Talentontwikkeling is dé manier om het beste uit jouw medewerkers te halen en ze betrokken te houden bij de organisatie. Hoe je dat aanpakt? Vanuit onze ruime praktijkervaring hebben wij de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.
Talentontwikkeling: waar te beginnen?
Stel dat je een vacature binnen jouw organisatie hebt op te vullen. Je kijkt naar de competenties die nodig zijn voor deze functie en zoekt daar de meest geschikte persoon bij. Er zijn uiteraard aspecten waar deze medewerker zich nog niet volledig in heeft bekwaamd, dus daar richten jullie samen de aandacht op.
“Talentontwikkeling: vind de juiste functie voor de persoon en niet de juiste persoon voor de functie.”
Dat kan ook anders. Talentontwikkeling gaat juist uit van de medewerker. Waar is hij écht goed in? Waar liggen zijn talenten? Op basis daarvan kijk je bij welke rol in het bedrijf deze talenten het best tot zijn recht komen. En hoe deze verder ontwikkeld kunnen worden.
Dus in plaats van de juiste persoon voor de functie vinden, is het ‘de juiste functie voor de persoon vinden’. Zo worden talenten volledig benut en staat iedereen in zijn kracht, voor een optimaal resultaat.
Waarom talentontwikkeling?
Talentontwikkeling kost tijd en geld. Maar het levert vooral ook veel op. Denk bijvoorbeeld aan de volgende aspecten:
- De krapte op de arbeidsmarkt heeft tot gevolg dat bestaande medewerkers buiten de deur gaan kijken. Er zijn volop kansen voor wie om zich heen kijkt. Met talentontwikkeling zorg je ervoor dat medewerkers graag bij jouw organisatie blijven, doordat je ze uitdaging biedt en ze zich gewaardeerd voelen. Dit heeft weer een positief effect op het zelfvertrouwen en de veerkracht en uiteraard op de prestaties.
- Door diezelfde krapte op de arbeidsmarkt zijn vacatures lastiger op te vullen. Met talentontwikkeling kom je er wellicht achter dat je de benodigde talenten al in huis hebt.
- Als een bedrijf talentontwikkeling goed organiseert, leidt dit tot een toename in de kwaliteit, een stijging in het aantal producten en/of services, groei in productiviteit per fte en toename van de marge.
Hoe ontdek je iemands talent?
Hoe pak je talentontwikkeling goed aan? Breng eerst in kaart welke talenten jouw organisatie in huis heeft. Iedereen heeft talenten. Het ene talent komt duidelijker tot uiting op het werk dan het andere. Sommige talenten zijn (nog) verborgen. Zie hier verschillende manieren om zicht krijgen op talenten.
Observeren
Talenten worden pas zichtbaar in de praktijk. Je herkent het aan de manier waarop iemand het werk uitvoert; aan het werkplezier en de focus. Zo kan iemand die talent heeft voor cijfers helemaal opgaan in een rapport en de tijd vergeten. Mensen zijn vaak herkenbaar aan hun talenten. Denk aan: “Hij is een regelneef, zij is een echte leider, hij heeft een talenknobbel…”.
Feedback
Wie nog zoekend is waar zijn talent ligt, kan beginnen met zich af te vragen wat anderen in hem waarderen, wat hij in zichzelf vanzelfsprekend vindt en wat hij ook bij anderen verwacht terug te zien. Daarnaast kan hij het ook aan zijn collega’s vragen, die weten het vaak feilloos van een ander te benoemen.
Ga in gesprek
In een persoonlijk gesprek kan je ook veel boven tafel krijgen. Niet iedereen is zich bewust van zijn talenten. Het is vaak iets vanzelfsprekends voor de persoon zelf. De vijf-vinger-vragen vragen helpen:
- Duim: Waar ben je goed in? Wat vind je leuk om te doen?
- Wijsvinger: Waar ligt jouw focus op? Waar ga je naartoe? Wat zijn je ambities?
- Middelvinger: Wat irriteert je? Waar baal je van? Wat levert negatieve energie op?
- Ringvinger: Waar ben je trouw aan?
- Pink: Wat heeft aandacht nodig? Waar voel je je nog klein in?
Gratis werkblad vijf-vinger-vragen
Vraag hieronder het gratis werkblad vijf-vinger-vragen aan.
Gebruik het als je in gesprek gaat met je medewerker over talentontwikkeling.
Hoe pas je talentontwikkeling toe in jouw organisatie?
Nadat de talenten in kaart zijn gebracht volgt de volgende stap: de talenten verder ontwikkelen en ruimte geven om zich te ontplooien. Dat kan je op verschillende manieren doen.
De beste plek
Zorg ervoor dat mensen een rol hebben waarin hun talenten tot hun recht komen. Dus waar het talent aansluit bij de dagelijkse uitdagingen. Niet te veel, niet te weinig, gewoon precies genoeg.
Blijf vragen stellen
De leidinggevende kan met regelmaat bij zijn medewerkers informeren hoe de dingen gaan, en wat er beter kan. Zo bouw je aan een cultuur waarin continue verbetering heel gewoon is. En in zo’n cultuur worden mensen besmet en gaan ook naar zichzelf kijken wat er beter zou kunnen.
Voorbeeldgedrag
Wanneer je als directie laat zien dat je jezelf ook steeds blijft ontwikkelen, werkt dat aanstekelijk voor de rest van het bedrijf. Zo wordt het voor iedereen ‘normaal’ om met ontwikkeling bezig te zijn.
Trainingen en opleidingen
Om talenten optimaal te benutten zijn trainingen en opleidingen onmisbaar. Niet alleen doen medewerkers daar nieuwe inzichten en vaardigheden op, ze stappen even uit de dagelijkse werkzaamheden en krijgen een frisse blik van andere deelnemers en de trainer.
Hoe nu verder met talentontwikkeling?
Als het goed is heb je met dit artikel bruikbare en praktische stappen in handen gekregen, waarmee je morgen aan de slag kan met talentontwikkeling in jouw organisatie. Wil je er meer over weten?
Wil jij meer weten over talentontwikkeling? Dit thema komt uitvoerig aan bod in onze praktijkgerichte opleiding Human Resource Management B. Of heb jij een medewerker die wilt ontdekken waar zijn of haar talenten liggen, en op die manier meer regie over zijn/haar loopbaan wilt nemen? Dan is de training Persoonlijk leiderschap een aanrader. Daarnaast bieden we allerlei opleidingen en trainingen aan voor medewerkers die hun (soms pas net ontdekte) talenten verder willen ontwikkelen. Wil je met ons sparren over hoe je de talenten in jouw organisatie kunt ontdekken en optimaal kan benutten? Wij leveren ook advies en trainingen op maat voor jouw organisatie. Bel voor meer informatie gerust met onze adviseurs via 0172 – 42 34 56.