Echt specialisten krijgen vanuit de organisatie soms de vraag om hun kennis met collega’s te delen. Bijvoorbeeld door interne trainingen te geven. Word je enthousiast van het idee, maar weet je niet goed waar te beginnen? Onze ervaren trainers delen hun tips.
Tips van ervaren trainers
IMK Opleidingen is dé opleider voor doorgroeiers bij praktisch ingestelde bedrijven. Onze grote groep ervaren trainers is samen verantwoordelijk voor ruim 60 verschillende trainingen op het gebied van management en leiderschap, werkplekleren, HR, projectmanagement en meer.
We vroegen ze om hun beste tip op het gebied van trainingen geven.
1. Investeer in een uitgebreide voorbereiding
Pas wanneer je de theorie helemaal eigen hebt gemaakt, kun je hem écht goed uitleggen aan anderen. Daar is veel voorbereiding voor nodig. ”Ik heb duizenden pagina’s aan theorie voorbereid, waarvan ik er uiteindelijk slechts twee of drie in een training behandel.” zegt Marcel Does. “Toch is het essentieel om die kennis te hebben. Het is veel werk, maar het zorgt ervoor dat je snel ‘boven de stof’ aan de gang kan gaan.”
2. Je hoeft niet alles te weten
Ondanks dat een goede voorbereiding onmisbaar is, kun je ook als trainer niet alles weten over een bepaald onderwerp. Dat hoeft ook helemaal niet, zegt Daniëlle van Etten. “Het is oké als je niet alle antwoorden hebt als trainer. Het kan juist krachtig zijn om een vraag te bestempelen als ‘goede vraag’ en hem dan terug te leggen in de groep en de deelnemers te laten discussiëren over het antwoord. Het leereffect wordt groter, er komen reacties die je nooit zelf had kunnen bedenken en je creëert samen het antwoord.”
3. Slides zijn een hulpmiddel
De meeste trainers gebruiken een digitale tool als Powerpoint of Slides. Onze tip: gebruik het alleen als toevoeging aan je verhaal. Bijvoorbeeld door grafieken, diagrammen of een treffende metafoor te laten zien. Het is weinig inspirerend wanneer een trainer simpelweg de slides opleest.
4. Gebruik voorbeelden uit de praktijk
Theorie wordt tastbaar door praktijkvoorbeelden te gebruiken. “Gebruik concrete voorbeelden en praktijkscenario’s om de theorie te verduidelijken. Dit maakt de informatie tastbaarder en gemakkelijker te begrijpen.” zegt Han Vossen. Voor een diverse groep kun je algemene voorbeelden uit het dagelijks leven gebruiken. Maar wanneer je een groep monteurs traint, kies je juist voor voorbeelden die ze herkennen in hun dagelijkse werk.
Tip: Wil je meerdere medewerkers tegelijk laten trainen? Kies dan voor een incompany training. De inhoud en voorbeelden worden dan helemaal afgestemd op jullie praktijk!
5. Loop voor op de deelnemers
Een training bestaat uit verschillende onderdelen die elkaar afwisselen. Bijvoorbeeld eerst een plenaire vraag over een onderwerp, dan een stukje theorie en vervolgens een opdracht. “Zorg dat je in je hoofd altijd ongeveer 15 minuten voorloopt op je deelnemersgroep ten aanzien van de inhoud die je gaat behandelen.” zegt Marcel Does. Door te weten waar je naartoe werkt, ontstaat vanzelf een logische flow in je verhaal.
6. Check of de inhoud begrepen wordt
Vergeet niet dat je als trainer een veel hoger kennisniveau hebt dan de deelnemers. Wat voor jou gesneden koek is, is voor de deelnemers allemaal nieuw. “Check daarom regelmatig of de deelnemers de informatie begrijpen.” zegt Han Vossen hierover. “Dit kan met een korte quiz, een korte discussie of een individuele evaluatie.”
7. Steeds een beetje beter
Vraag deelnemers achteraf om feedback te geven op jouw training. Wat ging goed en wat kan beter? Evalueer en pas je training met deze kennis vervolgens aan. Door continu te leren en te verbeteren worden de trainingen steeds beter en word jij steeds succesvoller in je rol als trainer.
Trainer worden?
Interne trainers dragen kennis over en trainen medewerkers. Superbelangrijk, want zo voorkom je dat belangrijke kennis en vaardigheden verloren gaan. Bijvoorbeeld doordat medewerkers met pensioen gaan of om een andere reden uit dienst treden.
In ons artikel ‘Trainer worden, hoe pak je dat aan?’ leggen we uit waar deze belangrijke rol uit bestaat, welke competenties van belang zijn en hoe je zelf trainer kunt worden. Meteen aan de slag? Tijdens onze cursus Train de trainer leer je de belangrijkste trainingsvaardigheden.
Wil je interne trainer worden en jouw kennis en ervaring delen met collega's? Leer er alles over!
Ontdek de cursus