Een gemotiveerde medewerker is energiek, productiever, levert werk van hogere kwaliteit en is een ambassadeur voor je organisatie. Maar waar worden mensen gemotiveerd van? En hoe kun je de motivatie verhogen?
Inhoud
Intrinsieke en extrinsieke motivatie
Wat is motivatie? Motivatie is de wil, overtuiging en inzet waarmee we handelen. Het is de reden waarom we iets doen. Daarbij zijn er twee varianten mogelijk: extrinsieke en intrinsieke motivatie.
- Intrinsieke motivatiefactoren zijn dingen waar je voor gaat. Die je belangrijk vindt. Denk aan je werk als zinvol ervaren, van betekenis zijn en bijdragen aan een betere wereld.
- Bij extrinsieke motivatiefactoren kun je denken aan geld of een auto van de zaak. Wat hierbij speelt, is dat er snel een gewenning optreedt: als we die auto eenmaal hebben, dan verdwijnt deze als stimulans. Deze extrinsieke motivatiefactoren worden ook wel tevredenstellers genoemd.
Verschillen in motivatie
Wat de één motiveert, hoeft niet hetzelfde te zijn als voor de ander. Stel: er komt een nieuw project aan waarvoor flink wat overuren gemaakt moeten worden. Voor de één kan de drijfveer zijn dat hij daardoor nieuwe dingen leert, voor de ander kan de compensatie voor de overuren de stimulans zijn om aan de slag te gaan.
Wil je iemand motiveren? Dan is het van belang om erachter te komen waar die ander voor in beweging komt.
Dat doe je door open vragen te stellen:
- Wat vind jij belangrijk in je werk?
- Wat vind je leuk aan je werk?
- Hoe ziet een ideale werkdag er voor jou uit?
- Waar krijg je energie van in je werk?
- Wanneer vliegt een werkdag voor jou voorbij?
- Wat motiveert je?
Als je weet wat de ander belangrijk vindt, dan kun je daarop inspelen. Laat zien op welke manier dat nieuwe project bijdraagt aan die ideale werkdag of aan wat die ander belangrijk vindt in zijn werk.
Breng de basis op orde
Echte motivatie ontstaat pas als een aantal belangrijke randvoorwaarden in de organisatie goed geregeld zijn.
Of eigenlijk is het andersom.
Medewerkers kunnen gedemotiveerd raken doordat zaken als salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, contractuele zekerheid en arbeidsomstandigheden slecht geregeld zijn. Dan is het bijna onmogelijk om ze nog individueel te motiveren. Hoeveel complimentjes je ook maakt, de slechte omstandigheden blijven dan de boventoon voeren. In dat geval is het belangrijk om eerst de basis op orde te brengen en de omstandigheden te verbeteren.
Motivatiefactoren kunnen ineens veranderen
Behoeften veranderen in de loop van de tijd. Iemand kan jarenlang weinig behoefte hebben aan een vaste baan en afwisseling belangrijker vinden, tot het moment dat er kinderen komen of er een huis gekocht wordt. Een vaste aanstelling met regelmatige werktijden krijgt dan ineens een veel grotere motivatiewaarde. Of een baan was voor iemand altijd uitdagend en passend, en is nu reden voor onvrede. Een opleiding of kans op promotie is dán de motivatiefactor. Blijf daarom in gesprek met medewerkers, zodat je weet wat hen drijft en je kunt inspelen op hun behoeftes.
Tips voor meer gemotiveerde teamleden
Elke dag 100% gemotiveerd medewerkers, dat is een utopie. Maar met deze 9 tips kun je als leidinggevende wel helpen om het maximale eruit te halen.
1. Wees betrokken en weet wat er speelt
Laat zien dat je om je medewerkers geeft. Vraag regelmatig hoe het gaat, zowel op het werk als privé, en luister echt naar hun antwoorden. Door betrokkenheid te tonen, bouw je vertrouwen op en laat je zien dat ze niet alleen een werknemer, maar ook een mens zijn.
2. Maak afspraken en beloften waar
Niets is zo frustrerend als een leidinggevende die mooie woorden spreekt, maar ze niet nakomt. Zorg ervoor dat afspraken en beloften serieus worden genomen. Het versterkt de betrouwbaarheid en voorkomt teleurstelling.
3. Maak oprechte complimenten
Een goed compliment kan wonderen doen voor de motivatie. Zorg dat je specifiek bent, zoals: “Ik waardeer hoe je deze lastige klus hebt aangepakt – knap hoe je precies de klantvraag wist te begrijpen en snel op hebt weten te lossen.” Oprechte waardering voelt echt en blijft hangen.
4. Betrek medewerkers bij het stellen van concrete doelen
Vraag medewerkers om mee te denken over hun doelen. Maak deze specifiek en uitdagend, maar haalbaar. Zo voelen ze eigenaarschap en werken ze met meer plezier naar een duidelijk resultaat toe.
5. Wees transparant
Eerlijkheid duurt het langst, ook in je rol als leidinggevende. Deel wat er speelt binnen het bedrijf, leg uit waarom bepaalde beslissingen worden genomen en wees open over kansen en uitdagingen. Transparantie schept vertrouwen en voorkomt onnodige ruis.
6. Geef feedback
Goede feedback is niet alleen nodig om te verbeteren, maar ook om groei te laten zien. Combineer opbouwende kritiek met waardering voor wat goed gaat. Dat maakt feedback constructief en motiverend.
7. Zorg ervoor dat baan en medewerker bij elkaar passen
Ken je medewerkers goed genoeg om te weten waar hun kracht ligt. Zorg dat de werkzaamheden passen bij hun talenten en interesses. Als iemand doet waar hij of zij goed in is, blijft de motivatie vanzelf hoog.
8. Stimuleer ideeën en voorstellen
Geef medewerkers de ruimte om met nieuwe ideeën te komen. Laat zien dat je hun input waardeert en neem suggesties serieus. Dit maakt ze creatiever en betrokken bij het werk en de organisatie.
9. Vier de successen
Of het nu om een groot project gaat of een kleine mijlpaal: sta stil bij de successen. Een eenvoudige “goed gedaan” in een teammeeting of een gezellig moment samen kan al een groot verschil maken. Succes vieren houdt de energie erin!
Help leidinggevenden om medewerkers beter te motiveren
Zoals je hierboven las, is motivatie individueel, veranderlijk en afhankelijk van meerdere factoren. Wat vaststaat is dat leidinggevenden een belangrijke rol spelen. Als zij weten op welke manier ze medewerkers kunnen motiveren op een manier die bij ze past, dan kunnen medewerkers veel langer gezond en gelukkig werken.
Met onze trainingen en opleidingen kun je leidinggevenden daarbij helpen. Hieronder een selectie:
- De praktijkgerichte opleiding Middle Management B is een mensgerichte opleiding, waarmee leidinggevenden leren het beste uit zichzelf én hun team te halen.
- Na de training De effectieve teamleider zijn leidinggevenden in staat om hun medewerkers te motiveren en te ontwikkelen. Deze training is gericht op teamleiders in een kantooromgeving.
- De training Praktisch leidinggeven op de werkvloer is voor leidinggevenden die een uitvoerende ploeg aansturen. Zij leren op een praktische manier beter te communiceren en hun team te motiveren en stimuleren.
Ontwikkel je team door jezelf te ontwikkelen als leidinggevende.
Ontdek de training