16 juli 2024

Wil je je graag verder ontwikkelen binnen je vakgebied? Een mooie manier om dat te doen is door een opleiding te volgen naast je werk. Dit heeft interessante voordelen voor zowel jezelf als voor de organisatie waar je werkt.

Studeren naast je baan

Steeds meer organisaties zien de voordelen van ontwikkeling en bieden hun medewerkers de mogelijkheid om een opleiding te volgen tijdens kantooruren. En door het opleidingsbudget te gebruiken, is de opleiding voor medewerkers vaak helemaal gratis.

Zo’n opleiding is minder belastend dan je zou denken. De opleiding Middle Management A bestaat bijvoorbeeld uit acht lesdagen, verspreid over 4 maanden. Dat betekent dat je elke 2 à 3 weken een lesdag hebt. Tussen de lessen door is ongeveer 4 tot 12 uur aan zelfstudie nodig. Voor de meeste mensen is dat prima te combineren met hun baan.

Waarom een opleiding volgen naast je werk?

Een studie volgen naast je werk heeft verschillende voordelen. Zowel voor jezelf als de organisatie waar je werkzaam bent.

1. Doorgroeien naar een andere functie

Wil je bijvoorbeeld doorgroeien naar een leidinggevende functie? Alleen goed zijn in je werk is dan niet genoeg. Om goed leiding te geven zijn nieuwe vaardigheden nodig. Een opleiding volgen naast je werk is een uitstekende manier om ze eigen te maken.

2. Omscholen naar een nieuwe functie

Wil je binnen hetzelfde bedrijf blijven werken, maar een heel andere functie gaan doen? Bijvoorbeeld je omscholen van klantenservicemedewerker naar monteur? Een studie naast je werk is dan een goede keuze. Je ontvangt dan gewoon je salaris terwijl je je voorbereidt op je nieuwe functie.

3. Beter worden in je werk

Tijdens een opleiding doe je nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden op. Die kun je meteen toepassen in je werk. Hierdoor gaat zowel je productiviteit als de kwaliteit van je werkzaamheden omhoog.

4. Hoger salaris

Door aanvullende vaardigheden en kennis op te doen, word je beter in je werk en daardoor waardevoller voor het bedrijf waar je werkt. Tijdens je volgende beoordelingsgesprek kun je dit als reden aandragen om een hoger salaris te onderhandelen.

5. Nieuwe interesses ontdekken

Tijdens een opleiding krijg je veel nieuwe informatie. Soms ontdek je daardoor nieuwe interesses waarvan je het bestaan nog niet eens kende. Tijdens de opleiding Accountmanagement leer je bijvoorbeeld ook onderhandelen. Misschien ontdek je dat je daar wel enorm veel aanleg en passie voor hebt.

6. Meer werkplezier

Persoonlijke en professionele ontwikkeling is leuk! Je leert meer over het vak waar je zo gek op bent en ontdekt nieuwe vaardigheden die het werk nog leuker maken. Dat neem je mee in je werk.

7. Up-to-date blijven

Banen zijn constant in ontwikkeling. Door nieuwe technieken, regelgeving of marktwensen verandert de invulling ervan. Door een opleiding naast je werk te volgen, blijf je bij met de laatste ontwikkelingen.

8. Flexibel inzetbaar worden

Door vaardigheden op te doen die buiten je reguliere werkzaamheden vallen, kun je ook ander werk uitvoeren. Je bent daardoor op meer plekken in de organisatie inzetbaar als dat nodig is. Dat maakt je als medewerker waardevoller, je werk dynamischer en vergroot je duurzame inzetbaarheid.

9. Kennisdeling met studiegenoten

Een opleiding volg je niet alleen. Je ontmoet andere deelnemers uit hetzelfde vakgebied en wisselt samen ervaringen uit. Je leert van elkaar en neemt de kennis van anderen mee terug naar je eigen organisatie.

10. Financieel interessante constructie

Je hoeft niet (tijdelijk) te stoppen met werken, maar kunt de opleiding gewoon naast je werk volgen. Je wordt dus gewoon doorbetaald. En door gebruik te maken van het opleidingsbudget en de beschikbare subsidies is de opleiding voor jou als deelnemer vaak zelfs gratis te volgen!

Bespreek je ontwikkelmogelijkheden

Wil je je verder ontwikkelen, omscholen of doorgroeien? Bespreek je ontwikkelambities met je manager of werkgever. Een goede leidinggevende begrijpt hoe belangrijk ontwikkeling is en helpt je om je doelen te bereiken. Bijvoorbeeld door samen een ontwikkelingsplan op te stellen, waarvan een opleiding een onderdeel is.

Volg een studie naast je werk

Overtuigd van de voordelen van studeren naast je werk? Maak er werk van!

Schrijf je in voor één van de opleidingen van IMK Opleidingen:

Of bekijk ons complete trainingsaanbod voor al onze cursussen, trainingen en opleidingen.