Een vacature op de website zetten en wachten tot de aanmeldingen binnenstromen? Die wereld bestaat niet meer. Het tekort aan geschoolde technische vakmensen wordt elk jaar groter, terwijl de vraag alleen maar toeneemt. Hoe zorg je als bedrijf in de techniek dat je altijd voldoende vakmensen hebt?
Inhoud
Tekort aan technici in Nederland
In het vierde kwartaal van 2023 stonden er nog 78.900 vacatures open voor technische beroepen. En, zoals je in grafiek van het UWV hieronder ziet, nam dit aantal de afgelopen jaren eerder toe dan af.
Hoe dat komt? Voornamelijk doordat jongeren steeds minder vaak voor een technische opleiding kiezen. Daardoor daalt de aanwas van nieuwe geschoolde mensen, terwijl de vraag naar technici alleen maar toeneemt. Maar ook vergrijzing, slechte aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven, uitstroom naar andere branches en kennisgebrek over technologische vernieuwing spelen een belangrijke rol.
Bron: UWV Dashboard vacaturemarkt
Personeelstekort opvangen
Uit onderzoek van technisch opleider ROVC blijkt dat 62% van de technische bedrijven een tekort aan technici ervaart. Zowel kwalitatief als kwantitatief. Maar 38% dus niet. Hoe zorgen deze bedrijven ervoor dat ze altijd voldoende capaciteit hebben?
1. Opleiding en doorontwikkeling van het personeel
Gebrek aan ontwikkeling is de belangrijkste reden dat vakmensen wisselen van werkgever. Of zelfs helemaal stoppen met het vak. Wanneer vakmensen uitgedaagd worden en zichzelf persoonlijk en professioneel blijven ontwikkelen, zullen ze langer in het vak én de organisatie blijven. Ook blijven ze wendbaar en weerbaar bij veranderingen in het vakgebied.
2. Verbreding van het personeel
Een andere manier om personeel te behouden is breder opleiden. Monteurs die zich vooral met gas bezighouden, kun je bijvoorbeeld ook over elektriciteit leren. Daardoor zijn ze breder inzetbaar. Met een groep allrounders ben je als organisatie weerbaarder dan wanneer je alleen specialisten in dienst hebt.
3. Diversiteit op de werkvloer
Bedrijven met een divers personeelsbestand zijn succesvoller. Door verschillen in leeftijd, achtergrond, geslacht en opleiding haal je meer denkkracht en verschillende invalshoeken in huis. Dat zorgt voor meer innovatiekracht dan een homogeen personeelsbestand. Bovendien zegt 55% van de technici een divers team belangrijk te vinden.
4. Aantrekkelijk werkgeverschap
Flexibiliteit in uren en dagen, ouderschapsverlof, ondersteuning bij energiekosten, een fijne werksfeer en een concurrerend salaris maken je als werkgever aantrekkelijk om voor te werken. Zeker als er volop mogelijkheden zijn om door te groeien en jezelf te ontwikkelen.
5. Zij-instroom stimuleren
Mensen die niet in de techniek werken, maar er wel motivatie en affiniteit mee hebben, bieden een kans om het personeelstekort op korte termijn in te dammen. Door omscholing kunnen nieuwe krachten snel functioneel ingezet worden.
6. Werkplekleren
Leerlingen opleiden kost tijd. Maar wanneer ze enthousiast worden over het vak en de organisatie, levert het betrouwbare nieuwe collega’s op. Maak daarom van je organisatie een leerbedrijf en zet in op werkplekleren.
7. Technische branche promoten
Om de aanwas van geschoolde vakmensen te vergroten, moeten meer studenten zich inschrijven voor technische opleidingen. Als bedrijf kun je bijvoorbeeld meehelpen door open dagen of meeloopdagen te organiseren. Bijvoorbeeld in samenwerking met TechnoHUB. Geen quick fix, maar wel belangrijk om als branche toekomstbestendig te blijven.
Rol van de overheid
De gevolgen van het techniektekort treft heel Nederland. Niet alleen in de vorm van wachtlijsten voor technische reparaties en installaties, maar ook om bijvoorbeeld de energietransitie te laten slagen. Daar zijn nu eenmaal meer technische handjes voor nodig dan er nu zijn.
De oplossing ligt dan ook niet alleen bij individuele bedrijven, maar ook bij de overheid. 90% van de technische bedrijven vindt dat onze overheid op dit moment te weinig doet. Zij zien vooral kansen in omschooltrajecten met baangarantie, meer budget om de techniek te promoten en een betere samenwerking tussen technische bedrijven en overheid.
Blijf ontwikkelen!
Ontwikkeling van personeel is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde technische branche. Daar helpt IMK Opleidingen graag bij!
Geef je huidige personeel de ruimte om zich te blijven ontwikkelen en voorkom dat ze elders kijken of het gras groener is. Stel je bedrijf open voor zijinstromers en stagiaires en probeer zo het het personeelstekort (in ieder geval voor jouw organisatie) op te lossen.
Weten hoe je leerlingen opleidt binnen je organisatie? Volg dan onze cursus Praktijkopleider of de training Werkplekbegeleider. Een maatwerktraining is ook mogelijk. Eens sparren over de ontwikkelingsmogelijkheden voor jouw organisatie? Neem contact op met onze studieadviseurs via het contactformulier of bel 0172-42 34 56.
Veelgestelde vragen
Waar komt het personeelstekort in de technische branche vandaan?
Steeds minder studenten schrijven zich in voor technische opleidingen. Daardoor daalt de instroom van geschoolde vakmensen. Terwijl er juist meer vraag naar techniek dan ooit is. Ook speelt vergrijzing een rol, heeft de technische branche geen optimaal imago en kan de aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven beter.
Hoe leiden we snel meer vakmensen op?
Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Het huidige personeel breder opleiden bijvoorbeeld, maar ook enthousiaste zijinstromers en stagiairs door middel van werkplekleren snel functioneel inzetten. Zoals je ziet is opleiding de sleutel!
Is een hoger salaris de oplossing?
Een concurrerend salaris is zeker belangrijk. Maar uit onderzoek van ROVC (opleider technische branche) blijkt dat vooral een gebrek aan ontwikkeling reden is voor mensen om op te stappen. Zowel persoonlijke en professionele ontwikkeling als uitdaging in het werk zelf.