om een bepaald werkdoel te behalen.
Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor het resultaat van het team. Een goede sfeer in het team creëren en de ontwikkeling van medewerkers, hoort daar ook bij. Je helpt teamleden om hun taken effectief uit te voeren en het beste uit zichzelf te halen. Best een breed begrip dus!
📂 Download onze praktische gids voor de startende leidinggevende
Waarom is leidinggeven van belang?
Leidinggevenden zijn als een kapitein op een schip. Ze geven richting, bieden structuur, lossen conflicteren op en motiveren teamleden. De aanwezigheid van een leidinggevende biedt duidelijkheid binnen het team.
Belangrijke eigenschappen voor leiderschap
Om succesvol te zijn als teamleider, is het handig als je onderstaande eigenschappen hebt. Voor sommigen zijn ze aangeboren, maar je kunt ze ook ontwikkelen.
- Vakkennis bezitten – Om goed aan te kunnen sturen, moet je weten waar je het over hebt. Je hoeft geen expert te zijn, maar wel voldoende kennis bezitten.
- Communicatief vaardig – Teamleden moeten niet hoeven gokken wat je precies bedoelt. Duidelijk communiceren is één van de belangrijke eigenschappen.
- Besluitvaardig – Als leidinggevende moet je knopen doorhakken en beslissingen nemen.
- Eerlijkheid – Zonder vertrouwen ontstaat geen sterk team. Teamleden moeten weten dat ze op hun leidinggevende kunnen bouwen.
- Betrokken – Laat zien dat je samen met het team naar het doel toewerkt.
- Empathisch – De mogelijkheid om je in je teamleden te kunnen verplaatsen.
Do’s bij leidinggeven aan een team
Stuur jij (binnenkort) een team aan? Om succesvol te zijn, doe je deze dingen vooral wél.
1. Je teamleden vertrouwen
Kauw niet alles voor, maar vertrouw in het kunnen van je teamleden. Het is hun taak om de werkzaamheden uit te voeren en jouw taak om ze zo goed mogelijk te begeleiden. Wanneer controledrang en micromanagement de overhand nemen, zullen teamleden steeds minder graag voor je werken.
2. Situationeel leiderschap toepassen
Met situationeel leiderschap bedoelen we de juiste leiderschapsstijl toepassen op het juiste moment. Een ervaren medewerker hoef je bijvoorbeeld niet te instrueren over een taak. Iemand die pas net begint juist wel.
3. Ontwikkeling begeleiden
Een sterspeler houd je het liefst binnen je team. Maar als zijn ambities groter zijn, moet je hem niet tegenwerken, maar proberen binnen het bedrijf te houden. Bijvoorbeeld door samen een ontwikkelplan op te stellen. Doe je dat niet, dan zal de productiviteit omlaag gaan en zal de sterspeler het bedrijf verlaten om zijn ambities elders waar te maken.
4. Waardering tonen
Iedereen vindt het leuk om een compliment te ontvangen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de meeste medewerkers waardering belangrijker vinden dan het salaris dat ze krijgen. Geef als leidinggevende daarom niet alleen aan wat er misgaat, maar vooral wat er goed gaat! Vier successen en complimenteer over de resultaten.
5. Je leiderschapsvaardigheden ontwikkelen
Leiderschap is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Dat doe je door te leren hoe je mensen inspireert, met ze communiceert, problemen oplost en beslissingen neemt. Er zijn verschillende leiderschapstrainingen die je kunt volgen.
Don’ts bij leidinggeven aan een team
6. Voor eigen gewin gaan
Strijk niet met de eer voor teamprestaties. Dat is een geweldige manier om het werkplezier (en daarmee de productiviteit) onderuit te halen. Veel beter is het om teamleden juist in het zonnetje te zetten en te bejubelen om hun prestaties.
7. Afspraken niet nakomen
Je verwacht van je teamleden dat ze hun deadlines halen en het werk naar behoren uitvoeren. Maar dit kun je alleen verwachten als je zelf ook je afspraken nakomt. Doe dat dus ook!
8. Zelf doen
Als leidinggevende is het verleidelijk om taken ‘wel even zelf te doen’. Dat gaat sneller en dan weet je zeker dat het goed gaat. Alles zelf doen is een bekende valkuil voor vakspecialisten die doorgroeien naar een leidinggevende functie. Als leidinggevende is het je taak om begeleiding en ondersteuning te bieden, niet om het werk uit handen te nemen.
9. Onvoldoende afstand houden
Als leidinggevende sta je altijd een beetje buiten het team. Je kunt niet mee roddelen of klagen over de organisatie. Neem daarom voldoende afstand, hoe lastig dit soms ook is. Een praktische tip is om bij de vrijdagmiddagborrel één drankje met het team te doen en vervolgens zelf naar huis te gaan.
10. Op macht focussen
Tussen teamleider en teamleden is een machtsverschil, omdat jij wat te zeggen hebt over hun functioneren. Blijf echter zo ver mogelijk weg van machtsspelletjes. Probeer juist een rolmodel te zijn en jezelf op gelijke voet te plaatsen. Je hebt gewoon een andere functie binnen het team, niet een belangrijkere.
Meer artikelen en tips voor leidinggevenden
Bij IMK Opleidingen schrijven we regelmatig over leidinggeven en leiderschap. Hieronder vind je een aantal artikelen die ook interessant kunnen zijn voor jou.
- De 5 grootste valkuilen voor beginnend leidinggevenden
- Hoe kan ik doorgroeien naar een leidinggevende functie?
- Binden, boeien, behouden van medewerkers: de 10 beste tips
- 10 pijlers voor effectief leiderschap
- 7 tips voor leidinggeven aan je vroegere team
- Werkconflicten oplossen in 5 stappen
- 10 tips voor effectief samenwerken in een team
- Zo haal je het maximale uit het opleidingsbudget
- Intrinsieke motivatie ontdekken en stimuleren bij medewerkers
- Tips voor meer motivatie op de werkvloer
- Een effectief coachingsgesprek voeren in 4 stappen
- Je medewerker aanspreken op gedrag, hoe doe je dat?
- Effectief instructies geven op het werk
Jezelf ontwikkelen als leidinggevende
Als leidinggevende doe je er goed aan om je te blijven ontwikkelen met behulp van trainingen. Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden die je kunt toepassen in je leiderschap, doet actuele kennis op en leert van de inzichten van andere deelnemers.
Startende leidinggevenden adviseren we de cursus Starten met leidinggeven. Ervaren leidinggevenden lezen in dit artikel welke training het beste bij ze past.
Start je binnenkort in een leidinggevende functie? Of ben je benieuwd of leidinggeven bij jou past? Bereid je voor met deze whitepaper.
Download whitepaper