Op 15 november 2021 organiseerden we de webinar ‘Help, ik sta altijd aan’. Vragen als ‘Hoe komt het dat we altijd aan staan?’, ‘Waaraan kun je herkennen dat je batterij leegt raakt?’ en ‘Hoe kun je je batterij weer opladen?’ werden besproken. Kon jij niet bij de webinar aanwezig zijn? Onderaan het artikel kun je de opname van het webinar opvragen.
Batterij opladen
Tijdens de webinar vroegen we aan de deelnemers: ‘Wat doe jij om je batterij op te laden?’. Hier kwamen veel verschillende antwoorden uit. Als je op zoek bent naar (nieuwe) manieren om je batterij op te laden, dan kun je inspiratie halen uit de manieren die anderen gebruiken om te ontspannen.
1. Beweging
Een van de meest voorkomende antwoorden was sporten. Voorbeelden als hardlopen, zumba, spinning, yoga of watersport kwamen voorbij. Maar ook een wat toegankelijkere vorm: dansen. Muziek aan, meubels aan de kant en bewegen op de muziek kan goed helpen om je hoofd even uit te zetten en in beweging te zijn, zonder dat je het gevoel hebt dat je heel hard aan het sporten bent. Wandelen en fietsen is ook een veelgenoemde tip om je op te laden. Het buiten zijn in combinatie met bewegen helpt veel mensen om even echt te ontspannen.
2. Een nieuwe hobby
Ook het tijd besteden aan andere hobby’s zoals tuinieren, knutselen, koken, fotograferen of zelfs een nieuwe hobby leren (zoals bijvoorbeeld een muziek instrument leren spelen) helpen om op te kunnen laden. Als je veel last hebt van werkstress, is het soms fijn om in je hoofd met iets heel anders bezig te zijn. Doordat je je druk aan het focussen bent op je gerecht of het maken van die ene foto, is er geen ruimte om je zorgen te maken over je werk.
3. Vrije tijd
Andere deelnemers van de webinar gaven ook de tip om een avondje of uitje te plannen met vrienden of vriendinnen, uit eten te gaan, een vakantie te plannen of een musea, het strand of de sauna te bezoeken. Zo heb je iets om naar uit te kijken. Ook het kijken van een film of serie een fijne manier is om op te laden.
4. In gesprek gaan
De laatste tip die door meerdere deelnemers werd gegeven is het voeren van een goed gesprek. Dit kan zijn met een collega, een vriend(in) of een familielid of iemand die verder van je af staat. Vaak kan het uitspreken van wat jou dwars zit of waar jij je zorgen om maakt al helpen om het los te laten.
Wat zijn jouw supertips om niet meer aan te staan?
Daarnaast vroegen we aan de deelnemers welke tips ze hebben om je pauze knop te vinden en om ervoor te zorgen dat je niet meer de hele dag aanstaat. Deze inzichten willen graag met jullie allemaal delen:
- Schrijf in een boekje wat je die dag moet doen. Lukt het niet om dat af te krijgen? Schuif ze door naar de volgende dag.
- Doorloop eerst je ochtendritueel, pak daarna pas je telefoon.
- Beloof jezelf om 1 keer in de zoveel tijd een dag vrij te nemen. Zet je telefoon die dag op stil en ruim alle rommel op om zo ruimte te creëren in je huis en je hoofd.
- Zet vaker je afwezigheidsassistent aan. Hierdoor weten mensen dat ze niet direct een antwoord hoeven te verwachten.
- Durf af en toe ook gewoon nee te zeggen.
- Ga in je lunchpauze een wandeling maken, de buitenlucht doet vaak veel goed.
- Vergeet niet te genieten van de momenten die je beleeft. Sta daar af en toe bij stil.
- Durf om de boel af en toe los te laten. Ga even iets doen waar jij energie van krijgt. Dit hoeft niet eens altijd lang te duren.
- Als iemand jou aanspreekt met ‘kun je even…’ of ‘wil jij even…’, vraag of ze het jou via de mail kunnen toesturen. Zo kun je zelf bepalen wanneer je antwoord geeft.
- Probeer te relativeren. De wereld draait ook zonder dat jij die ene klus af hebt of direct op die e-mail hebt gereageerd.
- Maak het aanstaan en stress ervaren een item op werk. Probeer het bespreekbaar te maken onder collega’s.
We hopen dat jij iets aan deze supertips hebt. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal tegelijk toe te passen. Kies er 2 of 3 uit die jou aanspreken en probeer deze een tijd uit. Werken ze nog niet helemaal? Kijk dan nog eens naar deze lijst, misschien dat er nog andere supertips zijn die jou kunnen helpen.
Webinar terugkijken
Heb jij het webinar gemist of wil je hem nog een keer terugkijken? Vraag via onderstaand formulier de webinar aan en ontvang hem in jouw mailbox.
Merk jij dat je toch wat meer begeleiding nodig hebt bij het vinden van meer rust? Onze cursus Timemanagement kan jou helpen om nog meer inzichten te krijgen. Door eigen praktijksituaties in te dienen kun je samen met de trainer en mededeelnemers op zoek naar een oplossing die bij jou past. Ook onze training Persoonlijke effectiviteit is een goede vervolgstap wanneer je moeite hebt met vaardigheden als assertiviteit (nee zeggen bijvoorbeeld) en feedback geven en ontvangen. Wil je meer weten? Neem contact op met onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56.