21 januari 2025

Ben jij degene die bepaalt waar je leven naartoe gaat? Of laat je je meevoeren door wat er op je pad komt? Door je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen, neem je zelf de regie. Want wie wil er nu niet het leven leiden dat écht bij hem past? 

Wat is persoonlijk leiderschap? 

Persoonlijk leiderschap betekent de regie nemen over je eigen leven. Je surft niet mee op de golven van het leven, maar neemt het roer in eigen handen. 

Het begint met ontdekken wat voor jou belangrijk is, waar je goed in bent en wat je energie geeft. Door vervolgens duidelijke doelen te stellen, bewuste keuzes te maken en actie te ondernemen, word je stap voor stap de persoon die je wilt zijn. 

Waarom je persoonlijk leiderschap ontwikkelen? 

Door bezig te zijn met persoonlijk leiderschap maak je bewuste keuzes en haal je meer voldoening uit je werk en privéleven. Je voelt je energieker en gelukkiger in wat je doet. 

Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Taken in je werk die je energie geven in plaats van energie kosten. 
  • Een nieuwe baan vinden die past bij jouw kwaliteiten en interesses. 
  • Een hobby vinden waar je plezier uit haalt. 
  • Tijd doorbrengen met mensen die je inspireren of vrolijk maken. 
  • Wonen op een plek die bij jou past. 

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen 

Dat klinkt goed! Maar hoe ga je daar concreet mee aan de slag? Door onderstaand stappenplan te volgen. 

Stap 1: Leer je zelf écht kennen 

Om te weten waar je naartoe wilt, moet je eerst weten waar je nu staat. Persoonlijk leiderschap begint daarom met jezelf onderzoeken.  

Stel jezelf de volgende vragen om meer inzicht te krijgen in wie je bent, wat je drijft en waar je energie van krijgt: 

  • Wat vind ik belangrijk in het leven? 
  • Wat maakt me ongemakkelijk, boos of verdrietig? En wat juist vrolijk? 
  • Wat zijn mijn grootste talenten of dingen waar ik van nature goed in ben? 
  • Wat vind ik moeilijk of juist uitdagend om te doen? 
  • Wat kan ik urenlang doen zonder dat het voelt als een verplichting? 
  • Wat wil ik bereiken in mijn leven, op de korte en lange termijn?  
  • Wat is mijn grootste droom? 
  • Hoe ga ik om met tegenslagen of uitdagingen? 
  • Welke gewoontes en routines helpen mij en welke werken me tegen? 

Vragenlijsten en persoonlijkheidstesten kunnen je hier goed bij helpen. Doe bijvoorbeeld eens een DISC test of probeer je ikigai in kaart te brengen. 

Tip: schrijf je in voor de training Persoonlijk leiderschap en verkrijg een uniek inzicht in je persoonlijkheid, drive, ambities, krachten en valkuilen. 

Stap 2: Stel persoonlijke doelen op 

Nu je weet wie je bent en waar je staat, is het tijd om te bepalen waar je naartoe wilt. Persoonlijke doelen helpen je richting te geven. Kies doelen die specifiek, haalbaar en afgestemd zijn op jouw waarden en ambities. Zo maak je het makkelijker om stappen te zetten en gemotiveerd te blijven. 

Hier zijn enkele voorbeelden van persoonlijke doelen: 

  • Doorgroeien naar de rol van leidinggevende binnen het bedrijf waar je nu op de klantenservice werkt. 
  • Eén keer per week tijd vrijmaken om met familie of vrienden door te brengen. 
  • Drie keer per week sporten om fitter te worden en meer energie te krijgen. 
  • Deze zomer een grote reis door Azië maken en nieuwe culturen ontdekken. 
  • Elke ochtend 15 minuten mediteren om meer rust te vinden in je dag. 
  • Een eigen blog starten en wekelijks een artikel publiceren. 

Stap 3: Stel een actieplan op 

Je doelen worden veel overzichtelijker en haalbaarder wanneer je ze opdeelt in kleinere stappen. Kies een persoonlijk doel waar je meteen enthousiast van wordt en werk dit uit. Door te zien dat het haalbaar is om de regie te nemen, raak je ook gemotiveerd om hetzelfde te doen voor andere doelen. 

Stel, je wilt van de klantenservice doorgroeien naar een leidinggevende functie binnen je huidige bedrijf. Dit zijn stappen die je kunt nemen: 

  • Bespreek je ambities en doorgroeimogelijkheden met je manager. 
  • Volg een leiderschapstraining om de belangrijkste vaardigheden te ontwikkelen. 
  • Meld je aan voor interne projecten waarin je je leiderschapsvaardigheden kunt laten zien. 
  • Stel in nieuwe projecten voor dat jij graag het aanspreekpunt wil zijn, zodat je kunt oefenen. 
  • Spreek met andere (doorgegroeide) leidinggevenden en vraag hoe zij het voor elkaar hebben gekregen. 

Stap 4: Reflecteer op je beslissingen 

Het bereiken van een doel is een geweldig moment. Maar het is ook belangrijk om na verloop van tijd te evalueren. Werd je echt zo gelukkig of energiek van dit doel als je vooraf dacht?  

Als het resultaat niet helemaal is wat je had verwacht, is dat geen probleem. Je kunt altijd aanpassingen maken en nieuwe doelen stellen die beter aansluiten bij wie je bent en wat je nodig hebt. Grote kans dat het resultaat de volgende keer beter is, omdat je jezelf dan nóg beter kent. 

Tips om je persoonlijk leiderschap te versterken 

Tot slot delen we graag nog enkele tips die je zullen helpen bij het ontwikkelen van jouw persoonlijk leiderschap. 

1. Wacht niet tot anderen je iets aanreiken

Persoonlijk leiderschap betekent dat je zelf in actie komt. Wacht niet tot iemand anders je kansen biedt, maar zoek ze actief op. Door dit te doen, houd je controle over je eigen groei en laat je zien dat je onafhankelijk kunt handelen.

2. Begin met één haalbaar doel

Het is verleidelijk om meteen alles te willen veranderen, maar dat werkt vaak averechts. Kies één specifiek en haalbaar doel en focus je daar volledig op. Het bereiken van kleine doelen geeft je vertrouwen en motivatie om door te gaan naar grotere uitdagingen.

3. Leer ‘nee’ te durven zeggen

Als dingen niet bij je passen of je veel energie kosten, durf dan ‘nee’ te zeggen. Dit geldt zowel op je werk als in je privéleven. Bewust kiezen waar je wel en niet tijd en energie in steekt, helpt je om trouw te blijven aan jezelf en je doelen.

4. Focus op wat je kunt veranderen

Niet alles is maakbaar. Sommige zaken – zoals werkregels of andere vaststaande afspraken – kun je niet zomaar veranderen. Richt je daarom op de dingen die wél binnen jouw invloedssfeer liggen. Dit voorkomt frustratie en zorgt dat je energie steekt in zaken die echt impact hebben.

5. Stel duidelijke grenzen

Wees helder over wat je nodig hebt en communiceer dat naar anderen. Of het nu gaat om werkuren, taken of persoonlijke tijd: maak je grenzen kenbaar. Het helpt je om een goede balans te vinden tussen wat je geeft en ontvangt, en voorkomt dat je jezelf voorbijloopt.

6. Vier je successen

Sta stil bij wat je bereikt hebt, hoe klein ook. Successen vieren geeft energie en motiveert je om door te blijven gaan. Het versterkt je vertrouwen in jezelf en helpt je te focussen op wat goed gaat.

7. Wees eerlijk naar jezelf

Niet alles werkt altijd zoals je had verwacht. Durf te erkennen wat wel en niet bij je past. Misschien blijkt een doel achteraf minder belangrijk te zijn. Dat is helemaal oké. Deze eerlijkheid zorgt ervoor dat je betere keuzes maakt en tijd investeert in wat écht belangrijk is. 

Investeer in je persoonlijke ontwikkeling 

Blijven leren en groeien is een essentieel onderdeel van persoonlijk leiderschap. Volg een training, lees boeken of zoek een mentor die je helpt om verder te groeien. Onze training Persoonlijk leiderschap zal je ook zeker helpen. 

Verkrijg diepgaand zelfinzicht in jezelf en leer bewuste keuzes maken. Zowel in je professionele als persoonlijke leven.

Ontdek de training
Kwalificerend beoordelen - IMK Opleidingen