22 oktober 2024

Authentiek leiderschap gaat over trouw blijven aan je eigen waarden en overtuigingen, in plaats van je te richten op wat anderen verwachten. In een wereld vol ideeën over ‘hoe het hoort’ is de vraag: durf jij als leider écht jezelf te zijn?

Wat is authentiek leiderschap?

Authentiek leiderschap betekent dat je als leidinggevende handelt vanuit je eigen waarden en overtuigingen, in plaats van andermans verwachtingen te volgen. Het gaat om oprecht en transparant zijn, jezelf blijven, en vertrouwen op je eigen gevoel. Zo bouw je aan echte verbinding en vertrouwen binnen je team.

Kenmerken van authentiek leiderschap

  • Trouw blijven aan eigen waarden
  • Eerlijk en duidelijk communiceren
  • Openstaan voor zelfreflectie en persoonlijke groei
  • Vertrouwen opbouwen door verbinding en empathie
  • Kwetsbaarheid tonen en fouten durven toegeven
  • Handelen vanuit integriteit

Voordelen van authentiek leiderschap

Steeds meer leidinggevenden stappen af van de gebaande paden en methodieken. Ze willen hun eigen intuïtie volgen en leidinggeven op hún manier.

Echt authentiek leiderschap kent de volgende voordelen.

  • Verhoogde motivatie en positieve werksfeer: Werknemers voelen zich verbonden met een eerlijke en oprechte leider.
  • Betere samenwerking: Teamleden voelen zich gewaardeerd en serieus genomen.
  • Duurzame resultaten: Beslissingen gebaseerd op eigen waarden leiden tot betere resultaten op lange termijn.
  • Flexibel bij veranderingen: Authentieke leiders sturen zichzelf en kunnen daardoor snel inspelen op veranderingen. Ze volgen hun gevoel en wachten niet op bewezen methoden.

Authentieke leider worden

Authentiek leiderschap leer je niet uit een boek of door regels te volgen. Dan gaat het weer richting een model, wat juist het tegenoverstelde is van authenticiteit. Om echt authentiek te zijn, is het belangrijk om jezelf goed te leren kennen en te groeien in je leiderschap. Hieronder enkele manieren om daar werk van te maken.

1. Persoonlijke overtuigingen in kaart brengen

Reflecteer op je verleden en kijk naar belangrijke keuzes en mijlpalen in je werkende leven. Wat zijn jouw waarden en overtuigingen? Door deze in kaart te brengen, krijg je inzicht in wat je tot nu toe heeft gevormd en hoe je dat kunt toepassen in je leiderschapsrol.

2. Inzicht in je eigen gedrag

Een persoonlijkheidstest, zoals het DISC-model, helpt om jezelf beter te leren kennen. Deze test geeft inzicht in je gedragsvoorkeuren en communicatiestijl. Dit begrip stelt je in staat om je sterke punten te benutten.

3. Visie en strategie formuleren

Een duidelijk doel en visie creëren die aansluiten bij jouw persoonlijke waarden. Dit helpt niet alleen om de richting voor jezelf en je team te bepalen, maar inspireert ook anderen om deze visie te volgen.

4. Leiderschapsvaardigheden verbeteren

Effectieve communicatie is essentieel voor authentiek leiderschap. Door te werken aan je communicatieve vaardigheden kun je jouw visie beter overbrengen en een sterke relatie met je team opbouwen. Dit versterkt niet alleen je leiderschap, maar creëert ook een open en samenwerkende omgeving.

5. Feedback vragen en ontvangen

Het vragen om en ontvangen van feedback is onmisbaar voor persoonlijke groei. Dit helpt je om blinde vlekken te identificeren en biedt waardevolle inzichten over hoe je als leider wordt gezien. Door open te staan voor feedback, kun je jouw leiderschapsstijl blijven ontwikkelen en nog beter afstemmen op de behoeften van je team.

Ontwikkel jouw leiderschap

Authentiek leiderschap draait om trouw blijven aan jezelf en handelen vanuit je eigen waarden en intuïtie. Het biedt voordelen zoals hogere motivatie, betere samenwerking en duurzame resultaten.

Wil je hier dieper op ingaan en jezelf verder ontwikkelen als authentiek leider? Bekijk dan onze training Authentiek leiderschap. Een praktische cursus voor managers die op zoek zijn naar persoonlijke groei.

Volg dé training voor managers die op zoek zijn naar persoonlijke groei. Verdiep je leiderschap en laat je talent én team groeien

Ontdek de training
Spierbal 2 – IMK Opleidingen