27 november 2024

Medewerkers die veel werkgeluk ervaren, hebben energie voor tien, zijn productiever en minder vaak ziek. Maar waar wordt werkgeluk door bepaald? En hoe kun je het vergroten? We hebben tips voor zowel medewerkers als leidinggevenden. 

Wat is werkgeluk? 

Met werkgeluk bedoelen we de mate waarin iemand gelukkig is op het werk en in zijn of haar functie. Werkgeluk is iets heel persoonlijks. Voor de een zit het geluk vooral in de werkzaamheden, voor de ander in de mate van autonomie en voor weer een ander in groei en ontwikkeling.  

Waarom is werkgeluk belangrijk? 

Werknemers die liever ergens anders zouden zijn, brengen een negatieve energie mee naar de werkplek. Dat komt de werksfeer en productiviteit niet ten goede. Het heeft daarom veel voordelen om werkgeluk actief te vergroten. 

  • Gelukkige werknemers zijn productiever, werken harder en zijn minder vaak ziek. Ze barsten van de energie, vertellen graag over hun werk en zijn daardooreen ambassadeur voor de organisatie.  
  • Ook gaan gelukkige medewerkers met plezier naar hun werk. Ze halen voldoening uit hun werkende leven. Wel zo fijn, als je je werk 40 uur per week mag doen! 

Vijf pijlers van werkgeluk 

Werkgeluk wordt bepaald door meerdere aspecten. Het verschilt per persoon hoeveel waarde hij of zij hecht aan het ene of andere aspect.  

  1. Zingeving: het gevoel hebben dat je werk nut heeft.  
  2. Plezier: de mate waarin je plezier beleeft aan je werk. 
  3. Autonomie: het gevoel dat je (deels) zelf je werk kunt indelen en keuzes mag maken. 
  4. Vitaliteit: voldoende lichamelijke en mentale kracht om het werk uit te voeren. 
  5. Ontwikkeling: de mogelijkheid om te groeien in het werk of binnen de organisatie. 

Werkgeluk is een gedeelde verantwoordelijkheid 

Hoeveel voldoening en plezier je uit je werk haalt, is deels je eigen verantwoordelijkheid. Het hangt mede af van jouw eigen houding, jouw kijk op het werk dat je doet en de energie die je ervan krijgt (of die het je kost). 

Maar de organisatie heeft ook invloed. De manier van leidinggeven, de sfeer, de regels die gelden en de ruimte die er is om eigen keuzes te maken, kunnen het werkplezier vergroten of juist verkleinen.  

Tips voor leidinggevenden om werkgeluk te vergroten

1. Zet medewerkers in hun kracht

Werk doen waar je goed in bent en leuk vindt, geeft energie en vergroot het werkgeluk. Kijk daarom goed naar de kwaliteiten van je medewerkers bij het verdelen van taken. 

2. Doe de autonomie-check

Onderzoek de mate waarin je medewerkers autonomie ervaren binnen hun werk. Dit is iets heel persoonlijks, dus er is geen gouden regel voor. Vraag ze tijdens één-op-één gesprekken of ze meer of minder vrijheid zouden willen binnen hun werkzaamheden. En op welke manier. Kijk vervolgens in hoeverre je dit kunt faciliteren.

3. Communiceer duidelijk

Irritaties zitten werkgeluk in de weg. Eén van de grootste irritatiefactoren is slecht communiceren. Bijvoorbeeld door een taak niet duidelijk uit te leggen, waardoor het weer opnieuw moet. Dit voorkom je door duidelijk te communiceren.

4. Uitdaging en afwisseling

Te moeilijk werk uitvoeren is niet leuk, maar te makkelijk wordt op den duur ook saai. Leuk werk biedt nét voldoende uitdaging. Probeer dit te faciliteren en zorg daarnaast voor voldoende afwisseling.

5. Bied een passende beloning

Intrinsieke motivatie om het werk uit te voeren, is belangrijk. Maar de financiële beloning die er tegenover staat moet ook passend zijn. Zorg daarom voor een passend salaris dat voldoende blijft aansluiten bij de groei of output van de medewerker.

6. Toon waardering

Werkgeluk wordt ook gehaald uit het blij maken van anderen. Van tevreden klanten, maar zeker ook van een tevreden leidinggevende. Wees daarom niet zuinig met complimenten. Geef ze niet alleen als er een bijzondere prestatie is verricht, maar bijvoorbeeld ook wanneer je ziet dat iemand even een collega helpt of netjes werkt.

7. Maak werk van vitaliteit

Vitaliteit op de werkvloer is de laatste jaren een trending topic. Medewerkers met een goede lichamelijke, mentale en sociale gezondheid ervaren meer plezier in hun werk. Als leidinggevende heb je hier invloed op door vitaliteit te stimuleren en het goede voorbeeld te geven.

8. Stimuleer ontwikkeling

Veel organisaties bieden een opleidingsbudget. Maar vaak is er eigenlijk geen tijd of wordt het niet gestimuleerd om er gebruik van te maken. Terwijl ontwikkelen voor veel medewerkers juist een boost geeft op het gebied van werkgeluk. Wees daar dus alert op! 

Lees ook: 8 voordelen van het opleiden en ontwikkelen van personeel 

Tips voor werknemers om werkgeluk te verhogen

9. Spreek irritaties en problemen uit

Een ander kan niet altijd aan jou zien of merken dat iets jouw werkgeluk in de weg zit. Dus ook jouw leidinggevende niet. Geef het daarom aan tijdens een één-op-één gesprek met je leidinggevende. Je hoeft daarbij zelf geen oplossing aan te dragen. Uitspreken kan voldoende zijn.

10. Doe meer waar je energie van krijgt

Zijn er bepaalde aspecten van je werk waar je veel geluk uit haalt? Bijvoorbeeld het samenwerken met die ene gezellige collega of het uitvoeren van bepaalde taken? Wacht niet af, maar pak je kansen. Of geef het aan bij je leidinggevende, zodat hij of zij hier rekening mee kan houden bij het verdelen van de werkzaamheden. 

11. Richt je op één pijler tegelijk

Haal je weinig energie uit je werk en weet je niet precies waar het aan ligt? Kijk dan nog eens naar de vijf pijlers die we eerder in dit artikel beschreven. Probeer niet alles tegelijk te veranderen, maar pak die ene pijler waarvan jij denkt dat het bij jou misgaat. Ga daarna pas door naar de volgende.

12. Focus je op wat je wél kunt veranderen

Het is onmogelijk om alles aan je werk leuk te vinden. Sommige dingen moeten nu eenmaal gebeuren. Het is de kunst om daar niet te veel energie aan te besteden, het gewoon te doen en het los te laten. Richt je liever op zaken die je wél kunt veranderen.

13. Ontdek waar je energie van krijgt

Het DISC-model is een geweldige manier om in kaart te brengen waar je energie van krijgt en wat juist energie kost. Vervolgens kun je deze inzichten gebruiken om je werk in te delen op een manier die bij jou past of op te zoek te gaan naar andere baan die beter bij jou aansluit. 

Lees ook: Interview: Wat kun je in de praktijk met DISC doen?

14. Krijg weer grip op je werkdag

Het is erg onplezierig wanneer je het gevoel hebt de hele dag achter de feiten aan te lopen. Als er te weinig uren in je werkdag zitten, kun je waarschijnlijk wel een lesje timemanagement gebruiken of werken aan je assertiviteit om ‘nee’ te leren zeggen. 

Meer geluk op het werk 

Werkgeluk wordt onder andere bepaald door de mate van van zingeving. Vind je het nuttig en belangrijk wat je doet? Dit is iets wat echt van binnenuit komt. Daarnaast spelen plezier en regelvrijheid een rol en ontwikkeling en vitaliteit. Maak er werk van om je werkgeluk te vergroten.  Hoe je dat doet? Een training kan helpen. 

Ben je op zoek naar concrete handvatten om de inzetbaarheid en vitaliteit in jouw organisatie te verhogen? In deze cursus leer je hoe je dit in de praktijk aanpakt.

Ontdek de cursus
Duurzame inzetbaarheid - IMK Opleidingen