In de meeste bedrijven is werken op afstand tegenwoordig heel normaal. Een paar dagen per week vanuit huis of zelfs volledig remote. Voor managers vraagt dit om een andere aanpak. In dit artikel delen we onze tips voor effectief leidinggeven op afstand.
Wat maakt leidinggeven op afstand anders?
Leidinggeven op afstand verschilt op een aantal belangrijke punten van traditioneel leidinggeven op kantoor.
- Je ziet teamleden fysiek minder vaak. Daardoor mis je de informele gesprekken en kun je moeilijker controleren hoeveel uren er gewerkt worden. Je moet vertrouwen hebben dat teamleden hun werk doen, ook zonder fysieke aanwezigheid.
- Lastiger om signalen op te vangen wanneer iemand niet lekker in zijn vel zit of vastloopt. Omdat contactmomenten vaak kort en digitaal zijn. Dit vraagt om een andere manier van communicatie en meer aandacht voor de behoeften van teamleden.
Tips voor leidinggeven op afstand
1. Vaste contactmomenten inplannen
Zorg ervoor dat er vaste contactmomenten zijn.
- Zoals een wekelijkse teammeeting op maandag, waarin iedereen vertelt hoe het gaat en wat er die week op de planning staat.
- Daarnaast kan een digitale dagstart helpen elkaar op de hoogte te houden en problemen snel op te lossen.
Vaste momenten bieden structuur en zorgen ervoor dat je als leidinggevende verbonden blijft met je team, ondanks de afstand.
2. Online contact stroomlijnen
Kies één online platform, zoals Microsoft Teams of Slack, voor alle communicatie. Dit voorkomt dat berichten versnipperd raken over verschillende kanalen. En je weet altijd waar iedereen te vinden is. Investeer ook tijd in het wegwijs maken van medewerkers in de functies van de gekozen tool.
3. Digitale koffiemomenten inplannen
Op kantoor loop je even langs of kom je elkaar tegen voor een informeel gesprekje. Dit versterkt de relatie en je merkt snel hoe het met iemand gaat. Online gaat dit minder vanzelf, dus plan dit soort momenten bewust in. Digitale koffiemomenten zorgen ervoor dat je verbonden blijft en je niet alleen op taken en werk gefocust bent.
4. Vertrouw en richt je op resultaat
Bij leidinggeven op afstand is vertrouwen de sleutel. Je kunt niet constant monitoren hoe lang iemand werkt of wat ze precies doen. Dat is op kantoor trouwens ook niet mogelijk. Focus daarom op resultaten en output. Het gaat erom dat het werk goed en op tijd wordt gedaan, niet hoeveel uren iemand precies achter de laptop zit.
5. Maak effectief gebruik van kantoordagen
Als je team af en toe samenkomt op kantoor, gebruik deze momenten dan slim. Plan brainstormsessies, teambesprekingen en samenwerkingsprojecten op deze dagen, terwijl medewerkers het meer individuele werk juist thuis doen. Dit zorgt voor een optimale benutting van de tijd op kantoor.
6. Mix video, e-mail en telefoon
E-mail is handig voor snelle updates, maar belangrijkere of complexere gesprekken kun je beter via een videocall of telefonisch voeren. Lichaamstaal en intonatie geven waardevolle informatie die je mist in tekstberichten. Videogesprekken bevorderen bovendien persoonlijk contact, wat belangrijk is voor effectief leidinggeven op afstand.
7. Gebruik het PPIPP-model voor goede gesprekken
Het PPIPP-model (Persoonlijk → Procedure → Inhoud → Procedure → Persoonlijk) is een handig hulpmiddel om gestructureerde (online) gesprekken te voeren. Met dit model werk je, zonder de relatie te vergeten, toe naar een inhoudelijk gesprek, wat leidt tot afspraken en een heldere procedure voor het vervolg.
8. Biedt ruimte aan flexibiliteit
De flexibiliteit is wat veel thuiswerkers ervaren als het grootste voordeel. Mensen kunnen zelf hun dag indelen, bijvoorbeeld door tussendoor even te sporten of de kinderen van school te halen. Gun je team deze vrijheid, zeker zolang de resultaten op tijd worden geleverd. Dit verhoogt de tevredenheid en productiviteit.
9. Maak afspraken over bereikbaarheid
Je kunt niet zomaar even langslopen, dus zorg er bijvoorbeeld voor dat werkagenda’s inzichtelijk zijn voor collega’s. En spreek af dat het duidelijk is wanneer medewerkers bereikbaar zijn. Stimuleer ook het aangeven van persoonlijke afspraken in de werkagenda, zodat iedereen weet wanneer iemand even offline is.
10. Stimuleer om leiding te vragen
Leidinggeven op afstand betekent dat je niet altijd weet wanneer iemand vastloopt, dus maak duidelijk dat het oké is om jouw leiderschap in te schakelen. Moedig je team daarom aan om hulp of begeleiding te vragen wanneer dat nodig is.
Ontwikkel je leiderschapsvaardigheden
Voor leidinggeven op afstand zijn nieuwe vaardigheden nodig. Vertrouwen hebben, duidelijke communicatieafspraken maken en flexibel omgaan met werktijden zijn daar voorbeelden van. Wil je meer leren over hoe je dit succesvol kunt doen? Schrijf je dan in voor onze training Leidinggeven op afstand en ontwikkel jezelf verder als leidinggevende.
Ontwikkel effectief leiderschap op afstand, waarbij verbinding en vertrouwen centraal staan.
Ontdek de training