Sinds de coronaperiode werken veel medewerkers in een hybride vorm. Voor veel leidinggevenden is dat een uitdaging, ook voor Maaike. Lees mee hoe zij haar weg hierin vindt.
Waar is iedereen?
Het is een koude maandagochtend: Maaike is voor de files uit naar kantoor gereden zodat ze op tijd is voor het wekelijkse startoverleg. In de vergaderzaal wacht ze op haar team, waarvan een deel vandaag thuiswerkt en een deel op kantoor.
Ze klapt haar laptop open en kijkt naar het scherm waar ze de gezichten van sommige teamleden ziet. Anderen hebben hun camera uitstaan. Het lijkt erop dat iedereen thuis is gebleven, waarschijnlijk vanwege de kans op ijzel. Ze voelt zich ongemakkelijk. Zit ze hier alleen in die grote vergaderzaal. Ze mist haar collega’s.
Toen iedereen op kantoor werkte, kon ze direct zien hoe de vlag erbij stond. Wie opgewekt was, wie er zorgelijk uitzag, waar ze mee bezig waren. Nu moet ze ernaar raden. Ze vraagt zich af: heb ik nog wel controle over mijn team?
Geen grip
Veel managers hebben moeite om grip te krijgen op thuiswerkers. Ze hebben geleerd dat je een team moet kunnen zien om ze te motiveren, te enthousiasmeren en ze goed in de gaten moet houden om te zien of ze hun werk wel doen.
Hybride werken vraagt om een andere manier van leiderschap. Je kunt niet meer sturen op aanwezigheid en uren. Je moet sturen op resultaten. Maar hoe pak je dat aan?
Andere manier van leidinggeven
Maaike besluit om het anders te gaan doen. Ze wil af van het checken of teamleden wel op tijd beginnen en of ze wel aan het werk zijn. Het gaat erom dat ze samen met haar team doelen behaalt en ze effectief en met plezier samenwerken. Ze gaat met de volgende stappen aan de slag:
1. Duidelijke en meetbare doelen stellen
Maaike gaat met haar team bepalen welke resultaten ze willen behalen. Welke output moeten ze leveren? Vervolgens kijken ze naar haalbare en meetbare tussentijdse doelen om die resultaten te behalen. Denk aan projectdoelen, het aantal klantgesprekken of het opleveren van een rapportage.
2. Transparante communicatie
Maaike heeft minder zicht op haar teamleden, maar dat geldt natuurlijk ook voor de teamleden onderling.
- Het wekelijkse startoverleg wil ze daarom handhaven, maar ze gaat de insteek ervan veranderen. Ze wil vooral met elkaar delen waar iedereen mee bezig is en welke uitdagingen ze hebben.
- Daarnaast gaat ze een online plek inrichten waar de voortgang van de werkzaamheden kan worden bijgehouden. Monday of Trello lijkt haar daarvoor een goed platform.
- Ook plant ze met elke medewerker wekelijks een halfuurtje in (fysiek of online) om in te checken hoe het gaat.
- Ten slotte wil ze een tweewekelijkse vaste dag plannen waarop iedereen op kantoor aanwezig is om samen te werken.
Om succesvol hybride samen te kunnen werken, is het belangrijk dat er vertrouwen is binnen het team en een open communicatie. Dat teamleden zich comfortabel voelen om uitdagingen te bespreken, feedback te vragen en te geven en bij elkaar en hun leidinggevende terecht kunnen.
3. Loslaten
Maaike realiseert zich dat ze moet leren loslaten. Ze wil haar teamleden het vertrouwen geven om zelf te bepalen hoe en wanneer ze werken. En eigenlijk weet ze ook wel dat medewerkers zich dan verantwoordelijker gaan voelen voor hun werk waardoor de productiviteit en de kwaliteit van het werk waarschijnlijk toeneemt.
Ze wil focussen op resultaten en de kwaliteit van het werk in plaats van de kwantiteit van uren en aanwezigheid.
4. Afspraken maken
De aanleiding van deze verandering van Maaike was dat ze haar collega’s miste. Dat ze helemaal alleen in die vergaderzaal zat om erachter te komen dat iedereen had besloten om thuis te werken.
Maaike merkt dat er daarmee eigenlijk een grens bij haar is overgegaan. Ze realiseert zich dat hybride werken niet betekent dat ze volledige vrijheid hoeft te geven. Daarom gaat ze met het team een aantal basisafspraken maken waar iedereen zich aan houdt. Zoals fysiek aanwezig zijn als dat is afgesproken.
5. Regelmatig evalueren
Maaike gaat vier keer per jaar een kwartaalbijeenkomst organiseren om te evalueren hoe het gaat. Wat gaat er goed, wat kan beter? Zo kan ze samen met het team blijven bijsturen.
Thuiswerken vraagt om een andere manier van denken. De echte uitdaging is niet het gebrek aan controle, maar het vermogen om vertrouwen te geven en resultaatgericht te sturen. Als je dat kunt, zul je merken dat je team niet alleen productiever wordt, maar ook meer gemotiveerd. En dan ontstaat er iets heel krachtigs: een team dat zichzelf aanstuurt.
Leidinggeven op afstand
Herken je de uitdagingen van Maaike en wil jij ook anders leren leidinggeven aan medewerkers die hybride werken? Tijdens de training Leidinggeven op afstand ontwikkel je effectief leiderschap op afstand, waarbij verbinding en vertrouwen centraal staan.
Ontwikkel effectief leiderschap op afstand, waarbij verbinding en vertrouwen centraal staan.
Ontdek de training