23 oktober 2024

Wil je meer uit jezelf en uit je team halen? Ga aan de slag met je ontwikkelpunten, zodat je een nog betere leidinggevende wordt. In dit artikel zetten we veelvoorkomende ontwikkelpunten op een rij, samen met suggesties hoe je ze kunt aanscherpen.

Ontwikkelen als leidinggevende

Voor beginnende leidinggevenden is het cruciaal om de kneepjes van het vak te leren. De meest leidinggevenden zijn doorgegroeid vanuit een uitvoerende rol en hebben een breed palet aan nieuwe vaardigheden nodig. Tijdens de cursus Starten met leidinggeven krijg je de kans om deze vaardigheden te ontwikkelen.

Voor ervaren leidinggevenden is het effectief om specifieke ontwikkelpunten aan te pakken. Het verbeteren van iets waar je al goed in bent, levert minder op.

📂 Download onze praktische gids voor de startende leidinggevende

Ontwikkelpunten voor leidinggevenden

1. Feedback geven, vragen en ontvangen

Feedback geven is essentieel voor de leidinggevende van nu. Het is jouw taak om zowel positieve als constructieve feedback te geven en te ontvangen. Feedback helpt om te groeien en beter te worden in ieders rol. Tijdens onze training Feedback geven oefen je in een veilige omgeving om deze vaardigheid te verbeteren.

2. Echt luisteren

Luisteren is een belangrijke vaardigheid die veel leidinggevenden onderschatten. Als een medewerker met een probleem komt en je niet goed luistert, kun je verkeerde conclusies trekken. Dit leidt vaak tot inefficiënte oplossingen en frustratie. Ga aan de slag met de LSD-methode om beter te luisteren en de juiste vragen te stellen.

3. Duidelijk communiceren

Duidelijke communicatie bespaart tijd en voorkomt frustraties. Wanneer je instructies helder en ondubbelzinnig overbrengt, begrijpen je medewerkers wat er van ze verwacht wordt. Dit vergroot de efficiëntie en bevordert een positieve werksfeer.

4. Juiste ondersteuning bieden

Situationeel leiderschap houdt in dat je je leiderschapsstijl aanpast naar de situatie en de behoeften van je medewerkers. Door deze vaardigheid onder de knie te krijgen, zorg je ervoor dat je medewerkers altijd de juiste ondersteuning ontvangen.

5. Motiveren en enthousiasmeren

Het motiveren van je team is van groot belang. Creëer een inspirerende werkomgeving waar medewerkers zich betrokken en gewaardeerd voelen. Dit kan onder andere door ontwikkeling te stimuleren, complimenten te geven, successen te vieren en samenwerking te bevorderen.

6. Coachen in plaats van oplossen

Een coachende aanpak bevordert de zelfstandigheid van je medewerkers. In plaats van alle problemen zelf op te lossen, stel je vragen die hen helpen zelf tot oplossingen te komen. Dit vergroot hun zelfvertrouwen en ontwikkelt hun probleemoplossend vermogen.

7. Zelfverzekerdheid

Een zelfverzekerde leidinggevende wekt vertrouwen bij het team. Onzekerheid kan leiden tot wantrouwen en gebrek aan motivatie onder medewerkers. Werk aan je zelfverzekerdheid door je assertiviteit te verbeteren en regelmatig feedback te vragen van collega’s en medewerkers.

8. Omgaan met emoties en conflicten

Negatieve emoties en conflicten zijn onvermijdelijk op de werkvloer. Aan jou de taak om hier effectief mee om te gaan. Leer omgaan met emotionele medewerkers en conflicten constructief op te lossen. Dit helpt niet alleen jou, maar ook je team om een positieve en productieve omgeving te behouden.

9. Authentiek leidinggeven

Authenticiteit in leiderschap betekent dat je trouw blijft aan jezelf en je eigen visie op leiderschap. Dit creëert vertrouwen en respect binnen je team. Het bevordert open communicatie en versterkt de relaties op de werkvloer. Ontwikkel deze vaardigheid in onze training Authentiek leiderschap.

10. Experimenteren en optimaliseren

Bedrijfsprocessen kunnen altijd verbeterd worden. Door te experimenteren met nieuwe mogelijkheden, zoals AI of nieuwe tools, kun je de productiviteit van je team aanzienlijk verhogen. Moedig je team aan om nieuwe werkwijzen uit te proberen en geef ze de ruimte om te innoveren.

Jezelf verder ontwikkelen

Investeren in je ontwikkelpunten als leidinggevende is essentieel voor zowel je persoonlijke groei als de effectiviteit van je team. Door vaardigheden zoals feedback geven, luisteren en coachen te verbeteren, creëer je een positieve en productieve werkomgeving. Blijf jezelf uitdagen en ontwikkelen. Want jouw groei draagt bij aan het succes van je team!

Leidinggeven is een vaardigheid die je kunt trainen, net zoals je spieren kunt trainen. Welke training sluit het beste aan bij jouw leerwensen?

Ontdek de mogelijkheden
Kwalificerend beoordelen - IMK Opleidingen