Steeds meer bedrijven investeren in het behouden van personeel. Dat is in de huidige arbeidsmarkt eenvoudiger dan het aantrekken van nieuw talent. Talentontwikkeling is daarvoor een geschikte strategie. Tegelijkertijd verhoogt het de kwaliteit van het werk. Win-win!
Inhoud
Wat is talentontwikkeling?
Met talentontwikkeling worden alle activiteiten bedoeld waarmee medewerkers hun talenten kunnen ontdekken en vergroten. Denk aan trainingen volgen, webinars bekijken en lezingen bezoeken, maar ook coaching en intern stage lopen.
Talenten centraal zetten
Veel bedrijven trainen doelgericht op competenties die nodig zijn voor de bedrijfsvoering. Medewerkers moeten verplicht bepaalde trainingen volgen. Daarbij wordt geen rekening gehouden met of iemand wel talent heeft voor deze competentie of überhaupt de ambitie heeft om het te leren.
Bij talentontwikkeling draaien we het om. De focus ligt op het trainen en ontwikkelen van talenten die mensen al bezitten of waar ze energie van krijgen. Dat kunnen ook talenten zijn die latent aanwezig zijn en nog niet tot bloei zijn gekomen.
Match vinden tussen organisatie en individu
Bij talentontwikkeling wordt de overeenkomst gevonden tussen bedrijfsdoelstellingen en individuele doelen. In een ideale wereld doet iedereen waar ze goed in zijn en energie van krijgen. En heeft de organisatie behoefte aan precies deze verschillende talenten.
In de echte wereld werkt het helaas niet zo. Maar we kunnen wél proberen om het percentage zo hoog mogelijk te krijgen en daarmee het werkplezier te maximaliseren.
Voordelen van talentontwikkeling
- Personeelsbehoud – Ontwikkeling is, samen met salaris, één van de belangrijkste drijfveren van medewerkers om bij een organisatie te blijven. Talentontwikkeling is daarom een belangrijk onderdeel van het binden, boeien en behouden van medewerkers. Zeker in een krappe arbeidsmarkt!
- Hogere productiviteit – Door ontwikkeling worden medewerkers beter in hun werk. Bovendien zijn mensen productiever wanneer ze iets doen wat ze leuk vinden.
- Bredere inzetbaarheid – Talenten zoeken en ontwikkelen heeft een vollere gereedschapskist aan vaardigheden als gevolg, waar je als organisatie gebruik van kunt maken.
- Flexibele werkhouding – Talentontwikkeling zorgt ervoor dat medewerkers gewend raken aan aanpassing en veranderingen. Dat is een belangrijke eigenschap in een wereld die continu aan verandering onderhevig is.
Talentontwikkeling in de praktijk brengen
Wil je aan de slag met talentontwikkeling binnen jouw organisatie? Deze tips helpen je om er praktisch mee van start te gaan.
1. Breng competenties én talenten in kaart
Maak een overzicht van de competenties die nodig zijn voor de bedrijfsvoering. Maar breng ook de talenten van medewerkers in kaart. Ook de talenten waar ze nu geen gebruik van maken in hun functie. Leg de lijsten vervolgens naast elkaar en kijk waar je kunt schuiven.
2. Creëer ruimte voor innovatie en experimenteren
Laat medewerkers tijd vrijmaken om te werken aan eigen projecten die losstaan van hun dagelijkse werkzaamheden. Heb je bijvoorbeeld een groep medewerkers die een talent hebben voor het maken van TikTok-filmpjes? Start een account en laat ze er een aantal uur per week aan besteden.
3. Zet talentontwikkeling op de agenda
Vraag tijdens ontwikkelingsgesprekken niet alleen naar de huidige werkzaamheden. Vraag ook: waar ben je goed in en welke taken passen het beste bij je? En welke taken kosten juist veel energie en zou je liever door een ander laten doen? Zo ontstaan er misschien al verschuivingen van taken, waardoor iedereen met meer plezier werkt.
4. Geef ontwikkelvrijheid
Stelt je organisatie een opleidingsbudget beschikbaar? Keur niet alleen trainingen goed waarvan je direct het nut ziet, maar laat medewerkers zelf kiezen op welk gebied ze zich willen ontwikkelen. Zelfs als het wat verder van hun functie af staat.
5. Stimuleer leren
Creëer een bedrijfscultuur waarin ontwikkelen en leren gewaardeerd en gestimuleerd wordt. Laat zien dat je het belangrijk vindt: laat medewerkers vertellen over hun ontwikkeling, geef ruimte om te trainen onder werktijd en stimuleer medewerkers actief om hun opleidingsbudget te gebruiken.
6. Nieuwe functies uitproberen
Je gaat niet snel een compleet nieuw vak leren als je al een vaste baan in een ander vakgebied hebt. Hoe kun je dan ontdekken of iemand talent heeft voor een andere functie? Daar zijn verschillende manieren voor.
- Interne stage – Tijdelijk meedraaien in een andere afdeling of functie geeft een goed beeld van de taken, verantwoordelijkheden en vaardigheden die nodig zijn.
- Meelopen met collega’s – Meelopen op een andere afdeling geeft de kans om te zien hoe een werkdag in die rol eruitziet.
- Functieruil voor een dag – Praktische manier om te ontdekken hoe het is om een andere functie uit te voeren.
- Out-of-the-box projectteam – Laat collega’s uit andere disciplines meewerken aan projecten.
- Interne trainingen en opleidingen – Stel interne trainingen open voor collega’s uit een ander vakgebied.
7. Stimuleer netwerken binnen de organisatie
Organiseer interne netwerkevenementen of interdisciplinaire bijeenkomsten zodat medewerkers kunnen ontdekken wat andere afdelingen doen. Dit kan leiden tot meer interesse in andere functies of vakgebieden en geeft mensen de kans om in contact te komen.
8. Licht afdelingen en functies uit
Laat medewerkers van de eigen organisatie vertellen over hun functie of afdeling. In een interne nieuwsbrief kun je bijvoorbeeld steeds een korte vlog delen van een medewerker over hoe zijn of haar werkdag er in de praktijk uitziet. Ook dat kan de interesse prikkelen van collega’s van een andere afdeling.
9. Mentorschap en coaching
Bied medewerkers de mogelijkheid om een mentor of coach te kiezen, liefst uit een ander vakgebied. Een mentor kan hen begeleiden in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. En een coach kan met de juiste vragen verborgen talenten blootleggen.
In gesprek over talentontwikkeling
Niet iedereen is zich bewust van zijn talenten. Het is vaak iets vanzelfsprekends voor de persoon zelf. In gesprek met medewerkers kun je de volgende vragen stellen.
- Duim: Waar ben je goed in? Wat vind je leuk om te doen?
- Wijsvinger: Waar ligt jouw focus op? Waar ga je naartoe? Wat zijn je ambities?
- Middelvinger: Wat irriteert je? Waar baal je van? Wat levert negatieve energie op?
- Ringvinger: Waar ben je trouw aan?
- Pink: Wat heeft aandacht nodig? Waar voel je je nog klein in?
Aan de slag
Wil je meer weten over talentontwikkeling? Dit thema komt uitvoerig aan bod in onze praktijkgerichte opleiding Human Resource Management B.
Of ben je als medewerker op zoek naar je talenten om zo meer regie te nemen over je loopbaan? Dan is de training Persoonlijk leiderschap een aanrader.