Je hebt passie voor je vak en wilt jezelf blijven ontwikkelen. Veel werkgevers stimuleren de ontwikkeling van hun medewerkers en bieden de kans om een opleiding via de werkgever te volgen. Vaak zelfs volledig betaald. In dit artikel lees je hoe je dat aanpakt.
Opleiding betaald door werkgever
Wil je jezelf graag professioneel ontwikkelen, maar er liever niet voor betalen? Er zijn verschillende manieren om je werkgever de rekening te laten oppakken.
1. Maak gebruik van het opleidingsbudget
Veel bedrijven stellen een opleidingsbudget beschikbaar voor de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. En in de meeste cao’s is het ook opgenomen. Met dit budget kunnen medewerkers een training of opleiding naast hun werk volgen, betaald door de werkgever. De hoogte van het budget en de voorwaarden rondom jouw opleidingsbudget zijn opgenomen in je arbeidsovereenkomst.
2. Maak gebruik van subsidies
Heb je geen opleidingsbudget of is het niet voldoende voor de opleiding die je voor ogen hebt? Mogelijk kun je het aanvullen met een subsidie. Het STAP-budget is er helaas niet meer, maar gelukkig zijn er nog verschillende andere subsidies beschikbaar.
3. Stel een studieovereenkomst voor
Je kunt ook een studieovereenkomst afsluiten waarin de voorwaarden voor betaling staan. Je werkgever betaalt bijvoorbeeld je opleiding als je minstens vijf jaar bij het bedrijf blijft werken. Vertrek je eerder? Dan moet je de kosten (deels) terugbetalen. Op die manier heeft de werkgever meer zekerheid.
4. Verplichte opleiding is altijd gratis
Moet je een verplichte opleiding volgen om je werk uit te kunnen voeren? Sinds 1 augustus 2022 is je werkgever verplicht om die te betalen. Ook moet je de training tijdens werktijd kunnen volgen. Als het toch buiten werktijd moet, moet de tijd vergoed worden – in geld of vrije tijd.
Tips om een opleiding via je werkgever te volgen
Een opleiding volgen via je werkgever kost niet alleen maar geld. Als je de opleiding volgt tijdens werktijden, maak je minder uren en ben je waarschijnlijk dus tijdelijk minder productief. Daar zitten werkgevers niet altijd om te springen. Zorg daarom dat je je aanvraag goed voorbereid.
1. Weet wat de mogelijkheden zijn
Onderzoek of je een opleiding kunt volgen via je werkgever en wat de spelregels zijn binnen jouw organisatie. Je vindt dit vaak terug in je arbeidsovereenkomst, arbeidsvoorwaarden of het personeelshandboek. Als je die niet zo gauw voor handen hebt, kun je ook altijd even bij HR binnenlopen en vragen hoe het zit.
2. Bepaal welke opleiding je wilt volgen
Zoek uit welke opleiding je wilt volgen en bij welke opleider. Vergelijk verschillende aanbieders, bekijk het programma, lees reviews en bepaal welke opleiding het beste aansluit bij jouw leerwensen.
3. Duidelijke overeenkomst tussen ontwikkelplan en opleiding
Veel bedrijven zijn zich bewust van de voordelen van het ontwikkelen van hun personeel. Daarom stellen ze, samen met de medewerker, een persoonlijk ontwikkelplan op waarin beschreven wordt welke ontwikkeling een medewerker door hoopt te maken en hoe. Het is wel zo handig als de opleiding die je voor ogen hebt hierbij aansluit.
4. Maak de voordelen voor de organisatie duidelijk
Wat levert jouw opleiding, training of cursus op voor de organisatie? Doe je bijvoorbeeld nieuwe kennis en vaardigheden op die de kwaliteit van het werk verhogen? Word je er productiever of effectiever door? Of ben je breder inzetbaar na afloop? Maak de voordelen helder voor je werkgever.
5. Zorg voor een juiste timing
Is het de laatste maanden van het jaar topdrukte binnen jouw afdeling? Dan is dat niet het juiste moment om je leidinggevende te vragen om een opleiding te volgen. De focus ligt dan niet op ontwikkeling. Beter is om een rustiger moment uit te zoeken.
6. Bereid antwoorden op tegenwerpingen voor
Het is mogelijk dat je leidinggevende niet even enthousiast is over de opleiding als jij. Bereid daarom de antwoorden op eventuele tegenwerpingen voor. Als je bijvoorbeeld niet gemist kan worden op de werkvloer, stel je voor om de opleiding (deels) in eigen tijd te volgen. Als de investeringskosten te hoog zijn, kun je voorstellen om een deel zelf te betalen of een studieovereenkomst aan te gaan.
7. Presenteer je plan
Heb je bovenstaande tips uitgewerkt? Vraag dan een gesprek aan met je leidinggevende waarin je de opleiding aanvraagt. Presenteer de opleiding die je wilt volgen, leg uit hoe dit aansluit bij je ontwikkelplan, wat de voordelen voor de organisatie zijn en hoe je de financiering voor je ziet. Doe dit op een rustig moment, tijdens een vooraf ingepland overleg.
Maak kennis met IMK Opleidingen
Je weet nu wat de mogelijkheden zijn om een opleiding te volgen via je werkgever en hoe je de kans vergroot dat er akkoord gegeven wordt.
IMK Opleidingen is de beste opleider voor doorgroeiers bij praktisch ingestelde bedrijven. We bieden meer dan 60 trainingen en opleidingen aan op het gebied van:
- Management & Leiderschap
- Werkplekleren & Opleiden
- Project- & Procesmanagement
- Persoonlijke effectiviteit
- Schriftelijke communicatie
- Klant- en servicegericht werken
- HR Management
- Medezeggenschap
- DISC
Eens sparren over jouw leerwensen? Neem gerust contact op met onze studieadviseurs via het contactformulier op onze website of bel 0172-42 34 56.