3 september 2024

David werkt als leidinggevende in een productiebedrijf en staat voor een uitdaging. Hoewel hij de waarde van opleiding en ontwikkeling voor zijn team sterk benadrukt, lijkt dit onderwerp niet op de radar van zijn manager te staan. Wat nu? 

Focus op dagelijkse operatie 

In veel bedrijven zie je dat de focus op de dagelijkse operatie ligt. Daarmee wordt de omzet behaald, daar vindt de financiële groei plaats. Voor opleiden en ontwikkelen is daardoor vaak geen of weinig ruimte. 

Dit kan nadelige gevolgen hebben:  

  • Beperkte groei van medewerkers: zonder opleiding blijven medewerkers op hetzelfde niveau presteren en missen ze de kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen die hen efficiënter kunnen maken in hun werk. 
  • Minder werkplezier en motivatie: werknemers die geen kansen krijgen om te groeien, kunnen minder gemotiveerd raken. Dit kan leiden tot meer uitstroom en een lagere productiviteit. 
  • Onvoldoende aanpassing aan veranderingen: in een snel veranderende wereld is het essentieel dat medewerkers zich blijven ontwikkelen. Zonder training kunnen zij moeilijker omgaan met nieuwe technologieën of andere veranderingen. 

Investeren in opleiden en ontwikkelen bevordert niet alleen de persoonlijke groei van medewerkers, maar draagt ook direct bij aan de efficiëntie en kwaliteit van het dagelijkse werk.  

Hier zijn enkele redenen waarom: 

  1. Verbeterde efficiëntie en productiviteit: medewerkers die regelmatig worden bijgeschoold, kunnen hun werk sneller en met minder fouten uitvoeren. Dit verhoogt de efficiëntie en maakt ruimte vrij voor andere belangrijke taken. 
  1. Snellere probleemoplossing: door nieuwe vaardigheden te leren, zijn medewerkers beter in staat om problemen zelfstandig op te lossen en dat leidt tot een soepelere dagelijkse operatie. 
  1. Betere aanpassing aan veranderingen: door constante training kunnen medewerkers zich sneller aanpassen aan nieuwe werkmethoden of technologieën, wat cruciaal is in een steeds veranderende omgeving. 
  1. Verhoogde werktevredenheid en motivatie: investeren in opleiding laat zien dat de organisatie waarde hecht aan de ontwikkeling van medewerkers. Dit vergroot de betrokkenheid en motivatie wat direct een positief effect heeft op de dagelijkse prestaties. 

Hoe je opleiding en ontwikkeling op de agenda krijgt 

David wil met zijn team groeien, zodat ze betere resultaten kunnen neerzetten. Hoe kan hij zijn manager overtuigen om te investeren?  

Voordelen aantonen 

David kan aantonen hoe eerdere trainingen hebben bijgedragen aan de verbetering van prestaties in zijn team. Hij kan bijvoorbeeld laten zien dat medewerkers die specifieke trainingen hebben gevolgd, hun taken efficiënter uitvoeren of minder fouten maken. Ook kan hij verwijzen naar zijn eigen ervaringen die hem hebben gebracht tot de functie van teamleider (waar hij anders misschien het bedrijf verlaten had).  

Bijdragen aan het behalen van de bedrijfsdoelen 

David kan benadrukken hoe opleiding en ontwikkeling direct bijdragen aan de strategische doelen van de organisatie. Hij kan bijvoorbeeld laten zien hoe getrainde medewerkers beter in staat zijn om nieuwe projecten te ondersteunen of te innoveren. 

Praktische oplossingen 

Een van de bezwaren van zijn manager is dat het volgen van trainingen te veel tijd kost. “Als iedereen een training moet volgen, blijf je aan de gang.”  

Maatwerktrainingen of training on the job geven meer flexibiliteit waardoor de impact op de dagelijkse operatie minder groot is. Ook online trainingen kunnen een goede oplossing zijn. En: hoe meer opleiden en trainen in het dna van de organisatie komt, hoe beter je planningen erop kunt afstemmen en rekening kunt houden met de tijdsinvestering. 

Klein beginnen 

Als het belang van opleiden nog onvoldoende gezien wordt, dan kan een pilotprogramma een oplossing zijn. Door eerst een kleine groep medewerkers te laten trainen en de resultaten te analyseren, kan David aantonen dat training een positieve impact heeft, zonder direct hoge opleidingskosten te maken. 

Zoek verbinding met HR 

In de meeste bedrijven zal HR opleiden en ontwikkelen ook belangrijk vinden om medewerkers te boeien, binden en behouden. David kan de samenwerking met HR opzoeken, zodat dit onderwerp hoger op de agenda komt te staan en het opleidingsbudget maximaal te benutten. 

Klaar voor de toekomst 

Investeren in het opleiden en ontwikkelen van medewerkers is niet alleen goed voor hun persoonlijke groei, maar ook essentieel voor de dagelijkse operatie en de langetermijndoelen van de organisatie. Door opleiding te integreren in de bedrijfsstrategie, kan de organisatie niet alleen haar concurrentiepositie versterken, maar heeft ze ook een gemotiveerd en bekwaam personeelsbestand dat klaar is voor de uitdagingen van morgen. 

Meer tips over het belang van opleiden 

Bert Pol, directeur Training & Development bij IMK Opleidingen, hoort vaak zeggen dat een opleiding medewerkers de kans geeft om het bedrijf te verlaten. In zijn ervaring is het meestal andersom. Investeren in opleidingen is juist dé manier om medewerkers aan jouw bedrijf te binden. Lees het waarom in deze whitepaper.