Ben je benieuwd wat mensgericht leiderschap is en hoe je het kunt toepassen in jouw team? We bespreken de belangrijkste kenmerken, voordelen en valkuilen van deze stijl van leidinggeven. Ook ontdek je of deze aanpak past bij jou en je team.
Inhoud
Wat is mensgericht leiderschap?
Mensgericht leiderschap draait om het inspireren en begeleiden van medewerkers, waarbij je rekening houdt met hun gevoelens en behoeften.
Deze leiderschapsstijl draait niet alleen om taken uitdelen en resultaten behalen, maar vooral om het ondersteunen van persoonlijke doelstellingen en het aanspreken van de intrinsieke motivatie. Je biedt richting en begeleiding op een manier die de mens centraal stelt. Dit heeft een positief effect op de resultaten.
Kenmerken van mensgericht leiderschap
- Empathie tonen: begrip hebben voor de gevoelens en omstandigheden van je teamleden.
- Medewerkers betrekken bij beslissingen: luister naar hun input en maak ze onderdeel van het besluitvormingsproces.
- Focus op intrinsieke motivatie: richt je vooral op wat medewerkers écht motiveert.
- Aandacht voor individuele talenten: herken en ontwikkel de unieke kwaliteiten van elk teamlid.
- Neemt meer tijd in beslag: dit type leiderschap vraagt om geduld en betrokkenheid.
- Focus op ontwikkeling: richt je vooral op de groei van je medewerkers, niet op ‘harde’ resultaten.
Voordelen van mensgericht leiderschap
Succesvol mensgericht leiderschap biedt verschillende voordelen:
- Hogere medewerkerstevredenheid: medewerkers voelen zich gezien en gewaardeerd.
- Betere teamdynamiek: er ontstaat meer samenwerking en vertrouwen binnen het team.
- Verhoogde productiviteit: gemotiveerde medewerkers werken efficiënter én effectiever.
- Lagere personeelsverloop: tevreden medewerkers blijven langer werken bij het bedrijf.
Valkuil bij mensgericht leiderschap
Mensgericht leiderschap staat niet gelijk aan vrijblijvendheid. Er moeten nog steeds taken worden uitgevoerd en resultaten behaald worden. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen mensgericht en resultaatgericht werken. Dit betekent dat je duidelijk moet zijn over verwachtingen en grenzen. Alleen zo kan een mensgerichte aanpak hand in hand gaan met goede resultaten.
Tegenovergestelde leiderschapsstijlen
Tegenover mensgericht leidinggeven staat autoritair en taakgericht leiderschap.
Taakgericht leiderschap
Taakgericht leiderschap richt zich vooral op het voltooien van specifieke taken. Het draait om efficiëntie en het behalen van doelen, vaak zonder veel aandacht voor persoonlijke gevoelens of behoeften. Deze stijl kan effectief zijn bij strakke deadlines, wisselend personeel en routinematige of nieuwe taken.
Autoritair leiderschap
Autoritair leiderschap houdt in dat de leidinggevende de volledige controle heeft en weinig inspraak of autonomie toelaat voor de medewerkers. Nogal ouderwets dus. Toch kan deze stijl soms nog effectief zijn, bijvoorbeeld in crisissituaties waar snelle beslissingen en duidelijke instructies essentieel zijn.
Mensgericht leiderschap toepassen
Er zijn verschillende manieren om mensgericht leiderschap in de praktijk te brengen. Een paar voorbeelden:
Situationeel leiderschap
Bij situationeel leiderschap pas je je leiderschapsstijl aan op basis van de situatie en de behoeften van individuele teamleden. Nieuwe medewerkers stuur je bijvoorbeeld vooral taakgericht aan. Wanneer de taakvolwassenheid toeneemt, wordt de aanpak steeds mensgerichter.
Delegeren
Verdeel de taken onder je teamleden en vertrouw dat ze deze goed uitvoeren. Bij delegeren is het de bedoeling dat je de resultaten monitort, maar verwacht dat teamleden zelf naar je toekomen bij vragen.
Coachen
Help medewerkers om hun potentieel te ontdekken en te ontwikkelen door middel van coachend leiderschap. Geef antwoorden niet op een presenteerblaadje, maar stel gerichte vragen om medewerkers zelf tot het antwoord te laten komen.
Zelfsturing
Moedig medewerkers aan om zelf initiatief en beslissingen te maken en de taken te verdelen. Bij hulp of advies ben je beschikbaar, maar je vertrouwt erop dat medewerkers zelf verantwoordelijkheid nemen voor de resultaten.
Ontwikkelgesprekken
De typische beoordelingsgesprekken waarin de leidinggevende kritiek geeft op het functioneren van een medewerker zijn inmiddels bij veel bedrijven achterhaald. In plaats van een focus op resultaten, wordt liever gekeken naar de ontwikkeling. Dat is veel mensgerichter.
Past mensgericht leiderschap bij mij en mijn team?
Mensgericht leiderschap is vooral geschikt voor leiders die empathisch zijn en graag investeren in de persoonlijke groei van hun team. Het werkt goed in teams waar open communicatie en samenwerking belangrijke voorwaarden zijn om het werk goed uit te voeren. Het is minder geschikt in situaties waar snel beslissingen moeten worden genomen of in sterk hiërarchische omgevingen waar weinig ruimte is voor inspraak.
Ontwikkel je vaardigheden
Spreekt een mensgerichte aanpak jou als leidinggevende aan? Om er een succes van te maken, zijn nieuwe vaardigheden nodig. Wij hebben verschillende trainingen ontwikkeld die je hierbij helpen.
- Opleiding Middle Management A – Tijdens deze 8-daagse opleiding leer je onder andere over de verschillende leiderschapsstijlen, motiveren, delegeren, coachen en situationeel leidinggeven.
- Training Praktisch leidinggeven op de werkvloer – Stuur je een uitvoerende ploeg aan? Leer mensgericht én taakgericht aansturen, motiveren en stimuleren.
- Training De effectieve teamleider – Als teamleider binnen een kantooromgeving leer je tijdens de training om jouw teamleden mensgericht aan te sturen, te motiveren en te ontwikkelen.
Naast deze trainingen hebben we nog veel meer leiderschapstrainingen in ons assortiment. Lees het artikel ‘Welke leiderschapstraining past bij mij?’ om de juiste keuze te maken, of neem vrijblijvend contact op met onze studieadviseurs voor persoonlijke advies.
Ontwikkel nieuwe leiderschapsvaardigheden om je nieuwe rol als middle manager met succes tegemoet te treden. Schrijf je nu in!
Ontdek de opleiding