1 september 2024

We brengen een groot deel van de tijd door op ons werk. Om het plezier in het werken te behouden en de productiviteit hoog te houden, is een goede werksfeer belangrijk. Maar hoe creëer en behoudt je als werkgever een goede en gezonde werksfeer? Dit zijn onze tips.

1. Stimuleer zelfstandigheid

Wanneer je net begint met een nieuwe functie is het fijn om duidelijke instructies te krijgen en gecontroleerd te worden. Je leert dan snel je werkzaamheden goed uit te voeren. Maar ervaren medewerkers hebben vooral behoefte aan zelfstandigheid. Ze willen zelf ideeën inbrengen, hun eigen werkstijl ontwikkelen en beslissingen maken over het werk dat ze doen. Durf los te laten en geef ze die vrijheid.

2. Luister naar je medewerkers

De werkzaamheden die het bedrijf draaiende houden worden uitgevoerd door het personeel op de werkvloer. Je kunt op papier werkprocessen bedenken, maar hoe vertalen zich de naar de praktijk? Laat medewerkers meedenken over (het verbeteren van) de werkzaamheden en de manier waarop ze uitgevoerd worden. Kan het ook anders, beter, leuker of slimmer? Zo laat je als werkgever zien dat je luistert en geef je medewerkers tegelijkertijd invloed. Beiden verbeteren de werksfeer.

3. Gezonde werk-privé balans

Elk bedrijf kent drukke periodes. Maar wanneer medewerkers zich structureel overbelast voelen, komt dit de werksfeer niet ten goede. Deadlines, stress en druk krijgen dan de overhand, wat funest is voor de werksfeer. Hou daarom altijd de werk-privé balans in de gaten en vraag medewerkers er doelgericht naar.

4. Fijne en veilige werkomgeving

Maak van de werkplek een fijne en veilige plek om naartoe te gaan. Betrek je medewerkers bij het maken van keuzes rondom de aankleding en inrichting. Kleed de werkruimte leuk aan, maar zorg natuurlijk ook voor voldoende daglicht en goede ventilatie.

5. Wees open en transparant

Geheimen houden voor je medewerkers is een goede manier om de werksfeer te verpesten. En al helemaal als sommigen iets wel weten en anderen niet. Dat is niet inclusief en geeft een gevoel van buitengesloten te worden. Zorg daarom dat je bedrijfsbreed communiceert en dat iedereen zoveel mogelijk dezelfde informatie heeft.

6. Stel je gelijkwaardig op

Als leidinggevende of directielid ben je niet beter dan anderen. Je hebt alleen een andere functie. Sluit je daarom niet op in je ivoren toren (of: je kantoor), maar lunch samen met medewerkers, loop een rondje over de werkvloer en maak een praatje. Zorg daarnaast dat de deur van je kantoor zoveel mogelijk open is en stimuleer om binnen te lopen voor een vraag. Hierdoor ontstaat een wij-gevoel in plaats van een wij-en-zij-gevoel, wat de werksfeer ten goede komt.

7. Geen voorkeur (laten blijken)

Waarom krijgt die ene collega altijd de leuke klussen en krijgt hij van je manager een high-five na een presentatie en jij niet? Door een ongelijke behandeling van medewerkers leg je een bom onder de sfeer. Geef iederéén daarom een compliment na een goede prestatie en verdeel het werk eerlijk.

8. Toon je waardering

Een eerlijk salaris is belangrijk voor medewerkers, maar waardering ook. Geef daarom regelmatig complimenten. Niet alleen na een opvallende prestatie, maar bijvoorbeeld ook wanneer je ziet dat iemand netjes werkt of iets op tijd aanlevert.

9. Focus op ontwikkeling

Naast salaris en waardering vinden de meeste medewerkers het belangrijk om zich te kunnen ontwikkelen in hun werk. De hele tijd hetzelfde doen, is ook maar saai. Biedt ze die mogelijkheid door een opleidingsbudget aan te bieden en te stimuleren hier gebruik van te maken. Voer daarnaast ontwikkelgesprekken.

10. Voorkom roddelen

Waar samengewerkt wordt, wordt geroddeld. Roddelen op het werk lijkt misschien onschuldig, maar het heeft wel degelijk een negatief effect op de samenwerking en de werksfeer. Door roddelen bespreekbaar te maken, het goede voorbeeld te geven en afspraken te maken doe je er wat aan als leidinggevende.

11. Vier de successen

Een project afgerond of een goed kwartaal gedraaid? Ga niet meteen door naar het volgende, maar sta samen stil bij wat je bereikt hebt. Bijvoorbeeld tijdens een borrel, diner of teamuitje. Dat versterkt het teamgevoel en verbetert de werksfeer.

12. Bied flexibiliteit

Elke dag op kantoor werken van 9 tot 5, met een half uur pauze om 1 uur? Dat is een achterhaalde manier van werken. De huidige generatie werkers waarderen wat meer flexibiliteit. Op sommige dagen thuiswerken (mits mogelijk) en de tijd deels zelf indelen wordt gewaardeerd en komt de gezonde werksfeer ten goede.

Gezonde werksfeer creëren

Een goede werksfeer zorgt ervoor dat je medewerkers met plezier naar het werk gaan. Het voorkomt stress en conflicten die ervoor kunnen zorgen dat je medewerkers zich ziekmelden of uitvallen. En ze zullen minder snel kijken of het gras van de concurrent groener is.

Serieus aan de slag met een goede werksfeer? Schrijf je dan in voor de cursus Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie, waarin werksfeer een belangrijk onderdeel is.

Wil je je leiderschapsvaardigheden verder ontwikkelen voor een gezonde werksfeer en een betere motivatie van je team? Kijk dan naar de training Praktisch leidinggeven op de werkvloer of training De effectieve teamleider.

Krijg concrete handvatten om werkplezier te vergroten en verzuimkosten te verminderen. Ontdek dé training voor meer vitaliteit binnen de organisatie.

Ontdek training
Cursus Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie - IMK Opleidingen