4 september 2024

Employability, het is een term die vaak voorbij komt als het gaat over duurzame inzetbaarheid. Maar wat is employability eigenlijk en wat moet je ermee? In dit artikel leggen we het uit en geven we tips. Zowel voor de werkgever en HR als voor individuele medewerkers. 

Wat is employability?

Employability is het vermogen van een werknemer om werk te vinden, te behouden en zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden in het werk en op de arbeidsmarkt.  

Hoe employable iemand is, hangt samen met de kennis, vaardigheden en houding van de individuele werknemer zelf en de ondersteuning en faciliteiten die een werkgever biedt. 

Het belang van employability

Door technologie en globalisering verandert de arbeidsmarkt razendsnel. Hierdoor worden steeds weer nieuwe eisen gesteld aan werknemers.  

Dit kan gaan over vaardigheden (denk aan het omgaan met steeds intelligentere software) maar ook over houding en gedrag (openstaan voor nieuwe dingen, flexibiliteit, veranderbereidheid). 

Voor de werkgever is een hoge employability van medewerkers belangrijk omdat dit zorgt voor:  

  • meer flexibiliteit,  
  • minder personeelsverloop  
  • en een hogere productiviteit 

Werknemers die zich blijven ontwikkelen, kunnen immers beter inspelen op veranderingen en meer bijdragen aan de innovatiekracht van het bedrijf. 

Werknemers met een hoge employability zijn beter beschermd tegen werkloosheid. Ze groeien makkelijker binnen hun huidige rol, grijpen nieuwe ontwikkelkansen en zijn beter in staat om mee te bewegen met wat de arbeidsmarkt van hen vraagt. Ook al kan dat soms zelfs omscholing betekenen en de start van een nieuwe carrière. 

Wat is het verschil tussen employability en duurzame inzetbaarheid?

Employability is een van de (belangrijkste) onderdelen van duurzame inzetbaarheid. 

Employability gaat over de mate waarin iemand in staat is om werk te vinden, te behouden en van werk te veranderen als dat nodig is. Hoe wendbaar is iemand en welke vaardigheden, kennis en competenties heeft diegene om zich aan te passen aan veranderende werkomstandigheden?  

Duurzame inzetbaarheid gaat over de mate waarin iemand in staat is om gedurende zijn hele loopbaan gezond, productief en met plezier te werken. Hier spelen ook factoren zoals gezondheid, werk- en privébalans en arbeidsomstandigheden een rol.  

Tips om de employability te vergroten

Zowel de werkgever als de werknemer zelf hebben een rol in het vergroten van de employablility van de werknemer. Daarom vind je hieronder tips voor de werkgever (en HR) en de werknemer.  

Tips voor de werkgever

  1. Investeer in opleiding en training: bied regelmatig trainingen en opleidingen aan die werknemers helpen om hun vaardigheden up-to-date te houden. Dit kan variëren van technische vaardigheden tot soft skills zoals communicatie en leiderschap. 
  1. Stimuleer mobiliteit binnen de organisatie: moedig werknemers aan om verschillende rollen of projecten binnen het bedrijf te verkennen. Dit vergroot hun ervaring en maakt hen breder inzetbaar. 
  1. Creëer een cultuur van levenslang leren: zorg ervoor dat leren en ontwikkelen een kernonderdeel is van de bedrijfscultuur.  
  1. Geef constructieve feedback: regelmatig constructieve feedback geven helpt werknemers hun sterke punten en ontwikkelgebieden te identificeren. 
  1. Bied flexibele werkopties: flexibele werktijden, thuiswerken en parttime mogelijkheden maken het voor werknemers makkelijker om hun werk te combineren met persoonlijke ontwikkeling, zoals het volgen van een opleiding. 

Tips voor de werknemer

  1. Blijf leren en ontwikkelen: volg cursussen, trainingen of workshops om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en bestaande te verbeteren. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen ontwikkeling door actief op zoek te gaan naar leermogelijkheden. Bij veel organisaties kun je hiervoor het opleidingsbudget inzetten. 
  1. Werk aan je netwerk: bouw en onderhoud een professioneel netwerk. Dit kan je helpen om op de hoogte te blijven van trends in jouw vakgebied en kan deuren openen naar nieuwe kansen. 
  1. Vraag om feedback: sta open voor feedback van collega’s en leidinggevenden en gebruik deze informatie om jezelf te verbeteren. Dit laat ook zien dat je bereid bent om te groeien en te leren. 
  1. Wees flexibel: wees bereid om nieuwe taken en verantwoordelijkheden op je te nemen, zelfs als ze buiten je comfortzone liggen. Dit laat zien dat je flexibel bent en openstaat voor verandering. 
  1. Ontwikkel zelfmanagementvaardigheden: leer hoe je effectief je tijd en taken kunt beheren, hoe je prioriteiten kunt stellen en hoe je proactief problemen kunt aanpakken. 

Meer weten of leren?

Met de cursus Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie krijgen leidinggevenden en HR-managers en -medewerkers handvatten om werkplezier te vergroten en verzuimkosten te verminderen. De drie kernelementen van duurzame inzetbaarheid – employability, werkvermogen en vitaliteit – komen hierbij uitgebreid aan de orde. 

Ben je op zoek naar concrete handvatten om de inzetbaarheid en vitaliteit in jouw organisatie te verhogen? In deze cursus leer je hoe je dit in de praktijk aanpakt.

Ontdek de cursus
Duurzame inzetbaarheid - IMK Opleidingen