12 november 2024

De krapte op de arbeidsmarkt maakt het steeds moeilijker voor organisaties om personeel aan te trekken. Zij-instroom kan een mooie oplossing zijn. In dit artikel zetten we de voors en tegens tegen elkaar af.

Krapte op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is krap en vraagt om creatieve oplossingen. Zo wordt bestaand personeel verder opgeleid zodat ze breder inzetbaar zijn, worden zzp’ers ingeschakeld en doen bedrijven aan job carving. Een andere optie is zij-instroom.

Zij-instroom in een notendop

Zij-instroom houdt in dat je mensen vanuit andere sectoren aantrekt. Ze krijgen de kans om zich om te scholen en kunnen zo voor jouw organisatie aan de slag. Deze kandidaten zijn dus niet opgeleid voor de functie waarvoor ze solliciteren.

Om zij-instroom succesvol op te zetten, moet je goed nadenken over de begeleiding, scholing en integratie in de organisatie. Het is belangrijk om een gestructureerd leertraject neer te zetten en een nieuwe werkcultuur te omarmen.

Voordelen van zij-instroom

  • Snelle inzetbaarheid: zij-instromers besteden een deel van hun tijd aan opleiding, maar zijn daarnaast al snel inzetbaar in de dagelijkse bedrijfsvoering. Eenvoudige taken kunnen ze vrijwel direct oppakken.
  • Hoge motivatie: zij-instromers hebben bewust gekozen voor een carrièreswitch. Dit zorgt voor motivatie, een positieve werkhouding en betrokkenheid bij het bedrijf.
  • Nieuwe inzichten en werkervaring: zij-instromers brengen ervaring mee uit andere vakgebieden. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten en een frisse blik op bestaande processen.
  • Verbetering van de teamdynamiek: met zij-instromers krijg je nieuwe energie en ideeën binnen het team. Dit kan bijdragen aan een positieve werksfeer en samenwerking.
  • Positief imago: door zij-instromers aan te nemen, laat je zien dat je investeert in diversiteit en inclusie. Dit versterkt het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) imago van jouw organisatie.

Nadelen van zij-instroom

  • Beperkte inzetbaarheid: in het begin zijn zij-instromers vaak nog niet volledig inzetbaar. Ze moeten eerst opgeleid worden, wat tijd kost.
  • Kosten van scholing: het opleiden van zij-instromers kost geld. Je moet hun salaris betalen terwijl ze nog niet volledig inzetbaar zijn én eventuele trainingen en opleidingen betalen.
  • Begeleiding is noodzakelijk: zij-instromers hebben begeleiding nodig van het huidige personeel. Dit kan extra uren kosten waarin je personeel niet volledig inzetbaar is.
  • Weerstand tegen verandering: door hun eigen werkervaring kunnen zij-instromers het moeilijk vinden om nieuwe dingen aan te nemen. Deze eigenwijsheid kan het leerproces belemmeren,
  • Realiteit komt niet altijd overeen: soms komen de verwachtingen van zij-instromers niet overeen met de werkrealiteit. Dit kan leiden tot teleurstelling en uiteindelijk vertrek.
  • Botsen met huidig personeel: als zij-instromers een goed salaris krijgen, maar nog niet veel kunnen, kan dit als oneerlijk worden ervaren door het bestaande personeel. Dit kan gedoe veroorzaken.
  • Werkcultuurverschillen: zij-instromers nemen soms een andere werkcultuur mee. Dit kan botsen met de huidige cultuur en leiden tot conflicten binnen het team.

Aandachtspunten en valkuilen

Zij-instromers moeten goed begeleid worden. Als ze te snel in het diepe worden gegooid, kan dit leiden tot minder goed presteren of zelfs stoppen. Ook is een cultuur van leren cruciaal. Zorg ervoor dat iedereen binnen de organisatie openstaat voor nieuwe ideeën en ervaringen.

  • Zorg voor duidelijke communicatie over verwachtingen.
  • Maak tijd vrij voor opleiding en begeleiding.
  • Vergeet het huidige personeel niet in je besluitvorming.

Is zij-instroom geschikt voor mijn organisatie?

Om te bepalen of zij-instroom geschikt is, kijk je eerst naar de vacatures die je ermee probeert te vullen. Zijn de benodigde vaardigheden snel aan te leren en hoe ziet de leercurve eruit? Kijk ook naar de cultuur binnen je organisatie. Staan de huidige medewerkers open voor veranderingen? Onderzoek tot slot of je wel voldoende middelen voor begeleiding en opleiding hebt.

Tips om zij-instroom in goede banen te leiden

1. Klein beginnen

Begin met een klein aantal zij-instromers. Dit maakt het makkelijker om te begeleiden en op te leiden. Zie het als een testfase, waarin je praktisch onderzoekt of zij-instroom bij jouw organisatie past.

2. Betrek huidig personeel

De steun van het personeel is nodig om van zij-instroom een succes te maken. Vraag je huidige medewerkers daarom om input. Hoe zien zij de kansen en uitdagingen van zij-instroom? Zijn ze blij met de versterking en nieuwe inzichten of zien ze het als oneerlijk en gedoe?

3. Zorg voor goede begeleiding

Zorg ervoor dat ervaren medewerkers tijd en aandacht hebben voor de begeleiding van zij-instromers. Leg het je personeelsleden niet op, maar ga in gesprek en ontdek wie er enthousiast van wordt om de nieuwe generatie in te werken.

4. Schep duidelijke verwachtingen

Communiceer met alle partijen. Leg duidelijk uit over wat er van de zij-instromers én van je personeel wordt verwacht en wat zij kunnen verwachten van de organisatie.

Focus op goede begeleiding

IMK opleidingen is dé opleider voor doorgroeiers. We bieden verschillende trainingen aan die je helpen om een succes te maken van het instroomtraject binnen jouw organisatie.

  • Cursus Praktijkopleider: Leer de belangrijkste vaardigheden voor het vormgeven van het leerproces én voor een effectieve begeleiding van zij-instromers.
  • Training Werkplekbegeleider: Ontwikkel de vaardigheden om zij-instromers op de werkvloer te begeleiden in hun ontwikkeling en te enthousiasmeren over het vak.
  • Maatwerktraject: Stel samen met onze ervaren trainers een ontwikkelprogramma op waarbij alle kennis en vaardigheden aangeleerd worden die voor jouw organisatie van belang zijn.

Bekijk hier alle trainingen binnen het thema Werkplekleren & Opleiden.

Volg de cursus Praktijkopleider en leer alles over de organisatie van het leerproces én de begeleiding op de werkvloer.

Ontdek de cursus
werkplezier - imk opleidingen