Zij-instromers zijn dé oplossing voor het groeiende personeelstekort in de technische sector. Wat is zij-instroom, hoe trek je meer zij-instromers aan in de techniek en hoe motiveer je ze om te blijven? In dit artikel bespreken we het allemaal.
Inhoud
Wat is een zij-instromer?
Laten we beginnen bij de betekenis van zij-instroom. Een zij-instromer is iemand die een baan wil waar hij of zij niet voor is opgeleid en nog geen ervaring in heeft.
Door middel van een zij-instroomtraject laat de zij-instromer zich omscholen om dit doel te bereiken. Meestal vindt een groot deel van het leertraject in de praktijk plaats en ontvangt de zij-instromer direct salaris. Dit maakt het een interessante leervorm voor zowel het bedrijf als de zij-instromer.
Bekende voorbeelden zijn zij-instroom in het onderwijs, de zorg of in de techniek. Bijvoorbeeld in de elektrotechniek of installatietechniek. Vanwege het groeiende tekort aan technisch personeel zijn deze zij-instromers meer dan welkom!
Voordelen van zij-instroom in de techniek
Voor werkgevers
- Technisch personeel is schaars. Zij-instroom is een interessante manier om mensen vanuit andere sectoren aan te trekken.
- Direct aan het werk. Door (deels) praktisch op te leiden, heb je direct extra personeel dat werkzaamheden uit handen kan nemen.
- Kennis en ervaring uit andere sector. De meeste zij-instromers hebben al een carrière gehad in een ander vakgebied. Die ervaring nemen ze mee.
- Hoge loyaliteit en motivatie. Zij-instromers die een bewuste keuze maken voor een carrièreverandering zijn vaak extra gemotiveerd en dankbaar voor de kans. Zolang je ze goed behandelt, zullen ze niet snel weg gaan.
- Positief imago en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Bedrijven die zij-instromers aannemen, tonen dat ze investeren in diversiteit en de ontwikkeling van mensen.
Voor zij-instromers
- Carrièreswitch zonder financiële stress. Het is gebruikelijk dat het bedrijf waar je instroomt direct salaris en de opleiding betaalt.
- Meteen praktisch aan de slag. Zij-instromers worden meteen aan het werk gezet en ervaren dus al snel hoe hun nieuwe carrière er in de praktijk uitziet.
- Bewuste keuze. Je eerste carrière ben je in je jongere jaren begonnen. Op latere leeftijd is de kans groot dat je beter weet wat je wilt en wat je belangrijk vindt in een baan.
- Verhoogde werkzekerheid. Sommige sectoren bieden meer werkzekerheid dan andere. Zij-instromers die naar een sector met een hogere vraag naar personeel overstappen, kunnen profiteren van een stabielere werkgelegenheid.
Cijfers technische zij-instroom 2024
Uit onderzoek van ROVC blijkt dat 60% van de technische bedrijven openstaat voor zij-instroom. Ze zien het als één van de belangrijke oplossingen voor het tekort aan technisch personeel.
De belangrijkste reden voor zij-instromers om voor de techniek te kiezen, is volgens hetzelfde onderzoek duurzaamheid en meewerken om de energietransitie te laten slagen.
Tips voor succesvolle zij-instroom
Wil je als technische organisatie aan de slag met zij-instroom? Of je huidige instroomtraject verbeteren? Maak gebruik van deze tips.
1. Staar je niet blind op de juiste papieren
Enthousiasme voor het werk is veel belangrijker. Moet iemand écht een mbo-opleiding gevolgd hebben om goed te zijn in het vak? Niet? Vraag er dan ook niet naar in een vacature!
2. Spreek aan op drijfveren
Veel zij-instromers kiezen voor de techniek om bij te dragen aan duurzaamheid en de energietransitie. Communiceer tijdens de wervingsfase hoe jouw bedrijf hieraan meehelpt.
3. Laat het groeipotentieel zien
Maak duidelijk welke ontwikkelmogelijkheden er zijn voor instromers. Zo maak je een carrière in de techniek nog aantrekkelijker.
4. Geef duidelijkheid over verwachtingen
Alles is nieuw voor zij-instromers! Zorg ervoor dat ze precies weten wat er van hen verwacht wordt en welke doelen ze moeten bereiken. Dit helpt ze om gericht te werken en voorkomt misverstanden.
5. Bied een aantrekkelijk salaris
Veel zij-instromers hebben het idee dat ze minder gaan verdienen omdat ze weer onderaan moeten beginnen. Om zij-instroom aantrekkelijk te maken, moet er daarom een passend salaris tegenover staan. Laat tijdens de werving weten wat ze (ongeveer) kunnen verwachten.
6. Zorg voor een goede begeleiding op de werkvloer
Hoe effectief zij-instroom is, hangt voor een groot deel af van de begeleiding op de werkvloer. Enthousiaste, vaardige en bevlogen praktijkbegeleiders zullen veel meer resultaat boeken dan iemand die er eigenlijk niet veel zin in heeft.
7. Creëer een inclusieve bedrijfscultuur
Zorg ervoor dat je organisatie openstaat voor diverse achtergronden en ervaringen. Een inclusieve cultuur waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt, helpt zij-instromers zich sneller thuis te voelen en effectief mee te draaien.
8. Bied flexibele leerroutes
Iedereen leert op zijn eigen manier en tempo. Overweeg verschillende leermethoden aan te bieden, zoals online modules, praktijkgerichte trainingen en coaching. Zo kunnen zij-instromers hun opleiding afstemmen op hun persoonlijke behoeften en omstandigheden.
9. Stimuleer een lerende organisatie
Promoot een cultuur van continue ontwikkeling binnen je organisatie. Stimuleer leren en moedig alle medewerkers aan om nieuwe vaardigheden te leren en kennis te delen, zodat zij-instromers zich gesteund voelen in hun leerproces.
Focus op goede begeleiding
IMK opleidingen is dé opleider voor doorgroeiers. We bieden verschillende trainingen aan die je helpen om een succes te maken van het instroomtraject binnen jouw organisatie.
- Cursus Praktijkopleider: Leer de belangrijkste vaardigheden voor het vormgeven van het leerproces én voor een effectieve begeleiding van zij-instromers.
- Training Werkplekbegeleider: Ontwikkel de vaardigheden om zij-instromers op de werkvloer te begeleiden in hun ontwikkeling en te enthousiasmeren over het vak.
- Maatwerktraject: Stel samen met onze ervaren trainers een ontwikkelprogramma op waarbij alle kennis en vaardigheden aangeleerd worden die voor jouw organisatie van belang zijn.
Bekijk hier alle trainingen binnen het thema Werkplekleren & Opleiden.
Volg de cursus Praktijkopleider en leer alles over de organisatie van het leerproces én de begeleiding op de werkvloer.
Ontdek de cursus