Met een opleidingsbudget kunnen medewerkers zich ontwikkelen ‘op kosten van de baas’. Nieuwe kennis en vaardigheden opdoen heeft voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Inhoud
Wat is een opleidingsbudget?
Veel bedrijven stellen een opleidingsbudget beschikbaar voor de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Met dit budget kunnen medewerkers bijvoorbeeld een training of opleiding naast hun werk volgen of een seminar bezoeken.
Hoe hoog is het opleidingsbudget?
Dat is per organisatie verschillend. Soms is het opleidingsbudget vastgesteld in de cao van een branche, maar de meeste bedrijven hebben hun eigen regels. Bijvoorbeeld: € 500,- per jaar en je mag het maximaal drie jaar opsparen.
Wil je een duurdere opleiding volgen? Dan moet je je werkgever overtuigen van de meerwaarde, een deel zelf betalen of een andere regeling treffen. Denk bijvoorbeeld aan de afspraak dat je de opleiding (deels) terugbetaalt als je binnen vijf jaar uit dienst gaat.
Voordelen van het opleidingsbudget
Door een relevante training of opleiding te volgen, doen medewerkers nieuwe kennis en vaardigheden op. Daarmee kunnen ze hun werk beter uitvoeren, meer werkplezier beleven, duurzaam inzetbaar worden en doorgroeien naar andere functies.
Een persoonlijk ontwikkelbudget helpt niet alleen werknemers vooruit, maar zeker ook werkgevers. Medewerkers blijven doorgaans langer bij het bedrijf en doen kennis en vaardigheden op waar je als bedrijf van profiteert.
Lees ook: Gebrek aan ontwikkeling is dé reden dat technici van werkgever wisselen
Stelt elke werkgever een opleidingsbudget beschikbaar?
Nee, het beschikbaar stellen van een opleidingsbudget is voor de meeste bedrijven niet verplicht. Wel wordt het gezien als een onderdeel van goed werkgeverschap en vinden veel medewerkers het een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. In de praktijk zien we daarom dat steeds meer organisaties het in meer of mindere mate beschikbaar stellen.
Moet je een verplichte opleiding volgen om je werk uit te kunnen voeren? Sinds 1 augustus 2022 moet de werkgever dit wel verplicht betalen. Ook is het verplicht om de training tijdens werktijd te kunnen volgen. Als het toch buiten werktijd moet, moet de tijd vergoed worden – in geld of vrije tijd.
Tips voor medewerkers
Wil je het maximale uit je opleidingsbudget halen? Gebruik deze tips!
1. Check waar je recht op hebt
Voordat je je inschrijft voor een training, is het slim om eerst te kijken wat je precies vergoed krijgt. Je vindt de details in je arbeidsovereenkomst, arbeidsvoorwaarden of het personeelshandboek. Als je die niet zo gauw bij de hand hebt, kun je ook altijd even bij HR binnenlopen en vragen hoe het zit.
2. Combineer met subsidie
Je kunt het persoonlijk opleidingsbudget dat je werkgever beschikbaar stelt aanzienlijk aanvullen door het te combineren met een subsidie of regeling. Het STAP-budget is er helaas niet meer, maar ook nu zijn er nog verschillende subsidies beschikbaar.
3. Benoem de voordelen
Heeft je manager of werkgever wat overtuiging nodig om jou een cursus te laten volgen? Of zijn de cursuskosten hoger dan je opleidingsbudget? Vraag dan niet alleen de cursus aan, maar begeleid je aanvraag met voordelen voor de organisatie. Benoem bijvoorbeeld hoe de cursus Timemanagement je gaat helpen om je werk nog efficiënter uit te voeren.
4. Schrijf je alvast in
Heb je een vast opleidingsbudget per jaar en heb je er dit jaar nog geen gebruik van gemaakt? Zelfs als je er dit jaar geen tijd meer voor hebt, is het slim om je toch alvast in te schrijven voor een cursus van volgend jaar. Je maakt dan gebruik van je opleidingsbudget van dit jaar en krijgt volgend jaar weer nieuw budget.
Bij IMK Opleidingen plannen we veel trainingen en opleidingen een jaar vooruit, dus er zit altijd wel een geschikte startdatum tussen.
5. Onderdeel van je persoonlijk ontwikkelplan
Je kunt natuurlijk een cursus volgen om te ontdekken of je dit onderwerp interessant vindt, maar veel effectiever is om het onderdeel van je persoonlijk ontwikkelplan te maken.
Wil je bijvoorbeeld het komende jaar doorgroeien naar een leidinggevende functie? Dan is het slim om ter voorbereiding de cursus Starten met leidinggeven te volgen.
Ook als je geen andere functie ambieert, is het verstandig om je te blijven ontwikkelen. Blijf bij met de laatste ontwikkelingen voor meer kennis, werkplezier en baanzekerheid.
6. Juiste leermethode
Hoe leer je het liefst? Online heeft zo zijn voordelen omdat je de cursus kunt volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Maar op locatie ook: je leert van anderen, oefent in de praktijk en kunt je met volledige aandacht ontwikkelen. Bepaal wat je het beste ligt en kies een training die daarbij aansluit.
Tips voor werkgevers en managers
Wil je graag het maximale uit het opleidingsbudget van je medewerkers halen? Zo doe je het.
7. Stimuleer gebruik van het opleidingsbudget
Wanneer de waan van de dag regeert, is er altijd wel iets ‘belangrijkers’ te doen dan bezig zijn met ontwikkeling. Terwijl het zoveel voordelen oplevert!
Maak daarom tijd vrij voor ontwikkeling en herinner medewerkers actief aan het gebruik van hun opleidingsbudget. Stuur bijvoorbeeld op vaste momenten in het jaar een reminder dat het opleidingsbudget nog niet (volledig) gebruikt is of plan ontwikkelgesprekken waarin het onderwerp opleiden een onderdeel is.
8. Deel inzichten met de rest van de organisatie
Van nieuwe inzichten die een medewerker opdoet tijdens een training kunnen collega’s weer leren. Laat de medewerker die de training gevolgd heeft daarom zijn bevindingen presenteren aan anderen. Door dit standaard te doen, creëer je een cultuur waarin leren (van elkaar) centraal staat. Dit helpt iedereen vooruit!
Bijkomend voordeel: door nog eens over het geleerde na te denken, blijft het beter hangen.
9. Incompany cursus samen met collega’s
Meerdere medewerkers tegelijk trainen kan met een incompany training. Vanaf 5 medewerkers is dit al voordeliger dan een open training. En een incompany training heeft nog meer voordelen: de inhoud wordt volledig afgestemd op jullie leerwensen, je bepaalt zelf de datum en locatie, het is goed voor teambuilding en nog veel meer.
10. Verlaag de drempel
Moeten medewerkers door allerlei hoepels springen om hun opleidingsbudget uit te mogen geven? Maak het makkelijker. Kies een opleider die bij jouw branche past, deel de studiegids met je personeel en laat ze een training naar keuze uitzoeken. Of keur gewoon elke training goed die binnen het opleidingsbudget past, ongeacht het onderwerp. Zo laat je zien dat je ontwikkeling echt belangrijk vindt.
Maak kennis met IMK Opleidingen
Je weet nu wat een opleidingsbudget inhoudt en hoe je er het maximale uithaalt, zowel als medewerker als werkgever. Nu nog een opleider zoeken die past bij jouw leerwensen!
IMK Opleidingen is de beste opleider voor doorgroeiers bij praktisch ingestelde bedrijven. We bieden meer dan 60 trainingen en opleidingen aan op het gebied van:
- Management & Leiderschap
- Werkplekleren & Opleiden
- Project- & Procesmanagement
- Persoonlijke effectiviteit
- Schriftelijke communicatie
- Klant- en servicegericht werken
- HR Management
- Medezeggenschap
- DISC
Eens sparren over jouw leerwensen? Neem gerust contact op met onze studieadviseurs via het contactformulier op onze website of bel 0172-42 34 56.